Veštačka inteligencija za Gmail donosi bolju pretragu mejlova

Veštačka inteligencija za Gmail konačno je stigla na telefone i omogućava bolju i pametniju pretragu, sa relevantnijim rezultatima

Veštačka inteligencija za Gmail donosi bolju pretragu mejlova

Stiže veštačka inteligencija za Gmail platformu koja bi trebalo da donese bolju pretragu mejlova. Nova funkcija će u pretrazi mejlova kombinovati traženi termin, najnovije mejlove i druge faktore za „relevatniju“, odnosno unapređenu pretragu mejlova na telefonima, objavio je Google na blog postu.

Rezultati pretrage će se odsad pojavljivati na vrhu liste u posebnom odeljku poređani po relevantnosti, dok će svi ostali rezultati sa traženim terminom biti kao i do sada hronološki poređani od najnovijeg ka najstarijem mejlu ispod novog odeljka.

Ovo praktično znači da će veštačka inteligencija moći da pročita korisničke mejlove i u rezultatima na vrhu liste ponudi ono što „smatra“ najrelevantnijim podudaranjima za pretragu.

Veštačka inteligencija za Gmail samo na telefonima

Nova Gmail funkcija sa veštačkom inteligencijom stiže na Android i iOS operativne sistemena telefonima i već sada bi trebalo da bude dostupna svima, a u postu nije naznačeno da li će se funkcija pojaviti i na desktop verziji Gmail platforme, mada nema razloga da se to ne desi.

Veštačka inteligencija je svakako godinama unazad ugrađena u Gmail aplikaciju u koju spada i funkcija Smart Reply koja sastavlja kratke automatizovane odgovore na mejlove umesto korisnika.

Međutim, poslednjih meseci kompanija Google, prateći korak konkurencije, forsira naprednije funkcije generativne veštačke inteligencije u svoje proizvode, te nova funkcija ne iznenađuje.

Iako je nova Gmail opcija predstavljena kao korisna, ne možemo, a da se ne zapitamo po kojim kriterijumima će veštačka inteligencija sortirati „najrelevantnije“ rezultate, da li će oni biti pouzdani i hoće li to zaista na dobar način služiti svim korisnicima. 

Odgovori na ta pitanja stići će kada funkcija zaživi među korisnicima, a zasad deluje da Google forsira nove AI funkcije kako bi održao korak sa konkurencijom.

Google osim „guranja“ novih AI alata u svoje servise paralelno razvija i unapređuje svoj četbot zasnovan na veštačkoj inteligenciji Google Bard. Njegov četbot je konkurencija popularnom botu ChatGPT kojeg je prvo lansirala startap firma OpenAI čime je napravila svetsko utrkivanje među kompanijama ko će bolje razviti svoje AI proizvode kao i četbotove.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi