Šta stiže danas? Danas stiže Android 12L

A gde drugde nego na Pixel telefone? Android 12L, tj. Android 12.1, nova iteracija daleko najrasprostranjenijeg operativnog sistema za mobilne telefone, stiže prvo na Google Pixel telefone.

 
Jedno veliko iznenađenje za jedno hladno, martovsko a reklo bi se januarsko jutro. Dok se sneg presijava na granama, Google udara jako sa svojim operativnim sistemom. Android 12L, nadasve neočekivana nadogradnja za Android, stići će koliko danas na veliki broj aktuelnih Google Pixel telefona, kao i na one iz prethodnih generacija.
Ali zašto je ovo iznenađenje i kako to da svi nisu znali da Google izbacuje novi Android? Naime, već duži niz godina kompanije Google se fokusira na izbacivanje velikih nadogradnji za svoj operativni sistem Android. Mimo tih velikih nadogradnji sistema, Google se takođe trudi da popravlja bagove u svojim mesečnim bezbednosnim zakrpama.
 
Pogledajte još: Android 13 omogućava da pokrenete Windows 11 virtuelnu mašinu na svom pametnom telefonu
Međutim, sve to, ma koliko bilo bitno za njihovu bezbednost, kod korisnika ne izaziva isti nivo interesovanja kao potpuno novi operativni sistem. Čini nam se da je Android 12 izašao juče, a Google je već skuvao jednu blagu supicu nadogradnji da nas zagreje u ovo hladno vreme. Nakon meseci testiranja, Androild 12L je spreman.
Ovo su neke od izmena koje je Google predstavio:
 

Postavka raznih ekrana unutar sistema je sada optimizovana za prikaz na velikim ekranima kroz upotrebu dva stuba sa informacijama u vodoravnom korišćenju, što je odmah primetno prevlačenjem prsta sa vrha ekrana i pozivanjem taskbar-a.

Još jedna velika nadogradnja jeste i poboljšana podrška za split screen, to jest mod rada na podeljenom ekranu sa dve aplikacije paralelno. Sada, korisnici mogu da slobodno prevuku liniju razdvajanja na sredini ekrana i podese odnos upotrebe prostora dve aplikacije kako njima odgovara.

Razna manja poboljšanja, kao što je bolja optimizacija korišćenja aplikacija koje su napravljene samo za uspravni iliti portrait mod koriščenja uređaja, kao i novi gestures za pregledavanje raznih notifikacija.

 
Ova nadogradnja operativnog sistema donosi izmene koje se tiču optimizacije korisničkog interfejsa za uređaje velikih ekrana, kao što su tableti i sklopivi telefoni, ali i niz manjih unapređenja za ostale uređaje aktuelne Google postavke mobilnih uređaja.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi