Windows 11 svet bez lozinki: stižu funkcije pristupnih ključeva

Uz novu verziju operativnog sistema kompanije Microsoft koja treba da stigne sutra, stiže i Windows 11 svet bez lozinki, tačnije funkcije pristupnih ključeva

Windows 11 svet bez lozinki: stižu funkcije pristupnih ključeva

Novo 23H2 ažuriranje operativnog sistema kompanije Microsoft donosi Windows 11 svet bez lozinki gde će debitovati funkcije izgrađene na bazi pristupnih ključeva. Nove opcije kompanija je najavila na svom Surface and AI događaja u Njujorku, a one će između ostalog podrazumevati mogućnost prijavljivanja na sajtove i aplikacije uz pomoć pristupnih ključeva koji se čuvaju lokalno na vašem uređaju.

Za razliku od lozinki koje se čuvaju na serverima, i tako mogu biti presretnute ili hakovane, pristupni ključevi bi trebalo da budu bezbedniji zbog pomenutog lokalnog čuvanja. Međutim, dobra stvar je što ih ne morate pamtiti da biste se prijavili na podržane aplikacije i sajtove. Umesto toga, jednostavno možete potvrditi svoj identitet biometrijskim podacima – kao što je prepoznavanje lica ili skeniranje otiska prsta.

Skeniranje potom „otključava“ pristupni ključ za pristup vašim nalozima i prijavama. Na engleskom passkey, pristupni ključ može raditi i pomoću PIN-a ili šablona koje inače koristimo na pametnim telefonima, ali njega samog ne možete zapisati ili slučajno dati pogrešnom čoveku.

Kompanije kao što su Google, Microsoft i Apple stalno se udaljavaju od tradicionalnog načina prijavljivanja u naloge, gradeći „budućnost bez lozinki“, podstičući tako korisnike prihvate biometrijsku autentifikaciju i pristupne ključeve.

Apple je najavio sličnu funkciju za iOS 17 operativni sistem za iPhone uređaje, a Google je nedavno omogućio ovaj način prijavljivanja u svoje naloge kao zamenu za šifre.

U slučaju Windows 11, korisnici će moći da kreiraju pristupni ključ sa Windows Hello funkcijom i koriste ga za pristup nekom sajtu ili aplikaciji pomoću prepoznavanja lica, skeniranja otiska prsta ili Windows PIN-a.

Zbog partnerstva sa FIDO savezom (Fast Identity Online) , ova funkcija trebalo bi da radi i sa sajtovima kao što su GitHub, DocuSign, PayPal i drugima koji podržavaju pristupne ključeve, piše na Microsoft blogu.

Osim toga, IT timovi koji rade sa Windows 11 uređajima moći će da uklone opciju za unos lozinke na Windows Hello funkciji za posao. To bi trebalo da podstakne timove da se odluče za sigurnije načine prijavljivanja kao što su biometrija, dvofaktorska autentifikacija ili pristupni ključ.

Naravno, za sada lozinke ne bi trebalo da budu u potpunosti ukinute, kao i u slučaju Google poteza, već da jednostavno postoji mogućnost da ih se otarasite i pređete na pristupne ključeve, što je aktuelni trend u sajber bezbednosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi