Acer Aspire 3D 15 SpatialLabs test

Acer Aspire 3D 15 SpatialLabs test

Spoljašnjost naizgled klasičnog 15“ laptop računara krije 3D tehnologiju koja vam omogućava da igre, filmove ali i radite ozbiljan posao. To vam upravo govori i njegov naziv, Acer Aspire 3D 15 SpatialLabs Edition

  Sadržaj
   Acer Aspire 3D 15 SpatialLabs test

   Pozitivne ocene

   • 3D SpatialLabs tehnologija
   • Oldičan 4K ekran
   • Performanse u aplikacijama i 2D režimu rada
   • Opcije proširenja

   Negativne ocene

   • Cena
   • 3D performanse moraju biti bolje
   • Buka
   • Nedovoljno USB-C portova

   Aspire 3D 15 SpatialLabs je pokušaj kompanije Acer da malo oživi tržište nakon “zimskog sna”, primenom 3D stereo tehnologije koja vam pruža mogućnost da igre, filmove, ali i posao doživite trodimenzonalno.

   Ovaj Aspire dijagonale ekrana 15 inča je na prvi pogled sasvim običan laptop, poput mnogih modela iz ove popularne linije Acer prenosnih uređaja. Crna pojava i klasično konzervativne linije, ni jednim detaljem vam ne ukazuju da se radi o neobičnom i zanimljivom konceptu prenosnog računara. Zapravo, samo naziv naslućuje šta se zapravo dešava ispod haube ovog Aspire 3D 15 SpatialLabs Edition modela.

   Čarolija je u ekranu Aspire 3D 15 modela

   Čarolija ovog Aspire laptop računara, se zapravo nalazi u delu sa ekranom uređaja. Radi se o stereoskopskoj 3D tehnologiji, koje i nije neka nova i mlada tehnologija ali jeste ovog puta pojačana boljim hardverom i asistencijom veštačke inteligencije.

   Zapravo u pitanju je spoj hardvera u vidu dodatnih kamera i sočiva, kojih ima ukupno tri u gornjem delu ekrana. Pored standardne namene HD web kamere, služe da prati vaše oči i u saradnji sa algoritmom veštačke inteligencije naprave jedinstven 3D osećaj, projektujući slike fokusirane za svako oko posebno. Na taj način se stvara dubina polja koje gledate i 3D iluzija koja vas uvlači u ambijent prikazanog sadržaja.

   Zbog korišćenja stereo vizuelnog efekta, obična kamera sa jednim  objektivom tj sočivom, kao i ovi snimci ne mogu vam dočarati taj 3D efekat, to jednostavno morate videti i doživeti.

   Laptop mora da ima kvalitetan ekran inače čitava priča ne bi imala nikakvog smisla. Ugrađen je veoma dobar IPS ekran dijagonale 15.6 inča koji prikazuje 4K rezoluciju od 3840×2160 piksela, pri osvežavanju na 60 Hz. U realnom radu izgleda još bolje nego što to na prvi pogled govore specifikacije. Izmerili smo maksimalno osvetljenje od 350 nita što uz veran i živopisan prikaz kolora koji inače pokriva 100% Adobe palete boja, rezultira natprosečno kvalitetnom slikom. To je svakako uslov da prikazani sadržaj ostavi jak utisak na korisnika bilo da se radi o 3D ili 2D reprodukciji.

   Ostatak sistema na nivou jakih specifikacija

   Imajući u vidu namenu i delokrug rada ovog računara, ostatak komponenti mora takođe da isprati zahtev za jačim specifikacijama. Pokreće ga Intel Core i7-13620H sa hibridnom strukturom jezgara, 6 brzih i 4 štedljiva, te maksimalnom radnom frekvencijom koja u turbo koraku dostiže vrednost od 4.9 GHz za brza i 3.6 GHz za štedljiva. Povlači od 45-115 W električne energije u zavisnosti od aktivnog Power Level režima (PL1 ili PL2). 

   Procesorska jezgra imaju na raspolaganju 16 GB DDR5 memorije na efektivnih 5200 MHz, konfigurisane u jedno-kanalnom radnom režimu, da biste mogli lakše da proširite memoriju. Ukoliko vam je malo, na raspolaganju je još jedan SO-DIMM slot za maksimalno raspoloživih 32 GB memorije, sada već u dvokanalnoj, bržoj konfiguraciji.

   Jedno od aktuelnijih pitanja kada govorimo o hardveru ovog računara jeste izbor grafičkog procesora. Acer se odlučio za GeForce RTX 4050 sa 6 GB GDDR6 memorije. U pitanju je rešenje koje ispunjava minimum zahteva  u pogledu snage potrebne za 3D SpatialLabs tehnologiju i iole komforan rad u grafički zahtevnijim aplikacijama.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Ipak, primetan je raskorak u moći tek početnog u liniji GeForce RTX 40 modela za mobilnu platformu i ekrana sa 4K prikazom. Imajte na umu da  ovo nije čistokrvni gejmerski računar, ali kada dođemo do toga u kontekstu 3D prikaza, rezolucija se prebaci u FHD 3D stereo mod koji isporučuje sasvim pristojne performanse kako bi uživali u ovoj tehnologiji. Dakle da zaključimo 4K služi za 2D prikaz i rad, dok je FHD ustvari 2K režim rada sa prikazom 1920×2160 piksela, namenjen gejmingu.

   Ostatak specifikacija je manje, više uobičajen. Raspolaže Wi-Fi 6 2×2 MIMO bežičnom podrškom za povezivanje sa mrežom, kao i klasičnim gigabitnom LAN vezom. Za skladištenje podataka koristi M.2 PCIe Gen4 SSD uređaj kapaciteta 1 TB. Raspolaže dodatnim slotom za još jedan M.2 SSD za ukupno 2 TB prostora. Obe pozicije kao i lokacija RAM modula se nalaze pod slojem termo provodnog materijala kako bi se brže oslobodili toplote tokom rada.

   Tastatura deluje nežno i tanko

   Opslužuje ga 4-ćelijska litijum-jonska baterija kapaciteta 57 Wh, dovoljna za sat i 10 minuta gejminga na maksimalnim performansama ili 3 sata i 56 minuta rada u srednje zahtevnim aplikacijama. Puni se sat i 20 minuta sa ispravljačem snage 135 W, a što je ujedno i najveća izmerena potrošnja u kombinovanom modu, dok se recimo igrate i punite bateriju istovremeno.

   Tastatura ima belo pozadinsko osvetljenje podesivo u dva nivoa intenziteta. Ima prilično tanke tastere, sa tvrdo podešenim početnim taktilnim osećajem. Deluje više prefinjeno nego robusno, obzirom da korisnici koji unose puno teksta, svakako daju prednost tasterima malo jače građe. Posebno se ističe specijalni Acer taster za prozivanje nekih dodatnih mogućnosti ovog laptop računara gde je pre svega asocijacija na AI tj funkcije veštačke inteligencije.

   U pogledu raspoloživih portova, čini nam se da je Acer ovog puta bio škrt na brzim USB-C konekcijama jer je prisutan samo jedan sa Thunderbolt 4 podrškom, 10 Gbps transferom na USB interfejsu, podrškom za napajanje laptop uređaja kada može da povuče maksimalno 65 W, opcijom napajanja eksternih uređaja, te povezivanjem sa Display Port ekranom sa USB-C interfejsom. Dva ovakva bi trebalo da budu minimum za računar ovog ranga. Umesto toga tu su tri sporija USB 3.2 porta prve generacije od kojih jedan može da puni druge uređaje.

   Aspire 3D je jedan od prvih u talasu novih AI PC prenosnih računara 

   Ono što je takođe zanimljiva činjenica u vezi ovog Aspire 3D 15 laptop računara jeste što se reklamira i kao jedan od prvih AI prenosnih PC računara nove generacije. Funkcije u kojima asistira veštačka inteligencija se za početak tiču poboljšanja kvaliteta slike u određenim oblastima i smanjenja buke mahom u poslu oko video prenosa. Te funkcije su grupisane u delu Acer aplikacije pod nazivom AcerSense koja se proziva pomenutim namenskim Acer tasterom.

   Da ne bude zabune, AI PC  u ovom prvom talasu izlaska uređaja ne uključuje one koji koriste procesore sa dodatnim NPU jezgrima, već je dovoljan uslov da poseduju jedan GeForce RTX grafički procesor iz RTX 40 serije. Tako je po kriterijumima Nvidie, a koja u PC industriji trenutno važi za sivu eminenciju u oblasti primene AI tehnologije na PC računarima jer raspolažu namenskim Tensor AI hardverom, mada ruku na srce mnogi od vas već raspolažu ovakvim računarima.

   Dekle sve se vrti oko pomenute AcerSense aplikacije koja je u suštini skup nekih korisnih alata opšte namene.

   Tu se izdvaja jedan njen deo, AI Zone sa funkcijama asistencije veštačke inteligencije, pre svega delokrugu rada web kamere. Asistira kod video poziva kroz automatsku pomoć da se zamuti pozadina tokom online sastanka, ili se usredsredite na pogled sagovornika, a tu je i funkcija automatskog kadriranja i prikaza sagovornika u krupnom planu.

   Gge je tu realna korist od AI aisitencije?

   Pošto je rad od kuće postao sve popularniji tu je i funkcija pomoću koje veštačka inteligencija smanjuje ambijentalnu buku i fokusira sagovornika na ono što pričate, potiskujući buku saobraćaja u pozadini, prelet aviona, muzike ili žamora dok radite u kafiću, bilo da je u pitanju vaša ili pozicija vašeg sagovornika. Takođe veštačka inteligencija asistira i u smanjenju šuma video sadržaja koji se strimuje, zbog lošijeg osvetljenja ili nekog drugog razloga, tek jasnije ćete biti viđeni i videti vašeg sagovornika.

   Možda će neko reći: pih, ništa specijalno, ali od toga počinje od malih stvari koje podižu svakodnevni komfor i na koje se navikavate i koliko sutra nećete moći.

   No nas je u ovom slučaju sve to manje zanimalo, a i Acer je verovatno slično razmišljao, bar dok ne dođe nova Windows 11 verzija sa AI podrškom. Zato je dodao nešto atraktivnije što će vam u prvi mah mnogo više privući pažnju, a to je 3D prikaz sadržaja. Konkretno nas je interesovalo koliko AI može da asistira i koliko to dobro čini omogućujući da obične 2D sadržaje doživite kroz trodimenzionalnu iluziju. Dakle, one bez optimizacije.

   3D odmah i sad, bez ikakvih uslovljavanja

   Kažemo to jer 3D optimizacija igara uglavnom uključuje neke starije naslove i tek po koji aktuelni poput Atomic Heart igre. Pravi doprinos bi bio kada bi tako uspešno omogućio 3D uživanje u svakodnevnom neoptimizovanom sadržaju, filmovima i igrama kroz pravu AI asistenciju koja bi ih pretvarala u sadržaj pogodan za 3D uživanje. I ono što je najvažnije to čini bez ikakve potrebe korišćenja dodatnog hardvera u smislu 3D naočara, a pri tome možete nositi naočari za dioptriju bez ikakvih problema doživeti 3D iluziju.

   I možemo reći da to sasvim solidno čini. Krenuli smo u isprobavanje 3D funkcije prilično skeptični, međutim kako je vreme prolazilo, a test sve više odmicao, ostali smo pod utiskom koliko je 3D SpatialLabs zapravo zabavan i u nekim situacijama zaista koristan.

   Poenta je da je ovaj Aspire 3D 15 više orijentisan ka 3D radu, dok za hardcore igranje postoje čistokrvni gejming modeli kao Acer Helios 3D. Ovaj naš Aspire stiže sa SpatialLabs Experience Center Pro softverom koji ima plugin-ove za rad u profi aplikacijama i 3D modeliranje kao što su Unreal Engine, Blender, 3ds MAX, Cura, Fusion 360, Inventor i Rino aplikacije.

   Možete raditi „Side by Side“ sa dva ekrana gde na običnom 2D ekranu kreirate modele, a na Aspire 3D laptopu uporedo gledate trodimenzionalni prikaz modela. Izaći će čak i specijalna linija Acer 3D SpatialLabs Pro View i Predator 27“ monitora za profi rad i igranje. Utisak je da je Acer ovog puta ozbiljno zagrizao i zaigrao na kartu 3D tehnologije, a koju možete krajnje jednostavno svakodnevno koristiti za posao i zabavu. 

   Acer Aspire 3D 15 SpatialLabs je računar za rad, kreativu i zabavu

   Aspire 3D 15 nije samo za rad. Iako SpatialLabs TrueGame nije deo ove Pro verzije softvera, jednostavnim prečicama tastera Alt+G možete uključiti ili Alt+T isključiti 3D prikaz u igrama. Pomenuti Atomic Hart odlično izgleda, kao i neki naslovi koji nisu na zvaničnoj listi podržanih, ali gde asistira veštačka asistencija i u letu pretvara klasični 2D u 3D, pa tako Red Dead Redemprion 2, Starfield ili WarZone III zaista zanimljivo deluju sa svom dubinom prostora i istaknutih objekata, da ćete se u jednom trenutku toliko navići na taj 3D osećaj zbog čega će vam već u sledećem momentu kada izađete, igra biti dosadna u standardnom 2D prikazu.

   Naravno nije sve idealno, pa tako neke igre odbijaju konverziju prikaza u 3D režimu kao što su Cyberpunk ili F1 2022. Takođe, 3D radi i kada gledate filmove i to neočekivano dobro. Jedino što kod prelaska kadrova u akcionim scena kao da u jednom deliću trenutka, kada se smenjuju frejmovi osetite lag i dok se ne prebaci u potpunosti u 3D režim.

   Uglavnom veoma, veoma zanimljiva opcija i dodatak i ponavljamo, bez ikakve potrebne dodatne opreme. Ovaj laptop je sve što vam treba da biste uživali sad i odmah. Ako se umorite vratite se u standardni režim trenutno, pa kad se poželite, pređete u 3D po želji ili potrebi svejedno i to bez ikakvih problema.

   Acer Aspire 3D 15 SpatialLabs – performanse

   Grafikoni performansi

   CPUIntel Core i7-13620H, Turbo Boost Max Technology 3.0 – 4.9 GHz
   RAM16 GB DDR5 max 5200 MT/s, 2x SO-DIMM max. 32 GB RAM
   Display15.6″ IPS, Ultra HD 3840 x 2160 px, LED, 16:9, 3D Stereoscopic
   GPUNvidia GeForce RTX 4050 6 GB GDDR6
   AudioDTS X:Ultra Audio 1280
   Storage1 TB M.2 SSD PCIe x4 Gen4 + M.2 PCIe x4 Gen3 slot
   WebcamHD webcam 720p, Acer camera x 460, UFC 720p HD
   LAN / Wi-FiGigabit Ethernet, 802.11a/b/g/n/ac+ax, 2×2 MU-MIMO
   Dimensions /
   weight
   362.3 (W) x 239.89 (D) x 24.6 (H) mm / 2.32 Kg
   Power / battery3-pin 135 W AC adapter / 57 Wh 4-cell Li-ion
   Input99-/100-/103-key Acer, Multi-gesture TouchPad; Media keys
   OS Windows 11 Home
   Test sistem

   Performanse u igrama:

   U pogledu performansi, naročito gejmingu, treba imati u vidu da je u pitanju početni u liniji GeForce  RTX 40 modela namenjenih prenosnim računarima. To znači da koristi interfejs sa samo 4 PCIe putanje i ima magistralu širine samo 96-bita, a izostala je i podrška za Resizable BAR funkciju. Ipak, pravo je čudo šta izvlači od performansi uz DLSS 3 asistenciju i generisanje dodatnih kadrova uz AI asistenciju. U nekim igrama čak dostiže i mobilnu RTX 3070 verziju procesora. Takođe, imajte u vidu da su prikazani rezultati urađeni u jednokanalnoj konfiguraciji sistemske memorije, dok dodatak drugog modula donosi najmanje još 10-15% veći frejmrejt.

   Performanse u aplikacijama:

   Takođe imajte u vidu da u 3D režimu računar mora da izrenderuje dodatne kadrove, pa će i prosečni frejmrejt biti manji u režimu 3D igranja. Tada dolazi do pada od nekih 50-60%, ali na scenu stupa DLSS 3 i Frame Generation asistencija i vraćaju stvari na svoje mesto obezbeđujući preko potrebne kadrove za zadovoljavajuće glatku animaciju igrama. Dakle, ponovo asistencija veštačke inteligencije ovog puta u igrama.

   Acer Aspire 3D 15 SpatialLabs – utisci u radu

   Tokom igranja i malo zahtevnijih radnji poput renderinga u aplikacijama za 3D modeliranje kao što su Blender, CInema 4D i slične, računar zna da se zagreje. Kod njega je primenjen drugačiji dizajn hladnjaka koji je pomeren u ovu desnu stranu sa dvostrukim sistemom ventilatora koji u režimu maksimalnih performansi znaju da budu izuzetno bučni jer smo izmerili čak 67 decibela buke u radu, baš je puno bučan. Međutim, imate pri ruci softver kojim možete izabrati Silent, Normal ili Performance mod i time direktno uticati na odnos performansi i buke u radu. Ukoliko ste za gejming, jednostavno koristite slušalice.

   Shodno sa pojačanim režimom rada ventilatora na rashladnom sistemu u korak idu performanse i grejanje, pa tako tokom intenzivnijeg gejminga predeo u kome se nalazi glavnina izduvnih otvora hladnjaka kroz koje se emituje topao vazduh su smešteni ispred desne polovine ekrana, a efekat zagrevanja u tim situacijama, najbolje možete videti iz sledećih termovizijskih snimaka u radu.

   Acer Aspire 3D 15 SpatialLabs  – osveženje na tržištu prenosnih računara

   Aspire 3D 15 SpatialLabs je u ovaj osvit afirmacije veštačke inteligencije i pojave prvih modela, jedno pravo osveženje na tržištu mobilnih računara koji su i pored svih egzibicija sa dodatnim ekranima, čak i onim savitljivim, polako počeli da upadaju u jedan dosadni ritam ponude predvidivih mogućnosti.

   Ovaj Aspire se izdvojio prilično zanimljivim konceptom 3D prikaza, koji nam nije nov ali ovog puta jeste pojačan snažnom AI asistencijom na koju ste se možda već pomalo navikli svesni toga ili ne.

   Stereo 3D  je staro, novo iskustvo jer treba osetiti taj dodatni nivo intenziteta koji raste kada se šunjate kroz Warzone III hangare i kuće, osluškujući gde se to neprijatelj krije. Mogu tek zamisliti kako to izgleda na većim, sličnim ekranima i još jačim grafičkim procesorima. Definitvno je uzbudljivo.

   Ova činjenica će posebno biti istaknuta, dolaskom optimizovane Windows 11 AI verzije, već krajem ovog meseca, a ovaj Aspire 3D 15 će biti u startu spreman da je podrži i iskoristi njene dodatne AI mogućnosti.

   Čitavoj kalkulaciji dodajte i cenu. Obzirom na sve pomenuto i prikazano suma od 2100 evra i jeste i nije puno u zavisnosti od onoga što želite i šta očekujete. Kako god da okrenete, ovaj Acer Aspire 3D 15 SpatiaLabs je definitivno osveženje na ovom delu tržišta mobilnih računara i od nas zaslužuje nagradu za inovativnu tehnologiju.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi