Acer Nitro 5 test – redizajnirani AMD model za 2023. godinu

Acer Nitro 5 test – redizajnirani AMD model za 2023. godinu

Acer Nitro 5 u verziji za 2023. godinu je dobio redizajn spoljašnjosti. Deluje svežije i iskače iz sterotipa dosadašnjih Nitro 5 modela. Uz sve to tu je i zanimljiva i moćna AMD-Nvidia hardverska platforma

  Sadržaj
   Acer Nitro 5 test – redizajnirani AMD model za 2023. godinu

   Pozitivne ocene

   • Jako dobre gejming performanse
   • Dobar i efikasan sistem hlađenja
   • Lako dostupan i jednostavan za nadogradnju SSD i RAM komponenti
   • Raspored i dostupnost konektora
   • Nitro sense taster i softver

   Negativne ocene

   • Specifikacije hardvera prethodne generacije
   • Ograničeni kapacitet baterije
   • Velika masa i gabariti

   Redizajniran spolja, ali može vam se učiniti vremešan sa stanovišta specifikacija ugrađenog hardvera. Ipak, dovoljno je aktuelan, moćan i brz da postidi one novije sa umereno jakom gejming platformom. Međutim, obavezno obratite pažnju na memorijski podsistem i kako mu je RAM konfiguraisan. Ukoliko je potrebno ubacite drugi SO-DIMM i podignite performanse na maksimalni nivo.

   U toku su praznici i svi bi da iskoriste priliku i ponove se nekim hardverom. Danas vam dajem ideju na temu gejming laptop računara. U pitanju je jedan od popularnih „mejnstrim“ modela Acer Nitro 5 AN515-46, verzija sa malo jačim spiskom hardvera doduše prethodne generacije. Iako vas na prvu možda razočara ova konstatacija, prava je prilika da vidimo koji su realni dometi u radu i gejmingu jer najnovije oznake su jedno, a realna snaga i mogućnost sasvim drugo.

   Takođe treba biti svestan i činjenice da proizvođači često iza oznaka novih generacija kriju mnoge kompromise ili remarkirane proizvode starije generacije koji osim psihološkog i marketing efekta, nekada mogu biti sporiji od hardvera prethodne generacije. Otuda je pravi trenutak da vidimo šta zapravo ovaj Acer Nitro 5 može da ponudi.

   Acer Nitro 5 AN515-46 – karakteristike

   Nitro 5 za 2023. godinu je pre svega dobio blagi redizajn. Nije u pitanju neka radikalna izmena, ali se definitivno primeti na prvi pogled. Acer nije imao razloga da puno menja jer je oblik i konstrukcija prethodnika već bila dovoljno dobra i atraktivna, ali pravila igre nalažu da svaka promena vodi na bolje.

   Činjenica da je nešto promenjeno odmah privlači pažnju, a i stari dizajn vam već posle par modela dosadi zbog već poznatog „deja vi“ efekta. Prvo uočavamo da je izostala ukrasna lajsna agresivno crvene boje oko masivnih zadnjih izduva, umesto nje tu su smireniji sivi okviri. Da ne bi postao dosadan, dobio je svetlo plave i crvene print pruge na poklopcu ekrana.

   Ima ovaj svojevrsni produžen deo galvne baze u delu iza ekrana gde je smeštena dodatna zona hlađenja i prostor za masivne hladnjake centralnog i grafičkog procesora. Na zadnjem delu između izduva je i konzola sa konektorima. Oblik je manje klinast i u prednjem je dobio na visini, što je iskorišćeno za bolje hlađenje unutrašnjosti. Prednje ivice šasije višu nisu oštro zasečene već imaju prav ugao sa blagim zaobljenjem. Ivice nisu oštro podvučene, što će reći da je Nitro odstupio od dosadašnjeg „stealth“ dizajna i postao za nijansu deblji. Pozicija šarki koje nose ekran je takođe promenjena. Novost je i perforirana poprečna zona i na bazi, tik ispod ekrana koja takođe služi efikasnijem hlađenju.

   Dakle, zaključili bismo da je „fejslift“ Nitro 5 verzije izveden više u funkcionalnom nego u smislu nekog ultra atraktivnog dizajna koji će vas privući prvenstveno izgledom. Forma u službi funkcije i tačka.

   Ekran je solidan, Full HD na 144 Hz

   Ekran na ovom Nitro 5 modelu je solidan. Dijagonala od 15.6“ koristi IPS matricu sa 16:9 formatom prikaza, maksimalne rezolucije 1920×1080 piksela. Ima matiran premaz koji manje napreže oči. Ono što je za gejming važno je da osvežava na 144 Hz, a što je tehnički detalj gotovo obavezan u slučaju gejming naslova sa brzim tempom akcije.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Slika je korektna i oštra sa pristojnom dinamikom kolora koja je inače poželjna u slučaju gejming scenarija ili rada sa fotografijama i videom. Sa druge strane, pati od nedovoljno jakog inteziteta osveteljenja. To mu je najveća mana jer smo tokom testova u centralnom delu ekrana izmerili maksimalnih 277 nita.

   Kako idete prema ivicama ekrana tako intezitet osvetljenja opada, što znači da je neujednačeno po čitavoj površini. Razlika ide i do 50 nita u donjem desnom uglu. Dakle u najboljem slučaju 277 nita, pa pada na vrednost 245, 222 nit au udaljenijim delovima ekrana. To svakako nije poželjna karakteristika naročito kod modela u višem srednjem rangu.

   Zbog toga i vizuelno trpi, jer dok ga gledate, slika u dobro osvetljenim prostorijama deluje nekako musavo. Definitivno mu nedostaje kontrasta i svetline.

   U vrhu ekrana je smeštena web kamera koja prati solidne karakteristike ekrana. Snima u HD 720p rezoluciji, koristi sočivo od plavog stakla i daje dovoljno dobar kvalitet snimka za video web komunikaciju. Pored nje je smešten senzor ambijentalnog svetla, kao i par digitalnih mikrofona.

   Tastatura je zrela za poboljšanja

   Na glavnoj radnoj površini je smeštena tastatura. Već godinama ista, tipična Nitro tastatura sa svojim velikim tasterima i izraženo membranskim efektom otpora – zrela je za unapređenje. Velike kapice tastera sa jasnim oznakama karaktera su pre svega komforni. Međutim mali razmak između kapica i tipično mekani membranski mehanizam čine je prilično nepreciznom i sporom tokom brže gejming akcije i kucanja.

   Konkurencija napreduje u ovom pogledu, dok Nitro 5 je nekako previše indiferentan, kao d aje zadovoljan ovim rešenjem koje je daleko od idealnog. Sa druge strane za pohvalu je kako su rešili osvetljenje. Ovaj konkretni model ima RGB svetlosne efekte podesive u četiri zone, uključujući i numerički deo. Posebno nam se sviđa kako su rešili problem sa curenjem svetla ispod kapica. Umesto da probija odozdo, kapice su dobile mlečno beli obod u svojoj bazi koji funkcioniše kao svojevrsni difuzor svetla, pa je čitav osećaj značajno prijatniji.

   Gejmere će obradovati činjenica da su „WASD“ i kurzorska grupa tastera istaknuti u odnosu na ostale. Tu je i poseban Nitro taster na vrhu numeričkog dela koji proziva Nitro Sense softver. Prisutne su i komande za upravljanje multimedija sadržajima. Odlično organizovani tasteri, ali fali im malo dorade u smislu mehanizma i dizajna da bi to bilo ono pravo u ovom cenovnom rangu.

   Touchpad je takođe klasika, lično mogao bi biti veći jer ima prostora na donjem delu baze, što bi svakako doprinelo komfornijem radu. Prijatan je na dodir, jagodica prsta lako klizi sa dodatkom prekidača u donjem levom i desnom uglu za funkciju klika poput onog na mišu.

   Redizajnirani Nitro 5 je “mejnstrim” gejming laptop

   Ponuda konekcija na redizajniranom Nitro 5 modelu je i više nego dobra. Na zadnjem delu se nalazi onaj glavni i nama najinteresantniji za brzo prebacivanje ili učitavanje igara sa eksternih SSD uređaja. Naravno u pitanju je USB-C koji prebacuje podatke maksimalnom brzinom od 10 Gbps. Preko ovog porta se ostvaruje i Display Port veza sa odgovarajućim monitorima. Ujedno može da posluži i za punjenje uređaja koji povlače 5V i 3A.

   Takođe ispunjava i PowerDelivery 3 specifikacije pa je bateriju ovog uređaja moguće puniti ispravljačima snage 100W koji isporučuju napon na 20 V i struju jačine 5A. Dakle ima dosta informacija na netu koje vas mogu zbuniti uu smislu tvrdnje da se radi o USB4 portu. To jednostavno nije tačno jer zvanično smo dobili potvrdu od strane proizvođača da se radi o USB 3.2 Gen2 portu sa kompletnom linijom funkcionalnosti koje idu uz ovaj port interfejs.  

   Potencijalni problem sa ovim portom je  blizina kabastog konektora za napajanje i pripadajućeg debelog kabla koji ispred konektora ima i feritnu perlu za eliminaciju viosko frekvetnih smetnji tokom napajanja, a sve to pomalo ometa priključivanje kratkih, debelih i prilično neelastičnih brzih USB-C kablova.

   Osim USB4 specijaliteta, novi Nitro 5 nudi još dva USB 3.2 Gen2 porta, a onaj bliže prednjem delu onezbeđuje Power Off charging punjenje mobilnih uređaja dok je laptop ugašen. Dodatno, na raspolaganju vam je još jedna USB 3.2 Gen1 konekcija, a pored nje LAN gigabitni port i 3.5mm džek za slušalice i mikrofon. Naravno i nezaobilazni Kensington lock otvor.

   Za vezu sa mrežom i internetom koristi dvostruku opciju. Kako dolikuje pravom gejmeru tu je jedan Killer Network E2600 gigabitni Ethernet kontroler za vezu preko LAN kabla, ali je isto tako dostupan bežični AMD Wi-Fi 6E, koji se pokazao kao prilično brz u realnom radu uparen sa odgovarajućim 802.11ax bežičnim ruterima. Uz sve to ide i podrška za Bluetooth 5.2 uređaje.

   Zvučni sistem počiva na Realtek codec rešenju i dva stereo zvučnika čija je pozicija smeštena na podvučenim kosinama sa prednje strane. Očekivano u ejnstrim klasi, on je tek na nivou da posluži, a za više užitka u igrama i zvučnim efektima svaetujemo od sveg srca upotrebu slušalica.

   Nitro 5 punjenje, hardver koji daje neophodnu gejming brzinu

   Ono glavno što ovaj konkretni Nitro 5 model čini poželjnim, stiže ispod haube. Naravno u pitanju je jedna para gejming platforma, dovoljno moćna da obezbedi sate i sate vrhunskgo gejming uživanja. Zanimljiv detalj je svakkao činjenica da se ne radi o najnovijoj i onoj sa uređajima poslednjijh tehničkih specifikacija, ali sa druge strane se radi o dovoljno moćnoj i usaglašenoj konfiguraciji koja može svojim performansama bez problema da stane rame uz rame sa najnovijim i čak skupljim modelima.

   Odluka kada je u pitanju centralni procesor je pala na moćni Ryzen 7 6800H sa praktično idealnom konfiguracijom 8 brzih, fizički prisutnih Zen 3 jezgara visokih performansi. Izvršavaju istovremeno 16 instrukcijskih nizova i nemaju energetski efikasna jezgra koja bi mogla da smetaju performansama u gejmingu.

   Tokom testova se pokazalo da u radu sa zahtevnijim aplikacijama bez probelma dostižu obećanih 4.7 GHz u boost režimu, dok je prosek nešto niži i iznosi efektivnih 3.5 GHz za svih 8 jezgara istovremeno, pri potrošnji sa prosekom od svega 30 W, mada u trenucima opterećenja zna kao pravi „osmak“ da povuče i do 80 W. Sve to uz prosek temperature od 61 stepen Celzijusa koja takođe na trenutke zna da skoči i do 86 stepeni, pri tome ne aktivirajući “throttling” mehanizma ni jednog trenutka.

   U igrama se vrlo slično ponaša, za jednu nijansu rasterećenije radi jer je glavnivna posla na plećima grafičkog procesora, dok je moćni Ryzen tu da isprati rad isprati rad grafičkog procesora i zajedno obezbede visok nivo performansi i osećaj uživanja u gejmingu.

   Dual-Channel RAM konfiguracija pravi odlučujuću razliku

   Lapop stiže sa 16 GB memorije i to konfigurisane u vidu jednog DDR5-4800 SO-DIMM modula koji radi u sporijem jednokanalom režimu rada. To je pre svega potez usmeren ka praktičnijem delovanju jer je lakše naknadno dodati još jedan ovakav i proširiti računar na maksimalnih 32 GB RAM-a ili manje. Toplo vam prepručujemo da to učinite odmah u samom početku jer SO-DIMM moduli nisu skupi, a pri tome osetno dobijate na performansama.

   Dobitak je evidentan i u aplikacijma ali i igrama. U zahtevnim aplikacijma kao što su Adobe premiere Pro i Photoshop on iznosi od 13-22%, dakle u pitanju je konkretan dobitak. Slično je i u igrama gde dodatni RAM modul obezbeđuje prosečnih 15% veći frejmrejt, a u pojedinčanim poput CoD Warzone i Destiny taj dobitak se penje na 25% što u slučaju prenosnih računar agde se praktično broji svaki frejm dobitka itekako nije malo.

   Centar brzine i performansi jednog gejming laptop računara leži u moći ugrađenog grafičkog procesora. U ovom slučaju  to je GeForce RTX 3070 Ti sa 8 GB sopstvene, GDDR6 memorije. Grafički procesor radi u intervalu frekvencija od 1550-1750 MHz i povlači oko 140 W električne energije uz kontrolisanu temperaturu od 65 do maksimalnih 80 stepeni Celzijusa.

   Postoji još jedno grafičko jezgro u ovom računaru i tiče se integrisanog Radeon 680M procesor akoji deli sistemsku memoriju. Nama, iskreno nije bio interesantan pored GeForce RTX 3070 Ti, pa smo ga uz pomoć MUX prekidača koji je dostupan i na nivou BIOS-a i Nitro Sense softvera jednostavno isključili. Zanimljivo je da i pored toga se pojavljuje u Device Manageru. Takva je situacija sa Nvidia Optimus tehnologijom i AMD Radeon iGPU jezgrima.  

   Učitavanje podataka sa ovog Nitro modela se vrši sa M.2 Pcie x4 SSD uređaja u 2280 formatu. Kapaciteta je 512 MB i to je zaista minimum prostora za današnjeg gejmera i Windows 11 operativni sistem. Sklon sam tvrdnji da je bolje odmah se odvojiti od 100€ i nadograditi Nitro 5 sa još jednim dodatnim M.2 2280 PCIe x4 NVMe uređajem. Za takvu operaciju postoji dodatni M.2 slot navedenog formata.

   Acer Nitro 5 ima dve pozicije za M.2 SSD

   Ugrađeni M.2 SSD postiže standardno visoke performanse uopbičajene za ovu klasu uređaja. Nakon što nas je onaj u Blade 14 pomalo razočarao testovima u zahtevnijim aplikacijama, Nitro 5 i njegov M.2 SSD su vratili stvari na svoje mesto sa maksimalno ostvarenim transferom od 4 GB/s. Jednako dobra vremena je ostvario i prilikom učitavnja različitih scena i nivoa u igrama. Inače uređaj je potpuno kompatibilan sa Direct Storage funkcijom koja omogućuje da se velike teksture direktno prenose sa SSD-a u namensku video memoriju i dalje na GPU radi obrade kadrova umersto da se uvoze preko posrednika tj preko PCIe magistrale i RAM-a.

   Uostalom, pogledajte kako to izgleda predstavljeno na grafikonima:

   Dobre performanse su i zasluga činjenice da se u ovom NITRO 5 modelu SSD pozicija dobro brani od toplote, tako da kontroler i memorija tokom čitavog testa ostaju u zoni niskih radnih temperatura koje obezbeđuju pune radne performanse bez aktiviranja zaštitnog mehanizma koji obara radne frekvencije uređaja.

   Sva tri senzora na poziciji kontrolera i NAND memorije ugrađenog M.2 SSD uređaja su konstantno u bezbednoj temperaturnoj zoni koja garantuje dobre performanse.

   Napajanje i baterija na NITRO 5 modelu

   Novi Nitor 5 model zna da povuče prilično struje u nekom konstantnom gejming modu dok pokreće grafički zahtevnu igru poput jednog Cyberpunk 2077 naslova povlači u kontinuitetu 220W, pa ako tome dodat ei praznu bateriju koju treba puniti jasno je zašto Acer uz ovaj model isporučuje ispravljač maksimalne snage 280 W.

   Prilično snažan ispravljač koji ima jednako impresivne dimenzije pa je zbog već pozamašnih dimenzija samog računara potrebno misliti i na dodatni prostor u ruksaku gde će se smestiti ovo napajanje. Autonomiju obezbeđuje ugrašena Litijum jon polimerska baterija kapaciteta 57 Wh. U našim testovima umereno zahtevnih aplikacija je izdraža nepuna dva sata. Puni se uz pomoć „fast charge“ funkcije oko sat i 5 minuta. Rekli bismo da se brzo prazni , ali još brže puni.

   Igranje na bateriji je takoše moguće i uz pomoć Nvidia Optimus i Whisper 2.0 tehnologija, baterija izfržava nepun sat, tačnije oko 55 minuta.

   Ono što je zanimljivo je da tokom rada na bateriji NITRO 5 konstantno drži visok nivo frejmrejt proseka od 60 kadrova u sekundi. Dakle drugačije od Blade 14-ice koja u početku beleži visoke FPS vrednosti pa kako se baterije prazni ona u skladu sa tim obara fps vrednost. Kod Nitro 5 taj algoritam je drugačije trimovan pa od početka pa do kraj drži konstantnih 60 fps-a, sve do momenta dok se baterija ne isprazni i ugasi računar.  

   Ovaj Nitro 5 stiže bez instaliranog Windows 11 operativnog sistema, ali sa particijom koja sadrži sve potrebne drajvere i prateće alate koji vam mogu biti od koristi uključujući Nitro Sense komandni centar z apodešavanje svih bitnih detalj arada laptop računara i monitoring vitalnih delova. Pohvalno je što je dobro integrisian sa Nvidia Experience funkcionalnostima

   Acer Nitro 5 2023 – AN515-46-R1KG performanse

   CPUAMD Ryzen 7 6800H, 8C/16T, 3.2 GHz – 4.7 GHz boost
   RAM16 GB DDR5-4800 SDRAM, max 32 GB
   Display15.6″ IPS, 1920 x1080, Acer ComfyView LED TFT LCD, 16:9, 144 Hz
   GPUNVIDIA GeForce RTX 3070 Ti 8 GB GDDR6 VRAM
   SSD512 GB, PCIe Gen4, 16 Gb/s, NVMe
   Webcam720p HD / 30 fps
   AudioDTS X:Ultra Audio, Acer Purified.Voice with AI noise reduction
   Wi-Fi & LANWi-Fi 6E & Killer Ethernet E2600, 10/100/1000 Mbps
   Dimension360.4 (W) x 271.09 (D) x 25.9/26.9 (H) mm, 2.5 kg
   Power3-pin 280 W 5.5 PHY AC adapter & 57.5 Wh 4-cell Li-ion battery
   Keyboard103-/104-/107-key FineTip RGB-backlit
   TuouchpadMulti-gesture touchpad
   I/OUSB Type-C port: USB 3.2 Gen 2 (up to 10 Gbps)
   USB 3.2 Gen 2 (up to 10 Gbps)
   DisplayPort over USB-C
   USB charging 5 V; 3 A
   DC-in port 20 V; 100 W
   3.5 mm headphone/speaker jack,
   Ethernet (RJ-45) port,
   HDMI 2.1 port with HDCP support,
   1x USB 3.2 Gen 1,
   1x USB 3.2 Gen 2,
   1x USB 3.2 Gen 2 with power off USB charging
   Test sistem:

   Dolazimo i do dela u kome analiziramo performanse. Prvo počinjemo sa delom rezultata koji se odnose na gejming.

   Gejming performanse:

   Činjenica koja iznenađuje koliko su Ryzen 7 6800H i GeForce RTX 3070 Ti konkurentni. U većini igara koje ne koriste DLSS 3 Frame Generation funkciju, Nitro 5 je konkurentan i izjednačen sa osetno skupljim Razer Blade 14 koji koristi poslednju generaciju centralnog i grafičkog procesora a koji bi na papiru trebalo da su jači od onih koji se nalaze u Nitro 5 modelu.

   To je ta vrsta stvarnosti i realnosti o kojoj smo pričali na početku ovog  priloga. Jednostavnije rečeno nije sve u marketing brojkama i najnovijim specifikacijama. Nitro 5 to na delu dokazuje. Jedino kada su u pitanju napredne DLSS3 opcije generisanja dodatnih kadrova vidi se zaostatak u odnosu na poslednju generaciju Ada grafičkih procesora. Ko ne koristi DLSS 3 plus neće zažaliti sa izborom ovog Nitro 5 modela naročito se to donosi na aktuelne Battle Royal igre.

   Performanse u aplikacijama:

   Performanse u aplikacijam su malo manje impresivne u poređenju sa onima u gejmingu, ali i dalje vrlo konkurentne, posebno u onim koje mogu dobro da eksploatišu prisustvo jakog grafičkog procesora.

   Acer Nitro 5 AN515-46 – utisci u radu

   Još uvek smo pod snažnim utiskom odličnih gejming performansi. Dva su uslova koja su između ostalog uticala na postignute rezultate, a na koje vam moramo skrenuti pažnju. Prvo i osnovno obavezno obezbedite dvokanalno konfigurisan sistem radne memorije. Dakle dva fizička SO-DIMM slota obezbediće da se moćni centralni i grafički procesori maksimalno iskažu u brzinskom sprintu.

   Drugi detalj se tiče zaista odlično konfigurisanog sistema hlađenja sa velikim rashladnim površinama ugrađenih hladnjaka i mnogobrojnim toplotnim cevima izmešu njih. Uz sve to smo sistem testirali na maksimalnom broju obrtaja ventilatora. Računar u situaciji kada s epar centrifugalnih ventilatora okreće na 7000 obrtaja u minuti ne da nije glasan već urliče sa nepodnošljivim šumom na 61 dB. Praktično je u tim situacijama neizdrživo pored njega bez korišćenja slušakica.

   Na sreću tu su predefinisani radni profili koji pomažu da pronađete optimalan odnos performansi i buke. Kako oni funkcionišu u primeru Cyberpunk 2077 igre i kolika je realna razlika u visini frekvencije, temperaturi i potrošnji pri datom nivou buke pogledajte iz sledećih grafikona.

   Pitanje koje lebdi u vazduh je da li se uopšte isplati terorisati sluh i ukućane. Posebno kada imate pod rukom i mogućnost podešavanja odnosa rada ventilatora i uticaja na frekvenciju procesora i napokon činjenica koja ovaj uzajamni odnos prelama preko gejming performansi.

   Vidimo da su razlike između Default, Performance i CustomMax moda vrlo slične, a da je cena minimalne razlike u prosečnom frejmrejtu, značajno veća buka.  Quite mod ostaj epo strani jer praktično fiksira frejmrejt na 60 fps-a pošto praktično ulazi u Nvidia Whisper 2 mod rada.

   Konkretno razlika između Default moda i Performance iznosi 5% bolji prosečni frejmrejt, uz cenu koja se plaća 13dB većom bukom i 20-ak W većom potrošnjom. Procenite da li toliko vredi. Ukoliko ventilatore gurnete do kraja i time maksimalno povećate frekvenciju razlike između maksimalnog radnog režima i Performance praktično ne postoji tj minimalan je, a svoj slušni aparat opterećujete sa dodatnih 4dB pa čak i možda malo više. Dakle, ovo se definitvno ne isplati.

   Acer Nitro 5 se umereno greje

   Nitro 5 se tokom intezivnog igranja umereno greje. Ipak u Acer-u su dobro dislocirali toplotu sa pozicija gde šake i prsti dodiruju računar. Toplotni otisak je impresivan, mada maksimalna vrednost na površini od 40-ak stepeni Celzijusa ne deluje preterano. Ipak setite se kako reagujete kada nekome ko ima telesnu tempraturu od 40 stepeni kažete dok mu dodirujete čelo, pa izvucite makar neku paralelu iz tog primera. Meni lično posebno smetaju ovi bočni izduvi koji mi feniraju desnu šaku dok radim sa mišom mada i onaj na levoj zna da nervira ukoliko imate nervozne prste tokom igranja.

   Redizajnirani Nitro 5 je zanimljiv uređaj sa dosta opcija nadogradnje

   Nitro 5 u vidu ovog konkretnog modela nam pokazuje na svom primeru da sve što je novo i skuplje ne znači automatski mnogo bolje performanse. Full HD gejming performanse to najbolje potvrđuju, a ovaj računar je sposobam da obezbedi i pristojan frejmrejt sa prosekom od 60 fps-a pa čak i više u online igrama čak i na QHD rezoluciji ako ga prikačite na eksterni monitor.

   Sve to ima svoju cenu, koja ga gura na samu granicu više srednje klase i tamo gde počinju praktično premiju gejming modeli. Sumu od 1435-1655€, plus dodajte tome proširenje drugim SO-DIMM RAM modulom i još jednim M2 SSD uređajem od 2 TB dolazimo već do zbiljne cifre.

   Sa druge strane to definitivno pravda natprosečnim performansama, ali uz obavezni kompromis koji mejnstrim klasa podrazumeva u vidu lošijeg ekrana i prevaziđene tastature, te obilato korišćenim plastičnim materijalima. Ipak, vrhunski rashladni sistem i dobro usaglašen AMD Ryzen i Nvidia GeForce par prethodne generacije predstavljaju odlično uigran tim, pravi izazov za skuplje modele sa novijim hardverom.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi