Spotify se pridružuje masovnim otpuštanjima

Švedska platforma za strimovanje muzike, Spotify je nova u nizu tehnoloških kompanija koje najavljuju otkaze. Ovoga puta se ukida 600 radnih mesta nakon prenaglog proširenja.

Zbog loših ekonomskih uslova, iznenađujući broj tehnoloških kompanija nastavlja sa masovnim otpuštanjima. Kompanija Google je skoro uručila 12.000 otkaza, navodeći neočekivane probleme posle COVID pandemije kada je većina tehnoloških kompanija naglo poraslo. Pored toga Microsoft planira da otpusti više od 10.000 svojih inženjera što nam ne daje mnogo vere u period koji dolazi, a za sada jedino Apple ne pokazuje namere za smanjenje broja svojih zaposlenih. Sledeća kompanija u nizu koja donosi loše vesti svojim zaposlenima je Spotify, prenosi BBC.

Od trenutno zaposlenih 10.000, 6% će dobiti otkaz kako bi se efikasnost platforme, kao i kompanije, poboljšala. Vlasnik firme, Danijel Ek, je rekao na svom blogu da je bio previše ambiciozan u ulaganju u proširenje svoje kompanije, pre nego što je prihod porastao. Spotify iz godine u godinu posluje bez profita, iako je jedna od najpopularnijih platformi za slušanje muzike online. Ek je dodao da preuzima punu odgovornost za odluke koje je pravio koje su dovele do ove situacije.

Verujemo da će nakon ove izjave radnicima biti mnogo lakše.

Prenagle investicije

Kompanija Spotify, koja je prošle godina imala oko 9.800 stalno zaposlenih radnika, je izjavila da očekuje dodatni trošak od najmanje 35 miliona evra na ime otpremnina koje treba da plati radnicima.

Operativni troškovi firme su porasli dvostruko brže od prihoda prošle godine, kada je kompanija sa sedištem u Stokholmu uložila velika sredstva u svoje poslovanje sa podkastima. Spotify biznis model je zamišljen tako da kompanija najviše zarađuje od svoje premijum pretplate, koja čini oko 85% njenog ukupnog prihoda, dok ostatak dolazi od oglašavanja na platformi.

Kompanija Spotify je u oktobru rekla da će usporiti zapošljavanje do kraja 2022. kao i u nastavku 2023. godine. Najava firme o uručivanju otkaza dolazi u trenutku kada se tehnološke kompanije suočavaju sa ekonomskim problemima nakon dve godine agresivnog rasta u zapošljavanju.

Na početku godine, kompanija Amazon je najavila da planira da otpusti više od 18.000 zaposlenih, a Meta čak 13% celokupne radne snage, odnosno oko 11.000 ljudi, što svakim danom uvećava broj otkaza ljudi u tehnološkim kompanijama, koji sada lepo prebacuju 70.000.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi