AI pomoćnik Aria dolazi uz novu Opera One verziju popularnog pregledača

Nova verzija pregledača Opera – Opera One ima digitalni AI pomoćnik Aria, četbot veštačke inteligencije koji je povezan sa GPT modelom kompanije OpenAI

AI pomoćnik Aria dolazi uz novu Opera One verziju popularnog pregledača

Pomalo zaboravljeni internet pregledač Opera dobio je novo ažuriranje – Opera One koje ga vraća u sam vrh konkurencije. Opera sada u bočnoj traci pregledača ima AI pomoćnik Aria, četbot veštačke inteligencije (AI) baš kao što je to slučaj i na Edge pregledaču u vidu Bing četbota.

Njenog ugrađenog digitalnog asistenta pokreće Opera Composer AI engine povezan sa modelom veštačke inteligencije GPT kompanije OpenAI, koja je prošle godine pokrenula svetsku atrakciju lansiranjem AI četbota ChatGPT. To znači da ovaj pomoćnik neće renderovati baš sve veb stranice kako bi trebalo.

Aria odgovara na pitanja koristeći informacije u realnom vremenu, generiše tekst ili programski kod, pruža pomoć u idejama i još mnogo toga. Otprilike sve ono što i ostali aktuelni AI botovi mogu.

Da bi korisnici mogli da pristupe korišćenju Aria pomoćnika, isto kao i slučaju većine drugih četbotova, potrebno je da se registruju na Opera nalog ukoliko ga do sada nisu imali. Posle verifikacije naloga, Aria će biti dostupna u bočnoj traci pregledača sa leve strane da bi se započelo dopisivanje sa njom.

Opera je prvi put počela da testira novu verziju pregledača u maju, a već sada ona je dostupna svima koji je preuzmu. Aria asistent je zapravo veoma sličan kao i Bing četbot, ali zasad Aria ima nekoliko sjajnih prednosti.

AI pomoćnik Aria vs Bing četbot

Jedna od njih je i ta što korisnici zapravo ne moraju da otvaraju kompletnu bočnu traku da bi je i koristili. Umesto toga, prečicama na tasturi mogu otvoriti malecnu komandu liniju koja će se pojaviti na sredini ekrana u kojoj brzo mogu uneti svoj upit. Prečice za Windows su: Ctrl + /, Ctrl + P ili Shift + Space + Q, kako kaže i sama Aria.

Međutim, ukoliko nekim korisnicima ne radi ni jedna od ponuđenih prečica, ukoliko koriste znak / na desnom delu tastature, mogu probati sa kombinacijom dugmića: Ctrl + Shift + broj 7 (koji se nalazi iznad slova na tastaturi srpske latinice). Za one sa Mac operativnim sistemom, prečice su: Cmd + /, Cmd + Space, Cmd + Shift + M.

Osim toga, kada otvorite neki tekst na bilo kom sajtu na ovom pregledaču, možete obeležiti jedan deo teksta kada će vam Aria ponutiti da ga: prevede, detaljnije istraži ili istraži srodnu temu.

Ono po čemu se takođe razlikuje Aria od Bing četbota je ta da ona nema mogućnost da biranja „stila razgovora“ koji ćete sa njom voditi kao i na Bing pomoćniku koji nudi: balansiraniji, precizniji i kreativniji stil.

Međutim, s obzirom na to da je Aria tek lansirana, nije isključeno da će Opera nastaviti da je unapređuje vremenom, kada možda uključi i generisanje slika, što je Microsoft nedavno dodao.

Osim AI pomoćnika, nova verzija pregledača dobila je još nekoliko nadogradnji. U njih spadaju „ostrva kartica (tabova)“, koja automatski mogu da grupišu otvorene kartice na osnovu njihovog konteksta, fensi dizajn i nadograđena arhitektura pregledača.

Nova Opera One dostupna je za operativne sisteme Windows, macOS i Linux.

Ovaj potez verovatno će da natera Microsoft da dodatno unapredi svog Bing AI pomoćnika, što će verovatno opet rezultirati novim nadogradnjama na Aria pomoćniku i tako u krug, baš kao što se i svetsko takmičenje oko razvoja veštačke inteligencije ubrzalo od lansiranja ChatGPT bota prošle jeseni.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. gorankx

    Već je dostupno na operi za android.

  2. Bojan79

    Da li neko sa Operom za Winows (desktop računar) ima problem sa novom verziom?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi