SAD ne dozvoljava da AI generisane slike budu patentirane

AI generisane slike su došle do suda kada je biro za zaštitu patenata odbio registraciju grafičke novele Zarya of the Dawn.

SAD ne dozvoljava da AI generisane slike budu patentirane

Korisnici su u velikom broju počeli koristiti generativne veštačke inteligencije kako bi ubrzali svoj kreativni rad, a mnogi umetnici se okreću servisima kao što su Midjourney i Dall-E kako bi realizovali svoje ideje putem tekstualnog upita. Sve ovo je kreiralo i novu poslovnu veštinu “prompt engineering” odnosno pronalaženje pravih reči i fraza kako bi se od veštačke inteligencije dobile dobre AI generisane slike.

Ipak, najnovija odluka biroa za zaštitu autorskih prava SAD (U.S. Copyright Office) sugeriše da se smišljanje fraze ne može smatrati kreativnim radom. Proteklog utorka, biro je po prvi put doneo odluku protiv zaštite dela generisanih putem veštačke inteligencije, navodi Reuters.

Biro je odlučivao o zaštiti autorskih prava za grafičku novelu nazvanu “Zarya of the Dawn” potpisanu od strane Kris Kaštanove, a u kojoj su ilustracije generisane putem Midjourney platforme. Biro je u utorak pismom odgovorio Kaštanovoj da će zaštitu autorskih prava odobriti samo za delove koje je ona napisala, ali ne i za AI generisane slike u stripu, jer one nisu “proizvod ljudskog rada”. Kaštanova se u tom slučaju ne smatra idejnim tvorcem grafičkog dela.

AI generisane slike ne mogu biti zaštićene

U slučaju autorstva koje ne potiče od čoveka “autorsko delo ne štiti prava na tu kreaciju”, navodi se u pismu biroa. Oni će sada izdati novu registraciju za delo koja ne uključuje pomenute slike, jer inicijalna prijava nije pominjala upotrebu veštačke inteligencije u stvaranju dela.

Kaštanova tvrdi da bi zaštita autorkih prava trebala da se odnosi i na slike, jer će svaki autor generisati drugačiji upit koji će rezultovati drugačijom slikom. No, iz biroa smatraju da su upiti ekvivalent sugestije, a ne naredbe i da ne bi trebale rezultovati dodelom autorskih prava.

“Činjenica da rezultat koji Midjourney generiše ne može biti predviđen od strane korisnika ga čini drugačijim od uobičajenih alata koje umetnici koriste”, navodi se u pismu, u poređenju sa drugim programima poput Adobe Photoshopa.

ChatGPT, Dall-E, Midjourney, Stability A.I.

AI alati kao što su ChatGPT i Dall-E su podigli priličnu buku zahvaljujući mogućnosti da se kratkim upitima generišu slike i tekstovi. Velike kompanije kao što su Google i Microsoft upiru svim snagama da uzmu svoje parče kolača u ovoj oblasti razvojem sopstvenih softverskih alata.

Generativni AI je već bio predmet sporova oko autorskih prava, jer su umetnici optuživali ovakve platforme da su prilikom treniranja AI modela koristili tuđa autorska dela. Getty Images je tako tužio Stability A.I. platformu sličnu Midjourney i Dall-E, za neovlašćeno kopiranje i procesiranje materijala u njihovom vlasništvu.

Grupa umetnika je takođe tužila Stability A.I. nakon što su ustanovili da su njihova dela korišćena pri treniranju modela.

I pored presude, Kaštanova je izjavila da odluka, čak i ako se izuzme pravo na slike, i dalje štiti mnoge aspekte dela za autore u AI zajednici. Takođe, ovakva odluka će kreativcima dati jasniju sliku o tome koliko originalnog dela je potrebno pri upotrebi veštačke inteligencije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)

  1. View image at the forums

    SAD ne dozvoljava da AI generisane slike budu patentirane​
    Korisnici su u velikom broju počeli koristiti generativne veštačke inteligencije kako bi ubrzali svoj kreativni rad, a mnogi umetnici se okreću servisima kao što su Midjourney i Dall-E kako bi realizovali svoje ideje putem tekstualnog upita. Sve ovo je kreiralo i novu poslovnu veštinu “prompt engineering” odnosno pronalaženje pravih reči i fraza kako bi se

    Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/softver-...java-da-ai-generisane-slike-budu-patentirane/

    AI je nesposoban za umetnost, to samo degradira umetnost, i pravi skript kidije, instant umetnike, koji to nisu...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi