Windows 11: Facebook vidžeti, novi File Explorer i Windows Spotlight sa 4K podrškom

Windows 11 već neko vreme unovi novine, kako sa dizajnerske, tako i sa funkcionalne strane. Sada stižu novi vidžeti, novi File Explorer i još mnogo toga

Windows 11: Facebook vidžeti, novi File Explorer i Windows Spotlight sa 4K podrškom

Verzija operativnog sistema naziva koja donosi promene je Windows Insider Dev Channel Build 23451. Samim tim što je u pitanju DevChannel verzija, to ne znači da će ove promene po svaku cenu biti zvanično usvojene, već da su i dalje na testiranju, ali ako se pokažu  dobro, možemo ih videti u okviru regularnih ažuriranja za Windows 11 operativni sistem.

File Explorer ima novi deo sa detaljima o onome što otvarate, koji je dalje dostupan putem prečice Alt+Shift+P. Novost je da sada taj deo prikazuje informacije o nedavnim aktivnostima, povezanim datotekama, elektronskom poštom i poseduje opciju Share za deljenje.

Međutim, neke od prethodno nabrojanih funkcija, mogu se pojaviti samo za fajlove koji se odnose na OneDrive ili drugim servisima za podatke koji su u oblaku.

Vidžet za Facebook nalog

Ukoliko imate Facebook nalog, možete isprobati i novi vidžet za ovu društvenu mrežu. Da biste dodali Facebook vidžet u postojeću kolekciju, potrebno je da odete do tabele sa vidžetima i kliknete na znak plus. To će pokrenuti sliku vaše Facebook aktivnosti koja će potom otvoriti aplikaciju. Osim ovoga, Microsoft uz ovo omogućava i da odredite kako će vidžet izgledati pre nego što ga dodate na ekran.

Opcija Windows Spotlight koja ima ulogu da na pozadinu zaključanog desktopa prikazuje različite fotografije takođe je unapređena kroz podršku za 4K fotografije koje prikazuje, naravno, na ekranima u toj rezoluciji. Uz to, o prikazanim fotografijama pruža malo drugačije informacije, koje su ujedno različito i raspoređene na ekranu.

Kako prenosi PC World, ukoliko ste deo Insider programa i dobijete pomenuto ažuriranje, možete sami isprobati neke od ovih opcija.

Dodatna ažuriranja

Microsoft je, podsetimo, najavio da ažurira svoj Start meni, ali tako što će u njega ubacivati reklame, o čemu smo već pisali, s tim da će ovo od sada obuhvatiti više korisnika.

Korisnici će u okviru novog Start menija dobijati „obaveštenja“ koja promovišu Microsoft proizvode poput OneDrive servisa. Kao dodatak tome, u Start meniju u odeljku „Recomended“ (Preporučeno), Windows će obično uključivati poslednje dokumente na kojima ste radili.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. Možda da naprave verziju Windowsa 11, koji je samo operativni sistem, bez svih ovih zezelica?

  2. Ja bih imao skroman zahtev da vrate opciju pomeranja Taskbar-a uz bilo koju ivicu ekrana... Ali avaj...

  3. Aleksandar_038

    Možda da naprave verziju Windowsa 11, koji je samo operativni sistem, bez svih ovih zezelica?

    Imali su ga, zvao se Win7 😜

    Šalu na stranu, Windows čak ni u samom Microsoftu nije previše bitna stavka... Ovo je više "Maintenance mode" nego bilo kakav razvoj...

  4. Cineman

    Već spremaju Win 12. Da ne prođe kao Vista.
    Ova ažuriranja u poslednje vreme su čisto šminkanje.
    Facebook vidžeti, tu kasne nekih 5-6 godina.

  5. Ja sam se na poslovnom laptopu vratio sa Windows 11 na Windows 10, i ne kajem se, ništa mi ne nedostaje.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi