Redizajnirani watchOS se oslanja na “vidžete”

Apple bi mogao da se vrati modifikovanoj verziji svoje stare Glances funkcije u najnovijoj redizajniranoj verziji watchOS interfejsa

Redizajnirani watchOS se oslanja na “vidžete”

Prema poslednjim izveštajima, tehnološki gigant iz Kupertina uveliko radi na značajnijem remontu softvera za watchOS. Prema vestima koje je objavio Bloomberg, kompanija će  temeljno redizajnirati korisnički interfejs Apple Watch-a i pri tome će “vidžete” učiniti glavnim načinom komunikacije sa ovim popularnim uređajem koji svakodnevno nosite. U opisu novog korisničkog interfejsa se kaže da će Apple najverovatnije vratiti elemente Glances sistema, a koji je bio deo originalnog watchOS-a, dok je grafički stil vidžeta pozajmio od iOS 14 verzije.

Novi interfejs će podsećati na Siri temu koji je kompanija predstavila sa watchOS 4 verzijom, sada već davne 2017. godine, ali će funkcionisati kao svojevrsna maska preko teme koju želite da koristite.

WatchOS vraća Glances funkciju

Interfejs je organizovan u vidu svojevrsnih grupa “vidžeta”. U pitanju je iOS funkcija koja vam omogućava da se krećete kroz “vidžete” postavljene jedan na drugi.

Istovremeno, Apple testira podešavanje fizičkih tastera na Apple Watch uređaju. Uz redizajn interfejsa, pritisak na glavni taster mogao bi da pokrene prikaz novih vidžeta operativnog sistema, umesto da vas odvede na početni ekran kao što to trenutno čini na watchOS 9 verziji.

Pošto je velika verovatnoća da će mnogobrojne promene redizajniranog operativnog sistema naići na otpor određenog broja korisnika, Bloomberg spekuliše da bi Apple novi interfejs u ​​početku mogao da učini opcionim.

Pored toga, sugeriše se na činjenicu kako korišćenje iPhone aplikacija nema uvek smisla na uređaju poput ručnog sata – mestu gde želite da prikažete što je moguće više informacija uz najmanje moguće “čačkanja” po uređaju.

Obzirom da je WWDC 2023 praktično “iza čoška”, za nešto više od mesec dana, nećemo dugo čekati do momenta kada će Apple podeliti više informacija o tome šta korisnici Watch ručnog sata mogu očekivati od sledećeg velikog ažuriranja softvera svog omiljenog uređaja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. kUdtiHaEX

    To bi bilo lepo, za promenu.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi