Uskoro stiže ChatGPT 5 - datum izlaska, karakteristike i cene

OpenAI ChatGPT 5 bi trebao uskoro da se pojavi, donoseći čitav niz novih naprednih funkcija

Uskoro stiže ChatGPT 5 - datum izlaska, karakteristike i cene

Euforične najave za sledeći OpenAI model veštačke inteligencije, izazvale su veliko nestrpljenje, uz spekulacije o njegovim karakteristikama i mogućnostima. Očekuje se da će ChatGPT 5 biti predstavljen krajem 2024. godine, donoseći značajan napredak u veštačkoj inteligenciji.

Pretpostavlja se da će ovaj model vratiti svetlo pažnje na OpenAI, nakon visokobudžetnih izdanja poput Grok 2 modela, čiji je vlasnik Maskova kompanija x.AI, kao i Llama 3.1 Meta konkurencije.

Tokom ove godine, OpenAI je pojačao interesovanje za ChatGPT 5 kroz impresivne kreacije modela za pretvaranje teksta u video pod nazivom Sora, zatim nove mogućnosti generisanja glasa putem GPT-4o, kao i zagonetne tragove o modelu poznatom kao Strawberry.

Šta je ChatGPT 5?

ChatGPT-5 je najnovija verzija ChatGPT-a — velikog jezičkog modela (LLM) koji je pokrenuo revoluciju u oblasti veštačke inteligencije kada je lansiran u novembru 2022. godine.Novi model obećava unapređenje sposobnosti GPT-4 prethodnika, u vidu naprednije i personalizovanije komunikacije između ljudi i mašina.

Spekuliše se da će OpenAI projekat pod nazivom “Strawberry” igrati ključnu ulogu u omogućavanju GPT-5, sa sposobnošću autonomnog pretraživanja interneta i obavljanja složenijih istraživanja.

Nove ChatGPT 5 karakteristike: šta će doneti?

ChatGPT 5 će verovatno doneti više od 1,5 triliona parametara, čime će nadmašiti svog prethodnika i omogućiti bolje razumevanje, prirodnije razgovore, kao i autonomno izvršavanje zadataka.

Očekuje se da će biti multimodalan, što znači da će moći da obrađuje tekst, slike, video snimke i druge tipove podataka. Takođe, postoji mogućnost da će moći da generiše glasove pomoću uzorka od samo 15 sekundi glasa govornika.

Razlika između ChatGPT 4 i 5 ogledaće se u većoj složenosti, boljoj integraciji sa alatima poput Dall-E 3 i naprednijim funkcijama pretraživanja.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

ChatGPT 5 će doneti i značajno poboljšanje u razumevanju i rešavanju složenih zadataka, postavljajući novi standard u obrazovnim, poslovnim i tehničkim okruženjima. Model će verovatno biti još uspešniji u profesionalnim i akademskim testovima u odnosu na GPT-4.

Jedna od najvećih prednosti biće autonomni AI agenti. Ovi agenti, koji će biti sastavni deo ChatGPT 5, biće sposobni da obavljaju svakodnevne zadatke, poput zakazivanja sastanaka, upravljanja elektronskom poštom ili čak online kupovine i sve to bez nadzora ljudi.

Evolucija GPT modela bila je eksplozivna, a sledeća generacija bi trebalo da ide istim putem

Ovo ne znači samo rukovanje rutinskim zadacima već i unapređenje u složenim procesima donošenja odluka, čime će se veštačka inteligencija još više uključiti u oblasti poput korisničke podrške, zdravstvene zaštite i obrazovanja. Očekuje se da će ove promene omogućiti pružanje personalizovanih usluga koje će uzimati u obzir kontekst i potrebe korisnika.

Ovaj napredak ne znači samo zadržavanje veće količine informacija ili mogućnost obrade dužih unosa, već i dalje usavršavanje sposobnosti AI rezonovanja, čime će postati još pouzdanija i svestranija u stvarnim aplikacijama.

Spekuliše se da će izlazak ChatGPT 5 podstaći OpenAI da besplatno pusti trenutne ChatGPT 4 premijum funkcije za javnost, dok bi Pro modeli ChatGPT 5 korisnicima mogli pružiti dodatne mogućnosti koje nadmašuju besplatnu verziju ChatGPT 5, piše Techpedia.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi