YouTube uvodi obaveštenje o transparentnosti praćenja za iOS korisnike

YouTube se priprema da implementira obaveštenje o transparentnosti praćenja i za iOS korisnike, pitajući ih da se opredele za "personalizovanije oglašavanje."

YouTube uvodi obaveštenje o transparentnosti praćenja za iOS korisnike

Sa izdavanjem iOS 14.5, Apple je zahtevao da programeri aplikacija obaveste korisnike i dobiju njihov pristanak za šire aktivnosti praćenja. Da bi se uskladili sa ovim zahtevom, mnogi programeri, uključujući Google, prilagodili su svoje metode praćenja kako bi izbegli prikazivanje nametljivih obaveštenja.

Sada se YouTube priprema da implementira slično obaveštenje o transparentnosti praćenja (ATT) za iOS korisnike, pitajući ih da li žele da se opredele za “personalizovanije oglašavanje.”

Šta očekivati?

U narednim nedeljama, YouTube za iOS će korisnicima prikazati jednokratno obaveštenje o dozvoli: Dozvoliti aplikaciji “YouTube” da prati vašu aktivnost preko aplikacija i veb-sajtova drugih kompanija?

Korisnici će imati dve opcije:

  • Dozvoli: Pristankom će se aktivnost sa YouTube-a povezivati sa aplikacijama i veb-sajtovima koji nisu od Google-a kako bi se prikazivali personalizovani oglasi i vršilo merenje oglasa. Ovo podešavanje će se primeniti na sve korisnike YouTube aplikacije na uređaju na kojem je opcija omogućena.
  • Zatraži od aplikacije da te ne prati: Odbijanjem će se onemogućiti povezivanje aktivnosti sa YouTube-a sa aplikacijama i veb-sajtovima koji nisu od Google-a, što će rezultirati manje personalizovanim i možda češće ponavljanim oglasima.

Izuzeci i Prednosti

Ovo obaveštenje neće biti prikazano za YouTube Premium pretplatnike ili korisnike sa dečijim nalozima na YouTube-u. Ako korisnici izaberu opciju “Dozvoli,” YouTube obećava “visokokvalitetno, korisno iskustvo oglasa.” To znači da će oglasi biti relevantniji za interese korisnika zahvaljujući poboljšanim mogućnostima merenja oglasa. Dozvoljavanjem preciznijeg merenja performansi oglašivačima, YouTube veruje da će to na kraju koristiti kreatorima sadržaja na njihovoj platformi.

Portparol YouTube-a je izjavio: “Uskoro će korisnici YouTube-a na iPhone i iPad uređajima moći da se opredele za personalizovanije oglašavanje, u skladu sa Apple-ovom politikom transparentnosti praćenja aplikacija. Uvereni smo da će nam ovo pomoći da pružimo visokokvalitetno, korisno iskustvo oglasa za korisnike, dok će takođe koristiti kreatorima. Korisnici YouTube-a koji se opredele za ovu opciju mogu je isključiti u bilo kom trenutku.

Uticaj odbijanja YouTube praćenja

Korisnici koji izaberu opciju “Zatraži od aplikacije da ne prati” nastaviće da dobijaju oglase koji su “manje personalizovani,” što može rezultirati manje relevantnim i češće ponavljanim oglasima. U ovom scenariju, aktivnost sa YouTube aplikacije neće biti povezana sa aktivnostima iz drugih aplikacija i veb-sajtova koji nisu od Google-a za personalizovane oglase i merenje oglasa.

Upravljanje YouTube preferencijama

Korisnici mogu promeniti svoju odluku u bilo kom trenutku odlaskom na iOS Podešavanja > Privatnost i bezbednost > Praćenje. Ovo specifično podešavanje se primenjuje samo na YouTube i aplikacije/veb-sajtove trećih strana. Ne utiče na povezivanje aktivnosti na drugim Google aplikacijama i veb-sajtovima sa aplikacijama i veb-sajtovima koji nisu od Google-a. Takođe, ne utiče na korišćenje aktivnosti iz YouTube iOS aplikacije i drugih Google usluga za personalizaciju oglasa, u zavisnosti od podešavanja personalizovanih oglasa na Google nalogu.

Ovo novo ATT obaveštenje od YouTube-a ima za cilj da uspostavi ravnotežu između privatnosti korisnika i isporuke relevantnih oglasa, dok istovremeno podržava kreatore sadržaja kroz preciznije merenje performansi oglasa, piše 9to5Google. Ostaje samo da se vidi kako će odreagovati korisnici, odnosno vi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. nino77ns

    Sta vise ne prate ....sve aplikacije su sa preterano puno oglasa...jedini spas je obrisati sve cao...android bi trebao da pojaca malo zastitu ...Za sada se branim Adguardom od pracenja i dosadnih reklama...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi