Tamna strana Oskar nagrada: sajber pretnje i prevare

Dodela Oskar nagrada održana je pre dva dana, ali malo nas zna da se iza holivudskog glamura kriju mnoge sajber pretnje i prevare koje koriste tu popularnost.

Tamna strana Oskar nagrada: sajber pretnje i prevare

Jedne od najpopularnijih prevara su lažne veb stranice koje nude “besplatno” strimovanje filmova nominovanih za Oskar nagradu, podstičući korisnike da ostave svoje lične i bankarske podatke.

Stručnjaci kompanije Kaspersky identifikovali su različite veb lokacije koje tvrde da nude besplatan striming nominovanih filmova, ali su u stvari dizajnirane da kradu novac korisnika. U većini slučajeva, da bi pristupili filmovima, korisnici moraju prvo da plate pretplatu. Kada se uplata izvrši, korisnici su u riziku od neovlašćenih transakcija koje se ili naplaćuju u jednakim intervalima, nalik na pretplatu koja se ne može otkazati, ili u manjim novčanim sumama, sve dok se račun ne isprazni.

Dugo očekivani nastavak filma Avatar postao je meta za prevarante koji su smislili nekoliko lažnih taktika kako bi prevarili korisnike da preuzmu ili pogledaju film, uključujući različite tipove nagradnih igara.

Šema funkcioniše tako što se korisnici usmerava na lažnu veb lokaciju, gde se od njih traži da potvrde svoju prisutnost popunjavanjem anketa koje nude razne nagrade. Kada korisnik klikne na dugme play, dočeka ga poruka čestitke na osvojenoj nagradi po svom izboru, a ona može uključivati finansijsku nagradu, H&M i IKEA vaučere ili traženu, skupu PS5 konzolu.

Primarni cilj obmane je izvlačenje novca od korisnika traženjem provizije za slanje nagrade. Pored toga, prevaranti prikupljaju lične podatke kao što su ime korisnika, adresa e-pošte i broj telefona uz obećanje finansijske nagrade ili poklon sertifikata. Ove informacije se mogu koristiti za krađu identiteta ili prodati na Darkweb-u u zlonamerne svrhe.

Da ne bi postali žrtva prevare, kompanija Kaspersky savetuje korisnicima sledeće:

  • Obratite pažnju na zvanične datume objavljivanja filmova u bioskopima, na servisima za striming, TV-u, DVD-u ili drugim izvorima
  • Proverite autentičnost veb lokacija pre nego što unesete lične podatke i koristite samo zvanične veb stranice za gledanje ili preuzimanje filmova. Još jednom proverite formate URL-a i pravopis naziva kompanije
  • Koristite pouzdano bezbednosno rešenje, koje identifikuje zlonamerne priloge i blokira phishing lokacije
  • Izbegavajte linkove koji obećavaju ekskluzivno besplatan sadržaj, a ako sumnjate u autentičnost istog, proverite to kod svog provajdera
Izvor: Kaspersky

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi