Apple Vision Pro ne prolazi dobro na tržištu, kompanija smanjuje isporuke

Naočare proširene realnosti Apple Vision Pro suočavaju se sa naglim padom potražnje na tržištu, pa je Apple navodno smanjio obim proizvodnje za skoro pola

Apple Vision Pro ne prolazi dobro na tržištu, kompanija smanjuje isporuke

Zbog oštrog pada potražnje za Apple Vision Pro AR/VR naočarima, kompanija je smanjila procene njihove isporuke, a samim tim i proizvodnju za celu godinu navodno skoro dvostruko manje od prvobitnog plana. Naime, nasuprot „tržišnom konsenzusu“ koji je američki gigant planirao od 700 do 800 hiljada jedinica tokom ove godine, procene i proizvodnja za ovu godinu su spale na 400 do 450 hiljada komada ovog uređaja.

Ove informacije donosi tržišni analitičar sa često pouzdanim insajderskim informacijama Ming-Či Kuo koji tvrdi da su stvari daleko od „ružičastog“ za Apple u ovom trenutku kada su u pitanju naočare proširene realnosti.

Ono što je još zanimljivije je to da je američki gigant smanjio procene isporuke još i pre nego što je lansirao naočare van tržišta SAD, što znači da je i u ovoj zemlji potražnja drastično opala ispod prvobitnih očekivanja kompanije.

Upravo pod uticajem pada u SAD, Apple ima konzervativan stav u vezi sa potražnjom i na drugim tržištima na kojima Apple Vision Pro treba da bude lansiran kasnije ove godine, objašnjava Kuo. Na osnovnu toga, deluje da su ove skupocene AR/VR naočare imale svojih pet minuta slave i onda otišle u zaborav nakon što je novost kao takva izbeldela.

Takođe, cena od 3.500 dolara za ovakav uređaj stavlja Vision Pro naočare u sam vrh najskupljih proizvoda mešovite i proširene realnosti, što definitivno ima potencijala da utiče na potražnju. Kompanija, osim redukcije proizvodnje navodno takođe i prilagođava svoj plan izdavanja ovog uređaja u budućnosti, što najverovatnije znači da neće biti novog Vision Pro modela u 2025. godini.

Štaviše, gigant očekuje da će isporuke Vision Pro naočara opasti sledeće u poređenju sa ovom godinom. Ovo takođe, nisu jedine loše vesti sa kojima se Apple trenutno suočava, uzevši u obzir da je najnoviji izveštaj o tržištu pametnih telefona otkrio da iPhone prodaja u Kini nastavlja svoj ozbiljan pad u korist Huawei pametnih telefona.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi