Apple Watch više nije samo obični, pametni sat

Apple Watch Series 10 pomera i prelazi granice pametnih satova, postajući sofisticirani časovnik koji spaja stil i tehnologiju u savršenoj harmoniji

Apple Watch više nije samo obični, pametni sat

Izlaskom Apple Watch serije 10, Apple nije samo napravio tek tamo neki sat. Ne samo pametni sat, već pravi sat, a postoji jasna i važna razlika između te dve reči.

Da bismo razumeli kako se to desilo, potrebno je da se vratimo u prošlost do Apple Watch Series 3 i uporedimo ga sa najnovijom verzijom. Nakon što to učinimo, mislim da ćete početi da cenite koliko je Apple Watch evoluirao od tih ranih dana i kako je sada spreman da postavi nove standarde za budući napredak ove vrste, veoma korisnih uređaja.

Koja je razlika između sata i pametnog sata?

Razlika između sata i pametnog sata je i očigledna i neuhvatljiva. Pametni sat ima nivo visoke tehnološke funkcionalnosti koja nije dostupna na mehaničkom satu i zahteva povezivanje sa vašim pametnim telefonom, ali mislimo da ne mora nužno imati ekran na dodir da bi se smatrao pametnim satom. Proizvođači satova poput Frederique Constant i Alpina su pravili pametne satove bez ekrana na dodir, a Casio to i dalje radi sa svojim G-Shock satovima, ali oni i dalje imaju povezane elemente koji ih čine “pametnijim” od satova koji nemaju osobinu povezivanja sa drugim uređajima.

Sat pokazuje vreme i datum bez povezivanja sa telefonom. Nije tehnološki komad, već se posmatra kao mehaničko umetničko delo preciznog inženjeringa. Bilo koji dodatni nivo funkcionalnosti obično je niže na listi razloga za kupovinu u poređenju sa pametnim satom. Većina satova ima oblik i dizajn koji ih čini estetski privlačnim, a mnogi brendovi satova imaju primamljivu istoriju. Kupujemo ih zbog toga kako se osećamo s anjima, a ne samo zbog onoga što rade. Mnogi kažu neka vrsta nakita i ne greše puno u toj konstataciji.

Iako oba sata nosimo na zglobu, oni su veoma različiti. Bez obzira koliko je sat “pametan”, veličina, oblik, udobnost i dizajn su važni jer ih nosimo na svom telu — ponekad 24 sata dnevno.

Od ikone do evolucije

Lako je pomisliti da Apple nije promenio oblik Apple Watch-a tokom godina i da je i dalje “kvadratast”, a ne okrugao, pa stoga “nije pravi sat”. U stvarnosti, Apple Watch je postao uobičajen i prihvaćen. Postepenim rafiniranjem svog oblika, Apple je pretvorio nešto neobično u ikonu. Kada se serija 10 stavi pored serije 3, te stare predrasude postaju očigledno pogrešne, i tu se najbolje vidi kako je Apple Watch evoluirao iz pametnog sata u pravi sat.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Posmatrajući ravne ivice i uglove serije 3 u poređenju sa zaobljenim i zakrivljenim oblicima serije 10, vidi se koliko se dizajn promenio. Ekran na seriji 10 se stapao sa kućištem, dok je kod serije 3 je vidljivo i na dodir zaseban deo. Serija 10 neprekidno prikazuje vreme i ima pomičnu sekundaru na nekim brojčanicima, dok su dostupni brojčanici elegantniji, odmičući se od tehničkih, informacija-natrpanih ekrana i prelazeći ka stilizovanijem, klasičnom dizajnu.

Iako Apple Watch nije promenio svoju osnovnu formu, suptilne promene su redefinisale kako ga doživljavamo. Kombinacija vrhunskih materijala, organskog oblika i besprekorno integrisane tehnologije čine seriju 10 mnogo više od pametnog sata — to je sat koji se nosi sa stilom, a ne samo zbog funkcionalnosti, piše DigitalTrends.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi