Blackmagic Design predstavlja kinematografsku kameru za Apple Vision Pro

Apple i Blackmagic Design najavili su novu URSA Cine Immersive kameru, dizajniranu za snimanje Apple Immersive Video za Vision Pro headset

Blackmagic Design predstavlja kinematografsku kameru za Apple Vision Pro

Apple je juče najavio mnoge softverske novine tokom WWDC 2024, a uvodnu reč održao je generalni direktor Apple-a, Tim Cook. Između ostalog, Apple developeri (i fanovi) su ukratko upoznati i sa novom imerzivnom kinematografskom kamerom koja je u razvoju od strane Blackmagic Design-a – Blackmagic URSA Cine Immersive kamera, dok je Apple nagovestio ideju 3D sadržaja dostupnog kroz Vision OS za Vision Pro headset proširene stvarnosti.

Renomirani proizvođač kinematografskih kamera Blackmagic Design zvanično je najavio ne samo prvi komercijalni kamerni sistem na svetu dizajniran za snimanje Apple Immersive Video, već i čitav end-to-end radni tok uključujući i nadogradnje DaVinci Resolve-a koje će uvesti novi način konzumiranja kinematografije.

Generalni direktor Blackmagic Design-a, Grant Petty, kaže: “Oduševljeni smo što možemo da najavimo prvi komercijalni kamerni sistem i softver za postprodukciju koji podržava Apple Immersive Video, dajući profesionalnim filmskim stvaraocima alate za kreiranje izuzetnih priča sa ovim moćnim novim formatom čiji je pionir Apple.”

On nastavlja: “Izgrađen na novoj URSA Cine platformi, URSA Cine Immersive ima fiksni, prilagođeni, stereoskopski 3D sistem sočiva sa dva 8K senzora koji mogu zabeležiti 16 koraka dinamičkog raspona. Sa ovim inovativnim sistemom, filmski stvaraoci mogu zabeležiti neverovatne trenutke poput akcijom ispunjenih scena, jedinstvenih perspektiva, zadivljujućih pejzaža, intimnih performansa i još mnogo toga, sve sa neverovatnom vernoćom, nudeći gledaocima neuporediv osećaj realizma i uronjenosti u sadržaj.”

Blackmagic kamera nudi 8K stereoskopski 3D snimak

Iako je još uvek u razvoju, Blackmagic je objavio neke zapanjujuće specifikacije kamere koje gledaoce stavljaju u središte akcije. Blackmagic URSA Cine Immersive kamera ima fiksni dvostruki prilagođeni sistem sočiva za snimanje Apple Immersive Video za Apple Vision Pro, koji dolazi unapred instaliran na kućištu kamere. Kombinacija sočiva i kamere omogućava korisniku da zabeleži 8K stereoskopski 3D imerzivni snimak, sa rezolucijom od 8160 x 7200 po oku.

Prilagođeno sočivo je specijalno dizajnirano za veliki format senzora slike Blackmagic-ove URSA Cine kamere, beležeći izuzetno precizne podatke o poziciji. Podaci o imerzivnom sočivu se beleže, mapiraju, kalibrišu i čuvaju po oku pre nego što budu sačuvani kao Blackmagic RAW fajl.

Nova imerzivna kamera izgleda estetski neverovatno, sa sočivom nalik nečemu iz naučno-fantastičnog filma. Kućište je napravljeno od ‘robustne magnezijumske legure i laganog kompozita od ugljeničnih vlakana’, pružajući korisniku uravnoteženo i lagano iskustvo snimanja.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Kamera poseduje i veliki sklopivi 5-inčni HDR ekran sa jedne strane i eksterni kolor LCD statusni ekran sa druge. Na drugoj strani kamere nalazi se ‘pomoćna stanica’ sa još jednim 5-inčnim HDR ekranom osetljivim na dodir, omogućavajući timu da radi oko kamere bez potrebe za eksternim monitorima.

Integracija sa DaVinci Resolve softverom za postprodukciju

Kamera nudi najsavremeniju kinematografsku tehnologiju sa drugim značajnim karakteristikama koje uključuju masivni dinamički raspon od 16 koraka, “color science” pete generacije sa novom filmskom krivom, snimanje pri 90 fps, Blackmagic Media Module 8TB za snimanje, kao i Wi-Fi, Ethernet i mobilne mrežne veze.

Istorija je pokazala da je problem kod snimanja imerzivnog videa postprodukcija i softver za uređivanje, ali kako Blackmagic Design poseduje jedan od vodećih softvera za video obradu na tržištu, DaVinci Resolve će doživeti transformaciju da bi se prilagodio.

Ažuriranje će uvesti moćne nove funkcije obrade omogućavajući korisnicima da uređuju Apple Immersive Video koji je snimljen sa URSA Cine Immersive kamerom.

Blackmagic navodi: “Novi imerzivni video pregledač će omogućiti montažerima da pomeraju, naginju i rotiraju klipove za pregled na 2D monitorima ili na Apple Vision Pro za još imerzivnije iskustvo obrade. Tranzicije koje je izradio Apple Vision Pro takođe će moći da se zaobiđu korišćenjem FCP XML metapodataka, dajući montažerima čiste master fajlove. Preseti za izvoz će omogućiti brzo pravljenje fajlova koji se mogu direktno gledati na Apple Vision Pro.”

Trenutno nemamo datum izlaska ili cenu za kameru niti za ažuriranje DaVinci Resolve-a, ali možemo očekivati da će biti objavljeni “kasnije ove godine”, piše DigitalCameraWorld.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi