AI pomoćnik Aria konačno stigla i na Opera browser za iOS

Nakon što je integrisan u Android, „ženski“ AI pomoćnik Aria, odnosno četbot sa ženskim imenom u okviru Opera pregledača zvanično je stigao i za iOS uređaje

AI pomoćnik Aria konačno stigla i na Opera browser za iOS

Četbot veštačke inteligencije u okviru Opera pregledača, odnosno „ženski“ AI pomoćnik Aria konačno je stigao i za iOS uređaje, a može se besplatno preuzeti u prodavnici aplikacija. Na Opera blogu piše da je Aria sada dostupna na svim glavnim dekstop i mobilnim platformama, te da je izbrojala više od milion korisnika, a mogućnosti koje ima definitivno se mogu takmičiti sa konkurencijom.

AI pomoćnik Aria je funkcija pokrenuta na Opera pregledaču u junu ove godine za desktop verzije, a proizilazi iz partnerstva sa kompanijom OpenAI koja je kreator bota ChatGPT. Baš kao i u slučaju Microsoft Bing četa, i Aria može da odgovara na pitanja i odgovori na kontekst u vezi sa sajtovima koji su trenutno uključeni.

To znači da je, za razliku od besplatne verzije ChatGPT bota, ona povezana na „sadašnji“ internet, odnosno da u realnom vremenu može pomoći oko upita koje dobije, pretražujući najnovije informacije.

Međutim, s obzirom na to da ovog digitalnog asistenta ne pokreće sopstveni „motor“, već Opera Composer AI engine koji je povezan sa GPT modelom kompanije OpenAI, znači da može da se desi da neće uvek renderovati baš sve stranice kako bi trebalo. Ipak, to se retko dešava, a funkcije koje nudi mogu se takmičiti sa Microsoft konkurentom.

Ipak, za vreme lansiranja Aria asistenta, Bing chat nije imao neke funkcije koje sada ima, kao što je analiziranje slika direktno u četu, te je Opera asistent u to vreme u nekim segmentima bio i bolji.

Kao što sama Aria kaže, to što Bing ima sposobnosti za direktno analiziranje slika, to ne znači nužno da je bolji od nje u generalnom pogledu. Upoređivanje na nivou bolji ili lošiji zavisi od toga šta vam je od digitalnog asistenta potrebno, tvrdi Aria.

Ono što ne treba zaboraviti je da morate imati Opera nalog da biste u potpunosti mogli da koriste Aria pomoćnicu, a nakon aktiviranja asistent nudi mnogo mogućnosti uključujući i reakciju na glasovne komande, piše na blogu.

Opera pregledač, inače, za iOS uključuje integrisani blokator oglasa i podržava Apple Intelligent Tracking Prevention, što ograničava praćenje od strane sajtova. Uz to, ovaj browser ima i ugrađenu VPN uslugu koja je takođe besplatna, a za one sa iOS uređajima dostupna je u više od 180 zemalja.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi