Budućnost SSD uređaja: šta dolazi posle NVMe standarda?

NVMe standard je doneo revoluciju kod SSD uređaja sa direktnom konekcijom u komunikaciji sa centralnim procesorom, smanjujući kašnjenje i osetno povećavajući brzinu transfera podataka

Budućnost SSD uređaja: šta dolazi posle NVMe standarda?

Tehnologija SSD uređaja će doživeti značajne promene u narednim godinama, podstaknuta inovacijama koje ciljaju povećanje kapaciteta skladišta, brzine i efikasnosti.

Jedan od najznačajnijih trendova je kontinuirano povećanje kapaciteta SSD uređaja za snimanje i čuvanje podataka, dok se fizičke dimenzije održavaju ili čak smanjuju. Tehnologije kao što je 3D NAND predvode ovaj napredak. Vertikalnim slaganjem memorijskih ćelija, proizvođači mogu upakovati više podataka u isti fizički prostor, omogućavajući proizvodnju SSD uređaja sa većim kapacitetom bez povećanja njihove veličine.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Uz poboljšanja u proizvodnim metodama i rastuću potražnju na tržištu, očekuje se da će cena SSD-ova padati, čineći SSD-ove velikog kapaciteta dostupnijim za poslovne i individualne korisnike.

SSD uređaji će biti itekako aktuelni u bližoj budućnosti

Budući SSD uređaji će biti optimizovani za potrebe rada veštačke inteligencije (AI) i edge computing-a. Ove tehnologije zahtevaju brzo procesiranje i malo kašnjenje u isporuci podataka, a SSD-ovi dizajnirani za ove primene će nuditi značajna poboljšanja. Još je uzbudljivije kada uzmemo u obzir da tehnologije poput autonomnih vozila trebaju uređaje sa ovakvim karakteristikama za rad.

NVME-over-Fabrics (NVMe-oF) je još jedna tehnologija u razvoju koja pokazuje potencijal. Ona proširuje prednosti NVMe-a u radu preko mreže, omogućavajući deljenje memorije među više servera preko mreža koje rade na velikim brzinama.

Ova tehnologija smanjuje preopterećenje u funkcionisanju velikih baza podataka i data centra te osigurava manje kašnjenje prilikom komunikacije u mreži, posebno pri radu sa velikim datotekama. Tehnologija SSD-ova je odličan primer koliko smo napredovali u uređajima za skladištenje podataka.

Pre par decenija, hard diskovi sa rotirajućim pločama su mogli da ponude samo nekoliko desetina GB kapaciteta i to u najboljem slučaju. Sada imamo drajvove od TB kapaciteta koji su pristupačni sa cenom i među najlakšim stvarima za instalaciju na vašem računaru.

Ako se ovaj trend nastavi, nije nemoguće zamisliti da ćemo u narednoj deceniji videti pristupačne drajvove kapaciteta petabajta sa još većim brzinama prenosa podataka, piše HowToGeek.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi