Watermark Remover je besplatni AI alat koji uklanja vodeni žig sa slika

Komplikovani odnos između AI i industrije kreativnih sadržaja postao je još složeniji, zbog Watermark Remover alata koji briše vodeni žig sa slika.

Watermark Remover je besplatni AI alat koji uklanja vodeni žig sa slika

Watermark Remover je alat platforme Pixelbin.io specijalizovane za uređivanje slika visokog kvaliteta. Besplatni softver jednim klikom uklanja vodeni žig sa bilo koje slike. Time se dovode u pitanje autorska prava hiljada kreativaca koji žele da zaštite svoja dela.

Watermark Remover kao alat nije novitet, jer na internetu postoji mnogo sličnih programa za uklanjanje zaštite. Međutim, najveći broj jesu plaćeni softveri, nasuprot pomenutom koji je potpuno besplatan. Dostupan je preko pretraživača i kao Android aplikacija, a svoju funkciju obavlja samo jednim klikom.

Veliki igrači koriste veštačku inteligenciju

Pažnja javnosti sada je usmerena na uticaj ovakvih programa ka poslovanju kompanija koje štite svoj ekskluzivni sadržaj upravo vodenim žigom. Shutterstock je nedavno predstavio generator teksta namenjen zaštiti fotografija baziran, gle ironije, na veštačkoj inteligenciji besplatnog alata DALL-E 2. Adobe Stock je takođe blagonaklon ovakvom rešenju, verujući da će adekvatna zaštita naterati klijente da ulože značajnija sredstva kupovinom njihovih fotografija, piše The Verge.

Dakle, renomirani servisi poput Shutterstock i Adobe rado koriste veštačku inteligenciju, kada ona radi u njihovom interesu, ali nisu oduševljeni što veliko dostignuće na polju informacionih tehnologija može umanjiti njihov profit. Vodeni žig je godinama prisutan kao način zaštite intelektualne svojine, pa ga koriste i mnogo ozbiljnije kompanije kao što je Microsoft.

Čiji vodeni žig je imun na Watermark Remover?

Testovi pokazuju da Watermark Remover.io sa lakoćom uklanja vodene žigove na fotografijama Shuterstock i Adobe servisa, što se ne može reći za vodene žigove koje koristi Getty.

Prva fotografija: Adobe Stock, druga fotografija: sa uklonjenim vodenim žigom

Dakle, postoje ograničenja koja alat platforme Pixelbin.io ne može da neutrališe kao što je potpis umetnika na generisanim slikama. Pored softverskih ograničenja, ne treba zanemariti autorska prava. Uklanjanje vodenog žiga bez pristanka autora zabranjeno je u mnogim zemljama sveta. Zbog toga su ovakvi alati u koliziji sa pravnim aktima koji štite intelektualnu svojinu. Kako je aktuelni zakonski okvir u kojem levitira veštačka inteligencija poprilično nedefinisan, autori su pokrenuli brojne akcije sa ciljem donošenja zakona koji bi uredili ovu oblast.

„Korisnici aplikacije su isključivo odgovorni za štetu, troškove i moguće tužbe koje podnosi treća strana u slučaju uklanjanja vodenog žiga. Neophodno je dobiti pristanak ili odobrenje vlasnika originalne slike, pre nego što se sa nje ukloni vodeni žig, a delo bude spremno za komercijalnu upotrebu“, navode kreatori Watermark Remover.io.

Watermark Remover jeste još jedan zanimljiv primer upotrebe veštačke inteligencije u kreativnoj industriji. Alat može doneti korist (ili štetu) pojedinim akterima na tržištu IT usluga koje iz dana u dan postaje veće i surovije.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi