Apple za sada nema u planu Mac Studio sa M2 Max i jačim procesorima

Apple za sada ne planira da izbaci na tržište Mac Studio računar sa M2 Max ili M2 Ultra SoC čipsetom, kako bi izbegao rizik od loše prodaje drugih uređaja

Apple za sada nema u planu Mac Studio sa M2 Max i jačim procesorima

Ranije glasine koje su ukazivale na mogućnost da će Apple ukinuti Mac Studio liniju računara u korist predstojećeg Mac Pro modela su sada demantovanem. Prema novom izveštaju, kompanija iz Kupertina namerava da poboljša svoj mini desktop računar sa dva nova modela dizajnirana za potrebe rada naprednih korisnika.

Međutim, poboljšane verzije ovih računara sa unapređenim karakteristikama na bazi M2 Max i M2 Ultra SoC procesora, ne treba očekivati u najboljem slučaju, pre kraja ove godine.  Za to postoji jak razlog .

Mac Pro prodaja ne sme biti ugrožena novim Mac Studio modelom

Pod pretpostavkom da će Mac Pro i Mac Studio sa M2 Ultra procesorom biti lansirani ove godine, najočigledniji izbor za većinu kupaca bio bi da kupe upravo Mac Studio.  Zašto bi bacali novac kada mogu da uštede, tako što će preskočiti Apple Mac Pro. Bloomberg tvrdi da je upravo to razlog zašto se Mac Studio neće pojaviti u skorije vreme sa opcijama M2 Max i M2 Ultra procesora, jer bi to imalo loš uticaj na prodaju novog Mac Pro desktop računara.

Umesto toga, prema ovom izveštaju, Apple će da sačeka izlazak M3 Max i M3 Ultra procesora pre nego što zvanično predstavi novi Mac Studio model sa poboljšanim specifikacijama. S obzirom na to da bi M3 trebalo da stigne u četvrtom tromesečju 2023. godine, nema realnih šansi da M3 Max i M3 Ultra čipsetovi izađu do kraja ove godine. Umesto toga,. najverovatnije bi mogli da se pojave u drugoj polovini 2024. godine, kada ćemo najverovatnije videti poboljšane Mac Studio modele, prenosi MacRumors.

Trenutno, Apple u ponudi ima M1 Max i M1 Ultra verzije Mac Studio mini računare, sa osnovnim modelom koji počinje od 1.999 dolara i nudi 10-jezgarni CPU sa integrisanim 24-jezgarnim grafičkim procesorom. Međutim, M2 Pro Mac mini od 1.599 dolara sa svojim 12-jezgarnim CPU i 19-jezgarnim GPU čipsetom je svakako atraktivnija opcija, jer u pogledu performansi bez problema dobija M1 Max verziju Mac Studio računara i pri tome je znatno jeftiniji. M2 Pro Mac mini ima manje GPU jezgara, ali većini korisnika ne smeta ova mala razlika, pogotovu u kontekstu osetno veće razlike u ceni.

Sa sigurnošću se može reći da bi korisnici koji žele najbolje računske i grafičke performanse, trebalo da sačekaju novi Mac Pro umesto da ulažu u Mac Studio prethodne generacije, barem dok novije verzije ne stignu kasnije tokom sledeće godine.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. bax2003

    A kako stvari stoje možda nećemo videti ni Mac Pro (silicon) do M3 generacije.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi