Starlink nudi besplatan globalni SOS signal preko satelita za čitav svet, slamka spasa za sve koji se nađu u nevolji

Elon Musk najavio je da će Starlink omogućiti besplatan globalni SOS preko satelita za sve korisnike pametnih telefona, pružajući hitnu komunikaciju u nenaseljenim područjima

Starlink nudi besplatan globalni SOS signal preko satelita za čitav svet, slamka spasa za sve koji se nađu u nevolji

U hitnim situacijama, vaš telefon je koristan samo onoliko koliko je kvalitetna mreža na koju je povezan. To znači da, ako ste van mreže i u nevolji, nećete imati način da kontaktirate hitne službe za pomoć. Zvuči zastrašujuće? Elon Musk možda ima rešenje sa Starlink-om.

Današnji pametni telefoni povezuju se međusobno i sa internetom putem baznih stanica. Kvalitet i širina protoka veze zavise od mnogih faktora, ali blizina bazne stanice i smetnje ostaju ključni faktori za prijem mreže. Ovo uglavnom dobro funkcioniše u urbanim ili naseljenim područjima gde je gustina baznih stanica visoka. Međutim, to takođe znači da je mobilna povezanost često nepostojeća u nenaseljenim regionima.

U 2023. godini, Apple je postao prvi OEM koji je ponudio satelitsku povezanost na pametnim telefonima kako bi korisnicima omogućio povezivanje sa hitnim službama. Google je nedavno sledio ovaj primer sa Pixel 9 serijom, ali ta funkcija još nije u potpunosti dostupna. Kod pronađen u nekim Samsung aplikacijama takođe ima reference na Emergency SOS preko satelita i očekuje se da će biti uveden sa One UI 7 softverom baziranim na Androidu 15.

Iako je Emergency SOS preko satelita bukvalno spasavanje života, implementacija od strane proizvođača pametnih telefona neće biti besplatna, bar ne dugoročno. To podriva svrhu ove funkcije i moglo bi se čak smatrati načinom za monetizaciju nečije očajničke situacije. Njena efikasnost takođe zavisi od dostupnosti i pokrivenosti satelita. SpaceX-ov Starlink će, prema novoj tvrdnji Muska na X-u, rešiti sve ove probleme.

Starlink je podružnica SpaceX-a koja nudi globalnu širokopojasnu povezanost putem satelita, omogućavajući korisnicima čak i u najudaljenijim područjima pristup internetu velike brzine. Do danas, ima više od 6.000 satelita u orbiti — što je mnogo više od njegovih rivala. Ranije ove godine, Starlink by SpaceX pokrenuo je uslugu Direct to Cell sa T-Mobile-om, omogućavajući slanje poruka, pozivanje i prenos podataka širom sveta na postojećim pametnim telefonima, piše Android Police.

SpaceX i T-Mobile su zatražili od FCC-a da ubrza odobrenje licenci kako bi se omogućio satelitski SOS svim korisnicima u SAD-u, čak i ako nisu pretplaćeni na uslugu ili ne koriste T-Mobile. U sledećem komentaru, Elon Musk je rekao da će usluga biti proširena na sve korisnike pametnih telefona širom sveta besplatno. To znači da bi korisnici širom sveta mogli kontaktirati hitne službe čak i kada su zatečeni u opasnosti.

Kako bi ponudio globalni pristup hitnim službama putem satelita, Starlink će trebati odobrenja od svake zemlje pojedinačno. U mnogim zemljama satelitski telefoni su zabranjeni ili neodobreni jer ih je nemoguće pratiti, što ih čini idealnim za ilegalne ili terorističke aktivnosti. Međutim, Emergency SOS ne dozvoljava peer-to-peer veze na isti način kao telefonski poziv ili SMS — povezuje korisnike samo sa hitnim službama kao što su policija, vatrogasna služba, hitna pomoć itd. Ova razlika bi logično trebalo da olakša dobijanje odobrenja.

Pristup SpaceX-a je suprotan Apple-ovom i Google-ovom, koji nude satelitsku povezanost kao premijum funkciju. Starlink-ovi širokopojasni paketi usluga su nešto skuplji od konvencionalnih optičkih, ali su značajno lakši za postavljanje i nisu ograničeni pokrivenošću provajdera

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. Obavezno pogledati AST science - SpaceMobile projekat/sajt.

  2. s4m3m4n

    Svaka čast na izumu i ko zna šta će još moći da se radi preko ovih satelita u budućnosti.

  3. baltam0s

    Još da je njihov izum...

  4. s4m3m4n

    Još da je njihov izum...

    Bitno ko ga je implementirao, a može da bude i Teslin ali nije svakako... :D Samo sam ja ubeđen da telefon neće moći da dobaci do neba, to jest satelita, već će sve opet da ide preko naših domaćih baznih stanica... Nadam se da je tako zamišljeno, jer ako nemaš signala na telefonu onda ide preko druge mreže ili najbliže ćelije.

  5. baltam0s

    Npr. Apple je predstavio pre koju godinu taj sistem gde telefon direktno komunicira sa satelitima - tako da nije nemoguće, samo je pitanje koji telefoni će zapravo moći i šta su preduslovi za to.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi