Apple M3 u Mac računarima potencijalno već u oktobru

Nove računare koje će pokretati Apple M3 čipset, kompanija možda lansira već u oktobru ove godine, a prvi kontigent obuhvataće iMac i MacBook Air modele

Apple M3 u Mac računarima potencijalno već u oktobru

Prvu seriju kompjutera koje će pokretati njen novi čip treće generacije Apple M3 obuhvatiće najverovatnije iMac, MacBookAir veličine 13 inča, kao i MacBook Pro iste veličine, piše u svom novom izveštaju novinar Mark Gurman. Tako bi novi Apple čip trebalo da debituje u ovim uređajima već u oktobru, dok će bolji modeli poput novih MacBook Pro ili desktop računara morati da sačekaju još malo.

Novi procesor bi trebalo da bude bolji od svog prethodnika iz iste serije – M2 čipa, te će on prema Gurmanovim izvorima imati 12 CPU i 18 GPU jezgara, kao i 36 gigabajta RAM-a. To je za po dva jezgra više nego u prethodnom modelu, kao i 4 gigabajta radne memorije više. S obzirom na to da je Gurman i za prethodnu generaciju procesora tačno predvideo njegovu konfiguraciju na osnovu svojih izvora, postoji velika verovatnoće da se ova rana specifikacija takođe ispostavi kao tačna.

Iako neće imati mnogo više jezgara, Gurman očekuje da će novi procesor ponuditi značajne performanse i bolju energetsku efikasnost zahvaljujući TSMC 3 nm proizvodnom procesu.

To pravi još jednu razliku u odnosu na M2 čip koji je bio zasnovan na 4 nm. Sa tehnološke strane, napredniji proces će poboljšati performanse svakog jezgra ponaosob što mu će mu obezbediti veća gustina tranzistora koju omogućava ovaj proces proizvodnje.

U odnosu na dosadašnji tempo objavljivanja novih uređaja, Apple je dosad obično najavljivao i svoje nove iPad modele zajedno sa Mac računarima, ali sada deluje da to neće biti slučaj. Gurman tvrdi da ne očekuje nikakve veće nadogradnje sve dok ne stignu M3 iPad Pro modeli sa OLED ekranima, koji će kako kaže, izaći tokom sledeće godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi