Ugrađena Windows 11 RAR i 7Z podrška daleko od idealne, duplo i više puta sporija u radu

Iako u startu ugrađena Windows 11 RAR podrška za raspakivanje arhiva, deluje kao sjajna stvar i olakšica, prvi testovi pokazuju da je duplo i više puta sporija u radu od namenskih aplikacija

Ugrađena Windows 11 RAR i 7Z podrška daleko od idealne, duplo i više puta sporija u radu

Microsoft planira da objavi veliko ažuriranje funkcija za Windows 11 operativni sistem, nešto kasnije tokom ove godine. Očekuje se da će verzija 23H2, uvesti mnoga poboljšanja koja će podići kvalitet rada i uvesti nove mogućnosti, uključujući redizajn File Explorer aplikacije. Jedna od najboljih novih funkcija koje će redizajnirani File Explorer doneti je u startu ugrađena podrška za RAR, TAR, 7Z i druge formate kompresije datoteka. Konkretno to znači da više nećete morati po internetu da tražite, preuzimate i naknadno instalirate namenske aplikacije za dekompresiju navedenih formata arhiva.

Pre Windows 11 verzije 23H2, ZIP je bio jedini standardno podržani format arhive na nivou najpopularnijeg operativnog sistema. Zbog toga su korisnici morali da se odluče za aplikacije nezavisnih proizvođača za rad sa RAR, 7Z, i sličnim fajlovima. Iako ne postoji nedostatak u pogledu rada besplatnih aplikacija za kompresiju datoteka, izvorna podrška je uvek bolje rešenje za prosečnog korisnika jer ne morate da tražite  poseban program da bi rapakovali sadžaj jedne nasumično preuzete arhive.

Windows 11 RAR podrška je generalno OK, mada ne idealna

Ipak, ova promena postavlja pitanje: može li ažurirani File Explorer zameniti WinRAR, 7Zip, NanaZIP i slične namenske aplikacije za one koji često rade sa arhivama? Da bi odgovorili na ovo itekako zanimljivo pitanje, urednici neowin.net web sajta su odlučili da testiraju ažurirani File Explorer i uporede ga sa performansama WinRAR aplikacije, verovatno najpopularnijeg programa ovog tipa.

Test je pokazao da File Explorer nije imao problema sa prepoznavanjem TAR arhiva i da je mogao da se bez problema nosi sa WinRAR i NanaZIP konkurencijom: sva tri su završila posao za oko 80 sekundi.

RAR je bio sledeći i odmah je aktivirao File Explorer, što je dovelo do toga da se operacija dearhiviranja završi za skoro šest minuta, a što je više od tri puta sporije od WinRAR-a i dva puta više potrebnog vremena u odnosu na NanaZIP-a. Rezultati su daleko od sjajnog.

Rad sa 7Z arhivama je dodao so na ranu: File Explorer-u je trebalo skoro devet minuta da uradi ovaj posao, dok su WinRAR i NanaZIP, isti završili za oko jedan minut.

Nedostaju napredne opcije

Bez obzira da li je u pitanju Intel ili AMD platforma, rezultati su bili slični. Sve to nedvosmisleno navodi na zaključak da su aplikacije nezavisnih softverskih kuća, mnogo bolje i brže u dekompresiji datoteka od poboljšane verzije File Explorer-a.

Postavlja se pitanje da li je to veliki problem za većinu korisnika? Teško, ako ste od onih korisnika koji se retko petljaju sa arhivama. Međutim, sa druge strane je malo verovatno da će oni koji često rade sa arhivama, tek tako odbaciti WinRAR, NanaZIP, 7Zip i druge aplikacije.

I nije sve u inferiornim performansama — File Explorer je znatno manje zgodan za rad. Na primer, ne prikazuje odgovarajuću statusnu traku procesa dearhiviranja dok se obavlja, zatim ne može da otvori arhivu zaštićenu lozinkom, a ZIP ostaje jedini podržani format kada treba da spakujete gomilu datoteka u arhivu. Pri tome da ne spominjemo brojne druge funkcije kao što su razdvajanje datoteka, podešavanje stepena kompresije, itd.

Iako je Microsoft mogao da učini podršku za arhiviranje definitivno boljom i bržom, verovatno ne trebamo biti suviše kritični po pitanju trenutne implementacije. Sledeći put će svakako biti bolje, a ovako kako jeste biće sasvim dovoljno za većinu običnih, manje zahtevnih korisnika.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi