Upoznajte DarkBERT: četbot treniran na dark webu

DarkBERT je četbot generativne veštačke inteligencije obučavan na podacima sa dark weba koji je nedavno lansiran u Južnoj Koreji u naučne svrhe

Upoznajte DarkBERT: četbot treniran na dark webu

Veliki jezički modeli zasnovani na veštačkoj inteligenciji kao što je svetski popularan četbot ChatGPT, obučavani su na ogromnim bazama podataka, uključujući i one dostupne na internetu. To, između ostalog, treba da obezbedi što bolje korisničko iskustvo i tačnost informacija koje pruža.

Međutim, neki od takvih četbotova su donedavno bili ograničeni na informacije sa interneta dostupne do 2021. godine, a treba napomenuti i da su to informacije dostupne na „običnom“, odnosno javno dostupnom internetu.

Naučnici u Južnoj Koreji su razvoj veštačke inteligencije upravo podigli na novi nivo time što su lansirali četbot DarkBERT koji koristi podatke sa dark weba. Dark web, darknet ili deep web je u stvari niz servera koji nisu javno registrovani na pretraživačima, jer ljudi koji ih koriste žele da ostanu van očiju javnosti i zakona, iz često nelegalnih razloga.

„Obični“ četbotovi kao što je ChatGPT u međuvremenu su postali toliko napredni, da za vas mogu kreirati eseje, pisati programske kodove, pa čak napraviti i visoko napredni malver softver. Sa dolaskom DarkBERT četbota, mogućnosti generativne veštačke inteligencije dobijaju još veću dimenziju. Ona sada može da pronalazi i analizira nove informacije sa dark weba i time pomogne stručnjacima za sajber bezbednost kao i organima reda da dublje prodru u njegov sadržaj i sankcionišu nelegalne aktivnosti.

Kako je DarkBERT četbot obučavan

DarkBERT je zasnovan na RoBERT arhitekturi, pristupu razvoja veštačke inteligencije koji je u opticaju još od 2019, ali su naučnici sada otkrili da ovaj pristup zapravo omogućava mnogo više performansi nego što su iz njega mogli da izvuku u to vreme. Primetili su da je taj model tada bio nedovoljno obučen, a što mu nije dalo potrebnu efikasnost za koju je bio sposoban.

Da bi lansirali DarkBERT, naučnici su pretražili mračnu stranu interneta preko anonimnog Tor pregledača koji je obezbeđen zaštitnom barijerom (firewall) između privatne interne mreže i javno dostupnog interneta. Potom su filtrirali neobrađene podatke da bi generisali dark web bazu podataka. Rezultat toga je da se ona koristi za pokretanje DarkBERT četbota koji može da analizira nove podatke koje pronađe na darknetu i izvuče korisne informacije iz njega.

Ovo pokazuje da je DarkBERT praktično nadmašio druge velike jezičke modele, koji će sigurno dosta koristiti digitalnim forenzičarima, gde će se verovatno najviše i koristiti. No, to ne znači ni da je ovo finalni DarkBERT model, s obzirom na to da se generativna veštačka inteligencija sve više razvija, pa tako možemo očekivati i da će on biti dodatno unapređen.

Naravno, kao i za druge četbotove, i za DarkBERT važi da u budućnosti može biti zloupotrebljen ukoliko se nedovoljno reguliše u upotrebi, pa tako može završiti ne samo u rukama etičkih, već i crnih hakera.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi