Bubice ili slušalice: Doktori otkrivaju šta je bolje za sluh i higijenu?

Saznajte koje su slušalice i bubice higijenskije, sigurnije za sluh i bolje za vežbanje. Stručnjaci otkrivaju ključne razlike između ovih uređaja i kako pravilno brinuti o njima

Bubice ili slušalice: Doktori otkrivaju šta je bolje za sluh i higijenu?

Bilo da su za putovanje, vežbanje ili uživanje u muzici dok radite, slušalice i bubice su postale gotovo jednako neophodne za naše svakodnevne rutine kao i pametni telefoni na koje se često povezuju. Ali ako ste se ikada zapitali da li su jedne zdravije od drugih, stručnjaci kažu da da. Neki izvori sugerišu da ovi uređaji mogu sadržati nivoe bakterija i do 2.700 puta veće od onih na prosečnoj dasci za sečenje i 330 puta više nego na kuhinjskom pultu. Možda nije čudno što neki lekari kažu da su infekcije uha povećane u poslednjih nekoliko godina.

Dalje, prenosimo uvide audiologa i specijalista za uho, nos i grlo (ENT) kako bismo otkrili ključne razlike u zdravlju između bubica i slušalica – i da li postoji čistiji, sigurniji izbor za vaše jedinstvene uši.

Bubice vs. slušalice: Koje su higijenskije?

Nivo higijene između bubica i slušalica uglavnom zavisi od njihovog dizajna i načina korišćenja. Bubice, koje se ubacuju direktno u ušni kanal, stvaraju zatvoreno okruženje koje može podsticati rast bakterija i olakšati prenos mikroba. Katie Dease, audiolog u Mayo Clinic, napominje da bubice kontaminirane bakterijama mogu uvesti te organizme u uho, što može dovesti do infekcija poput plivačkog uha.

S druge strane, slušalice leže na spoljnjem uhu i ne prodiru tako duboko, smanjujući direktan kontakt sa osetljivim delovima unutrašnjeg uha. Međutim, to automatski ne znači da su slušalice higijenskija opcija. Oba uređaja skupljaju znoj, ćelije kože i sebum. Ključ za održavanje higijene sa bilo kojim uređajem je redovno čišćenje odgovarajućim rastvorima – alkoholne maramice su dobra opcija – i održavanje suvim i pravilno skladištenim kada nisu u upotrebi.

Takođe, nikada ne biste trebali deliti svoje bubice sa drugima. “Uvodite nove i brojnije bakterije u svoje uho,” kaže dr Abbas Anwar, otolaringolog u Pacific Neuroscience Institute. “Takođe,” dodaje dr Anwar, “verovatno ne znate da li vaš prijatelj održava svoje bubice čistim. Mogu pokupiti razne bakterije sa različitih površina poput stolova i torbi, a te nove ‘strane’ bakterije mogu dovesti do infekcija u vašem uhu.”

Bubice vs. slušalice: Koje su štetnije za sluh?

Što se tiče potencijalne štete po uši, oba uređaja nose rizike ako se ne koriste pravilno. Najveća zabrinutost je gubitak sluha izazvan bukom, koji može nastati slušanjem glasne muzike tokom dugih perioda. Ova opasnost se javlja zbog oštećenja malih dlačica u unutrašnjem uhu, koje su ključne za sluh. “One se ne regenerišu. Tako da želite da zadržite svaku malu ćeliju dlake u unutrašnjem uhu,” objašnjava dr Colin Driscoll, otolaringolog sa sertifikatom, specijalista za neurotologiju i trenutni predsednik odeljenja za otolaringologiju u Mayo Clinic.

Bubice su posebno zabrinjavajuće jer isporučuju zvuk direktno u ušni kanal, intenzivirajući zvučni pritisak. Nasuprot tome, slušalice šire zvuk više spolja, potencijalno smanjujući direktan pritisak na bubnu opnu. Međutim, oba uređaja treba koristiti odgovorno – to znači držanje volumena na odgovarajućem nivou i pravljenje redovnih pauza kako bi se uši oporavile.

Bezbedno slušanje uključuje uzimanje u obzir decibela i vremena. Što su decibeli viši, manje vremena možete bezbedno slušati na tom nivou. “Slušanje na 80% jačine maksimalno 90 minuta u jednom trenutku je opšte pravilo,” savetuje dr Sharon Sandridge, audiolog i emeritus osoblje u Cleveland Clinic. “Zaista je obrnuta relacija između toga koliko dugo i koliko glasno. Ako slušate duže od 90 minuta, volumen treba smanjiti tako da što duže slušate, niži bude volumen.” Takođe napominje da, ako neko stoji na dohvat ruke i može čuti muziku iz vaših slušalica ili bubica, ili ako morate povisiti glas dok slušate, zvuk je preglasan.

Još jedan stručni savet je da se prati “60/60” pravilo: Koristite bubice ne više od 60 minuta u jednom trenutku i držite jačinu ispod 60% maksimalne. Nakon toga, napravite pauzu od najmanje 60 minuta pre nego što ih ponovo koristite.

Bubice vs. slušalice: Koje su bolje za vežbanje?

Izbor prave audio opreme za vežbanje je ključan za one koji vode aktivan stil života. Ovde bubice često imaju prednost: Mnoge su specifično dizajnirane za vežbanje, nudeći karakteristike poput otpornosti na znoj i sigurnog pristajanja koje može izdržati energično kretanje bez ispadanja.

Dok slušalice ponekad nude bolji kvalitet zvuka i trajanje baterije, mogu biti glomazne i manje otporne na jak znoj. Takođe, možda neće ostati sigurno na mestu tokom aktivnosti visokog intenziteta poput trčanja ili skakanja.

Dr. Sandridge ističe važnu bezbednosnu zabrinutost u vezi sa izolacionim bubicama: Ovi uređaji dolaze sa gumenim vrhovima koji zatvaraju ušni kanal, nudeći izvrsnu zvučnu izolaciju. Međutim, ova izolacija može postati opasnost za trkače ili bicikliste koji moraju biti svesni svoje okoline.

Bubice vs. slušalice: Koje izazivaju nakupljanje ušnog voska?

I bubice i slušalice mogu doprineti nakupljanju ušnog voska, ali bubice su posebno problematične jer se ubacuju u ušni kanal. Brian Taylor, audiolog i viši direktor audiologije u Signia, objašnjava: “Pojedinci koji redovno koriste bubice imaju veće probleme sa okluzijom voska zbog učestalog ubacivanja bubica, čime se povećava šansa za potiskivanje voska dublje u kanal.”

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Za one koji imaju problema sa okluzijom voska zbog bubica, dr Taylor preporučuje prelazak na circum-aural slušalice. Ove slušalice obuhvataju uši umesto da ulaze u ušni kanal, što minimizira pritisak na ušni kanal i smanjuje rizik od nakupljanja voska.

Da li je bezbedno nositi slušalice ili bubice sa poništavanjem buke ceo dan?

Dok su slušalice i bubice sa poništavanjem buke odlične za minimiziranje pozadinske buke i poboljšanje fokusa i opuštanja, nošenje njih predugo na visokim nivoima glasnoće može naprezati vaše uši i može izazvati dugoročna oštećenja sluha. Pored toga, nošenje ovih uređaja tokom dužih perioda može zadržati vlagu u ušima, stvarajući idealno okruženje za rast bakterija.

Pravljenje redovnih pauza, ograničavanje slušanja na visokim nivoima glasnoće i održavanje dobre higijene sa uređajima za poništavanje buke je važno. Ovo ne samo da štiti zdravlje vaših ušiju, već može produžiti period vremena tokom kojeg će vaše slušalice ili bubice ostati funkcionalne, piše The Healthy.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi