Veštačka inteligencija preuzima kontrolu nad Opera internet pregledačem

Internet pregledač Opera dobija eksperimentalnu podršku za čak 150 lokalnih LLM-ova iz oko 50 porodica, čime veštačka inteligencija uzima kontrolu nad njim

Veštačka inteligencija preuzima kontrolu nad Opera internet pregledačem

Kompanija Opera, koja je lansirala i istoimeni internet pregledač, objavila je da dodaje eksperimentalnu podršku za 150 varijanti lokalnih velikih jezičkih modela (LLM) iz oko 50 porodica modela. Tako verzija pregledača Opera One omogućava korisnicima da lako pristupe loklanim LLM-ovima, koji na taj način dopunjavaju digitalnog asistenta Aria, što je u stvari veštačka inteligencija integrisana u, mnogima omiljeni, internet pregledač.

Iako zbog toga deluje da je veštačka inteligencija potpuno preuzela Opera funkcionisanje, ovaj korak u stvari omogućava lakši pristup, ali i upravljanje velikim jezičkim modelima iz glavnog pregledača putem ugrađene funkcije. Među podržanim LLM varijantama su: Llama kompanije Meta, Vicuna, Gemma kompanije Google, Mixtrail kompanije Mistral AI i mnoge druge porodice AI modela, piše na sajtu kompanije.

Korišćenje lokalnih velikih vezičkih modela znači da se podaci korisnika čuvaju lokalno na njihovom uređaju, omogućavajući im korišćenje generativne veštačke inteligencije bez potrebe za slanjem informacija na server. Opera testira ovaj novi set funkcija kroz Opera One programski strim kao deo novog programa pod nazivom AI Feature Drops, koji omogućava korisnicima da testiraju rane, često eksperimentalne verzija skupa AI funkcija pregledača.

Od pre neki dan, korisnici Opera One Developer programa imaju priliku da izaberu model koji će obrađivati njihove unose. Da bi testirali modele, korisnici moraju da ažuriraju svoju Opera Developer verziju i prate nekoliko koraka kako bi aktivirali novu funkciju. Izborom lokalnog LLM-a oni će ga preuzeti na svoj uređaj. Lokalni LLM, koji obično zahteva 2-10 GB lokalnog prostora za skladištenje zatim će se koristiti umesto Aria pomoćnika, izvorne Opera veštačke inteligencije za pregledače, dok korisnik ne započne novi razgovor sa AI modelom ili ponovo uključi Aria pomoćnika.

Uvođenje lokalnih LLM-ova na ovaj način omogućava Operi da počne da istražuje načine za stvaranje iskustava i znanja u brzorastućem lokalnom AI prostoru“, rekao je Kristijan Kolondra, izvršni potpredsednik pregledača i gejminga u kompaniji. Kako biste testirali lokalne velike jezičke modele u Opera One Developer programu, posetite ovaj link.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi