Uznemirujući trend: TikTok korisnici koriste AI za prevođenje Hitlerovih govora

Korisnici TikTok-a koriste veštačku inteligenciju za prevođenje i promociju Hitlerovih govora, kršeći smernice platforme i izazivajući zabrinutost zbog širenja sadržaja koji propagira mržnju

Uznemirujući trend: TikTok korisnici koriste AI za prevođenje Hitlerovih govora

Na TikToku se pojavila uznemirujuća praksa gde korisnici koriste veštačku inteligenciju (AI) da prevode govore Adolfa Hitlera na engleski jezik, što im donosi milione pregleda, navodi se u izveštaju medijskog nadzornika. Ovi korisnici promovišu i čak slave Hitlerove govore, što je očigledno kršenje TikTok-ovih smernica, koje zabranjuju promovisanje ili pružanje materijalne podrške pojedincima koji šire mržnju ili podstiču nasilje.

Jedan od video snimaka, koji je prikupio više od milion pregleda pre nego što je uklonjen, prikazivao je Hitlerov govor uz instrumentalnu muziku, insinuirajući da Hitler nije želeo da izazove sukob tokom Drugog svetskog rata, već da je bio primoran na to. Snimak je bio praćen natpisom: „Samo slušaj.“

Organizacija *Media Matters* izvestila je i o drugim nacistički orijentisanim video snimcima koji su se proširili TikTok-om. Još jedan video, koji je takođe naknadno uklonjen, prikazivao je Hitlerov govor uz slike prirodnih pejzaža, a skupio je 270.000 pregleda i hiljade lajkova. Komentari poput „AH je bio dobar i ljubazan čovek“ i „ovo mi je promenilo mišljenje o njemu“ dodatno su pojačali zabrinutost.

Neki nalozi, sa desetinama hiljada pratilaca i milionima pregleda, koristili su Hitlerove govore uz poruke poput: „Odrastanje je shvatanje ko je zaista bio zlikovac.“

TikTok je na ove optužbe odgovorio uklanjanjem većine video zapisa navedenih u izveštaju, kao i više od 1.300 drugih sličnih sadržaja. Portparol kompanije je izjavio da TikTok primenjuje nultu toleranciju prema sadržaju koji širi mržnju i da više od 90% takvog sadržaja bude uklonjeno pre nego što ga korisnici prijave.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Međutim, iako su neki video snimci uklonjeni, neki su ostali aktivni nakon izveštaja *Media Matters*. U međuvremenu, *Sky News* je izvestio da je između 2. i 3. septembra pronađeno više od 50.000 TikTok objava sa Hitlerovim i Goebbelsovim govorima. Mnogi od tih govora su postavljeni uz popularnu muziku poput *Drift Phonk* bez dozvole autora, kako bi se privuklo više pregleda.

Jedan video snimak prikazivao je sliku skupa u Nirnbergu uz Hitlerov govor, a više od 56.000 korisnika ga je lajkovalo, dok je jedan od komentara bio: „moderno društvo ga apsolutno treba.“

Jedna umetnica, *Pastel Ghost*, čija je muzika korišćena bez njenog znanja, izjavila je da je šokirana i zgrožena ovim slučajem i da radi na uklanjanju takvih snimaka. TikTok je, nakon prijave ovih video snimaka, brzo uklonio sadržaje zbog kršenja svojih pravila, piše NYpost.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi