Tencent i ostali počinju da primenjuju novi sistem nadzora nad aplikacijama, Kina uvodi red na internet prodavnicama

Kina uvodi red u prodavnice aplikacija, pa su se na udaru našli Tencent, Xiaomi i ostali koji su imali rok do kraja prošlog meseca i primene nova pravila pomoću kojih vlada u Pekingu dobija veću kontrolu nad onim što se nudi korisnicima

Tencent i ostali počinju da primenjuju novi sistem nadzora nad aplikacijama, Kina uvodi red na internet prodavnicama

Prodavnice mobilnih aplikacija u Kini koje vode Tencent Holdings, Xiaomi i drugi, počele su da zabranjuju programerskim kućama da objavljuju nove aplikacije ukoliko ne ispune sve zahteve kineskih vlasti, pokazuju dokumenti koje je agencija Rojters imala na uvid.

Ovaj potez je u skladu sa novim pravilima uvedenim prošlog meseca pošto je zvanični Peking pooštrio nadzor nad mobilnim aplikacijama koje se nude na internetu u ovoj zemlji. Pravila izazivaju zabrinutost u industriji da će objavljivanje aplikacija u drugoj po veličini ekonomiji na svetu, postati veoma teško i da će mnoge aplikacije možda morati da budu obrisane.

Nova pravila, koja zahtevaju od izdavača mobilnih aplikacija da podnesu poslovne detalje na uvid kineskoj vladi, daju dodatni vremenski rok „online“ prodavnicama aplikacija u Kini, da do kraja avgusta uspostave sistem upita kako bi mogli da nadgledaju izlazak novih aplikacija.

„Prodavnice Android aplikacija su potvrdile da nove aplikacije zahtevaju prijavu i popunjavanje određene forme upita od petka pa nadalje, a postojeće aplikacije to moraju imati od 31. marta nadalje“, rekao je Rič Bišop, izvršni direktor kompanije za izdavanje aplikacija AppInChina.

To će primorati sve globalne aplikacije u ovim prodavnicama da osnuju lokalnu kancelariju ili da rade sa lokalnim partnerom.

Nova pravila pokazuju da, iako se čini da su vlasti okončale višegodišnji, opsežni regulatorni udar na kineski tehnološki sektor, on se i dalje suočava sa nadzorom jer Peking ima za cilj da zadrži poslovne aktivnosti vezane za svoje socijalističke ideale.

Prošle nedelje, prodavnice aplikacija zasnovane na Android ekosistemu kojima upravljaju Tencent, Huawei Technologies, Xiaomi, OPPO i Vivo izdale su obaveštenja izdavačima aplikacija i poručile da će zabraniti prikazivanje novih aplikacija bez dovoljno potrebne dokumentacije na njihovim platformama. Neka od obaveštenja je na uvid imala agencija Rojters, dok su druga predstavljena u blog postovima kompanija: Xiaomi, OPPO i Vivo. Kakav je vaš stav o ovome što rade kineske vlasti – represija ili opravdana kontrola?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi