Najbrži i najskuplji GeForce RTX 4090 pogađaju bizarni problemi

Čak i najskuplji i najbrži model gejming grafičke karte današnjice, kuburi sa problemom kvaliteta u proizvodnji. Potrošenih 2000 evra za nabavku jednog GeForce RTX 4090 nisu garant vrhunske izrade i besprekornog kvaliteta

Najbrži i najskuplji GeForce RTX 4090 pogađaju bizarni problemi

U današnje vreme, izrada grafičkih kartica, posebno vrhunskih modela, postaje vidno sve lošija i problematičnija. Radeon RX 7900 XTX ima problem sa neodgovarajućim kulerom, hladnjaci na RTX 3080 oksidiraju, a pravi šampion je GeForce RTX 4090 koji pati od nekih bizarnih problema…

Kao kralj gejming grafičkih kartica, GeForce RTX 4090 je bio nedavno predmet pojave bizarnih problema jedan za drugim, otkrile su agencije za popravku hardvera kao što je NorthWestRepair.

Na jednom od RTX 4090 primeraka koja nije mogla da izbaci signal na monitoru, specijalizovani servis za popravku u početku nije mogao da pronađe u čemu je problem. Na kraju su bili primorani da uklone AD102 grafićki procesor i u najmanju ruku su bili iznenađeni kada su otkrili da je više od 100 lemnih spojeva između GPU čipa i štampane ploče jednostavno otpalo!

Na GeForce RTX 4090 od 2K evra otpadaju GPU-PCB lemni spojevi

Najpre se sumnjalo da je uzrok nepravilna zaštitom prilikom transporta, zbog velike mase kartice od čitavih 2.17 Kg, ali je nakon pažljivog pregleda ustanovljeno da je veliki broj lemnih spojeva oksidirao, nakon čega su lako otpali sa kartice. Takav problem je prirodno nepopravljiv.

Čini se da je uzrok tome isključivo u problemu kvaliteta samog procesa proizvodnje, ali ostaje nejasno zašto ga inspekcija kvaliteta nije otkrila na vreme.

Štaviše, ova kartica nije kupljena kao poseban proizvod u maloprodaji, već stiže od jedne poznate marke u kompletnom gejming računaru tj sistemu za igranje, a još čudnije je što ni OEM takođe nije otkrio ovaj problem.

U drugom primeru se radi o RTX 4090 modelu iz regularne prodaje. Kartica se uključi, maksimalna brzina ventilatora je ludo velika, ali se signal ne prikazuje na monitoru.

Različite konvencionalne metode nisu mogle da otkriju uzrok, i na kraju su uklonili AD102 GPU čip, koristili mikroskop da ga pažljivo ispitaju i otkrili da postoji mala bubica koja leži na zalemljena na spoju grafičkog procesora.

Podrazumeva se da se precizni elektronski uređaji poput grafičke karte, sklapaju u veoma čistoj prostoriji, tako da se bube kao faktor kvara potpuno isključuju. Jednostavno vam u ovakvim slučajevima ne preostaje ništa drugo do da svoju skupu RTX 4090 karticu očistite, ponovo zalemite GPU i onda će grafička kartica proraditi kako treba.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. hurakura

    fake news. geforce ftw

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi