Threads, nova društvena mreža dostupna u Srbiji

Nova društvena mreža kompanije Meta Threads, koja predstavlja Twitter konkurenciju zvanično je lansirana, a iako u EU trenutno nije dostupna, u Srbiji jeste

Threads, nova društvena mreža dostupna u Srbiji

Danas je zvanično puštena u rad nova društvena mreža Threads koja predstavlja hibrid aplikacija Instagram i Twitter, a predstavlja direktnu Twitter konkurenciju i dostupna je i u Srbiji. Iako se juče pojavila vest da Threads za sada neće biti dostupna u Evropskoj uniji zbog potencijalnih problema sa EU regulatorima, ona je ipak dostupna u evropskim zemljama koje ne pripadaju EU.

Threads, an Instagram app

Na Google Play Store i App Store servisima može se naći pod zvaničnim imenom “Threads, an Instagram app“, s obzirom na to da je kako joj i ime kaže integrisana sa mrežom Instagram. To znači da će korisnici koji budu hteli da naprave novu mrežu, moći da, ukoliko imaju Instagram nalog, sa njega na novu mrežu prebace korisničko ime, pratioce, listu blokiranih osoba i druge informacije sa profila.

Nakon što se instalira iz prodavnice aplikacija, kada je korisnici otvore, aplikacija će im ponuditi da se prijave pomoću Instagram naloga, naravno ukoliko ga poseduju. Kada se u polje na dnu ekrana unese postojeći nalog, Threads će na jednom od sledećih ekrana sama generisati korisničko ime, a polje za biografiju i linkove se može uneti i ručno.

Threads će ponuditi i opciju koja omogućava da nalog na ovoj mreži bude otključan ili zaključan, što predstavlja standardnu opciju na ovakvom tipu aplikacija. Naime, na zaključanim nalozima, samo korisnici koji se međusobno prate moći će da reaguju na sadržaj koji se objavljuje.

Na dnu ekrana potom će se pojaviti opcija „Import from Instagram“, preko koje korisnici mogu da prevezu pratioce sa društvene mreže Instagram. U sledećem koraku, aplikacija će potom korisnicima ponuditi i opciju da za „praćenje“ izaberu samo neke od naloga koje već prate na Instagram mreži, ili im naravno omogućiti da preuzmu kompletnu listu naloga za praćenje koju imaju na drugoj aplikaciji.

Kada se obave prethodni koraci, pojaviće se i poslednji ekran pred puštanje naloga u rad, koji obaveštava korisnike o načinu na koji nova aplikacija radi i na koji način koristi podatke korisnika. Klikom na poslednji korak „Join Threads“, korisnici prihvataju uslove korišćenja koje mogu pročitati na ponuđenim linkovima i automatski imaju novi nalog.

Funkcije koje nudi Threads

Kada se korisnici zvanično pridruže novoj mreži, neće se previše iznenaditi njenim izgledom. Ona je po funkcijama koje nudi u stvari veoma bliska Twitter mreži, a interfejs delom podseća na Instagram.

Naime, kao što smo već pisali, Threads se fokusira pre svega na tekstualne objave koje mogu biti povezane u takozvane nizove poruka, koji su godinama unazad zaštitni znak Twitter mreže. Uz to, kao nekad ranije na konkurentskoj aplikaciji, Threads će po objavi nuditi limit karaktera koji se mogu iskoristiti, što će u ovom slučaju biti ograničenje od 500. Uz tekstualne objave, omogućeno je i objavljivanje fotografija ili video snimaka.

Treba istaći da potez kompanije Meta, dolazi nakon što je milijarder Ilon Mask kupio društvenu mrežu Twitter i na nju uveo niz promena, od kojih su neke popularne, dok druge nisu, u zavisnosti iz čijeg se ugla gleda.

Po pitanju algoritma za banovanje objava, Twitter više nema snažnu cenzuru koja se ranije mogla videti na ovoj mreži, a i dalje se u velikoj meri sreće na drugim Meta aplikacijama Instagram i Facebook. U narednim danima, videćemo koliko se nivo cenzure razlikuje u odnosu na druge aplikacije i hoće li Threads uspeti u svojoj nameri da uništi Twitter.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi