AMD i Arm udružili snage za rad na novim AI čipovima

Kompanije AMD i Arm udružile su snage za razvoj novih AI čipova koji obavljaju predobradu, zaključivanje i postobradu na jednom silicijumu

AMD i Arm udružili snage za rad na novim AI čipovima

Kompanija Advanced Micro Devices uvodi Versal AI Edge Series Gen 2 čipove kojima će predstaviti jedinstveno heterogeno procesorsko rešenje koje optimizuje faze rada veštačke inteligencije i maksimizira performanse. Naime, AMD i Arm su udružujući snage u ovom poduhvatu, u stvari razvili jedinstvenu hardversku arhitekturu koja može da optimizuje prethodnu obradu, zaključivanje i naknadnu AI obradu sa jednim čipom.

Međutim, zvanično lansiranje AI Edge Series Gen 2 čipova možemo očekivati tek krajem 2025. godine. Ipak, znamo da će ovaj adaptivni SoC pružati ubrzanje od kraja-do kraja (end-to-end) za Embedded sisteme vođene veštačkom inteligencijom, za koje kompanija tvrdi da su izgrađeni na temeljima poboljšane bezbednosti i sigurnosti.

AMD je integrisao sistem za obradu visokih performansi koji podrazumeva Arm CPU i AI Engine sledeće generacije, sa vrhunskom programabilnom logikom, stvarajući uređaj koji vešto rukuje sa sve tri računarske faze potrebne u ugrađenim AI aplikacijama, piše TechRadar.

AMD kaže da su Versal AI Edge Series Gen 2 čipovi pogodni za širok spektar tržišta, uključujući one sa visokim zahtevima za sigurnošću, pouzdanošću, dugim vekom trajanja i zahtevima za bezbednost. Namene uključuju autonomnu vožnju, industrijske PC računare, autonomne robote, edge AI kutije i ultrazvuk, endoskopiju i 3D slikanje u zdravstvu.

Sistem obrade integrisanih CPU-ova uključuje do 8x Arm Cortex-A78AE aplikacionih procesora, do 10x Arm Cortex-R52 procesora u realnom vremenu, podršku za USB 3.2, DisplayPort 1.4, 10G Ethernet, PCIe Gen5 i više.

Takođe, oni ispunjavaju ASIL D / SIL 3 radne zahteve i usklađeni su sa nizom drugih bezbednosnih i sigurnosnih standarda. Navodno nude do tri puta veću efikasnost TOPS po vatu za AI zaključivanje i do 10 puta bolje skaliranje performansi proračuna u radu sa moćnom CPU jedinicom u postupku postprocesiranja.

Salil Raje, jedan od potpredsednika kompanije AMD rekao je da „najnoviji Versal uređaji pružaju visoku računarsku efikasnost i performanse na jednoj arhitekturi koja se skalira od niskog do vrhunskog nivoa“. Dokumentacija za rani pristup i kompleti za procenu uređaje dostupni su već sada, a prve silicijumske uzorke Versal Serije Gen 2 možemo da očekujemo na početku sledeće godine, a dok je masovnija proizvodnja planirana za kraj 2025. godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi