Apple iPhone 15 Pro bi mogao postati žrtva opšteg skoka cena i inflacije

Opšti skok cena koji se dešava kao posledica veće inflacije će se gotovo sigurno odraziti na slabiju prodaju Apple iPhone 15 Pro telefona i manju tražnju od planirane

Apple iPhone 15 Pro bi mogao postati žrtva opšteg skoka cena i inflacije

Apple iPhone 15 Pro telefoni će biti lansirati sa popriličnim spiskom unapređenih funkcija koje uključuju novu titanijumsku konstrukciju i bolji hardver kamere. Ranije je objavljeno da će Apple ove godine nastojati da poveća cenu svojih standardnih, kao i „Pro“ modela iPhone linije pametnih mobilnih telefona. Najnoviji izveštaj koji danas stiže od tradicionalno dobro obaveštenog DigiTimes-a još jednom ističe da je ‘veliko povećanje cene’ neizbežno za iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max modele.

Povećanje cene iPhone 15 Pro moglo bi da ugrozi potražnju za ovim telefonima. Apple pravda povećanje cene činjenicom da nudi mnoštvo novih i unapređenih funkcija. Ranije je objavljeno da će ne samo „Pro“ modeli, već i standardni iPhone 15 i iPhone 15 Plus takođe imati neznatno povećanje cena. Međutim, pošto je potražnja za standardnim modelima ionako loša, pretpostavka je bi kompanija mogla da ponudi uređaje po istoj ceni.

Skok cene iPhone 15 Pro usred tekuće inflacije naškodiće potražnji i prodaji

Što se tiče iPhone 15 Pro, postoje različiti razlozi zbog kojih bi moglo da dođe do poskupljenja. Ranije smo izvestili da se očekuje kako će Apple koristiti specijalnu leguru od titanijuma na modelima, čineći da uređaji budu lakši od trenutnih modela izrađenih od nerđajućeg čelika. Pored toga, očekuje se da će iPhone 15 Pro Max imati periskopsko sočivo koje bi moglo dovesti do dodatnih troškova u poređenju sa objektivom kamere na iPhone 14 Pro Max telefonu. Pored toga, tu je savremeniji i bolji Apple A17 Bionic zasnovan na TSMC 3nm tehnologiji koji će sa svoje strane doprineti poskupljenju iPhone 15 Pro modela.

Takođe, ranije smo pričali o tome da bi Apple mogao da poveća cenu iPhone 15 Pro modela za čak 200 dolara. Izmišljena je čitava priča o tome kako je malo povećanje cena neizbežno. Sa druge strane, povećanje cena moglo bi naterati korisnike da se drže svojih starijih iPhone modela i to usred tekuće inflacije. Korisnici bi radije uštedeli novac, umesto kupovine uređaja koji brzo gube na vrednosti. Apple je već projektovao potražnju i naručio skoro 10 miliona uređaja manje od prethodne iPhone generacije. Tačnije, u rasponu od 80 do 90 miliona jedinica u poređenju sa 90 do 100 miliona jedinica iPhone 14 modela.

Ako se pretpostavke obistine, iPhone 15 Pro Max bi startovao sa cenom od 1.299 dolara u poređenju sa cenom od 1.099 dolara za iPhone 14 Pro Max. Imajte na umu da će Apple nuditi brži procesor, bolji hardver kamere, jaču konstrukciju i veću osnovnu memoriju na početnom modelu. Uz sva ova poboljšanja, povećanje cena je donekle opravdano, ali usred inflatorne krize, to možda nije dobra odluka u ovo vreme, prenosi wccftech.

Ako potražnja padne ispod Apple planiranog nivoa, to bi moglo da naškodi profitu kompanije. Očekuje se da će Apple najaviti izlazak iPhone 15 Pro telefona na svom Wonderlust događaju 12. septembra.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi