Lexar NM790 M.2 Gen4 SSD test

Lexar NM790 M.2 Gen4 SSD test

Lexar NM790 je pravo osveženje na tržištu brzih PCIe x4 uređaja koji pored velikih brzina čitanja i upisa podataka, nudi nenadmašnu cenu po jedinici kapaciteta

  Sadržaj
   Lexar NM790 M.2 Gen4 SSD test

   Pozitivne ocene

   • Brzina upisa i čitanja sekvencijalnih podataka
   • Cena po jedinici kapaciteta
   • Jednostrano konfigurisana memorija olakšava instalaciju u prenosnim računarima
   • Malo se greje
   • Mali potrošać energije

   Negativne ocene

   • Nekonzistentne  “random” performanse

   Kombinacija brzine i kapaciteta uz krajnje povoljnu cenu. Lexar NM790 je jedan od najpristupačnijih M.2 SSD uređaja koji kombinuje natprosečne brzine PCIe x4 Gen4 generacije i velikog kapaciteta. U pitanju je “dramless” model koji svojim karakteristikama prevazilazi klasu kojoj pripada.

   Kada govorimo o Lexar NM790 M.2 SSD-u radi se o kontraverznom proizvodu iz više razloga.  Lexar smo do sada doživljavali kao tipični  američki brend, bar većina nas. Znamo ga iz perioda 2006 godine kada je poslovao pod okriljem mnogo poznatije američke kompanije Micron Technology i njegovog brenda Crucial. Nekako u istom periodu se poklopilo da je Micron ušao u joint venture sa američkom kompanijom Intel na polju razvoja NAND memorija koje se koriste u SSD uređajima, ali i telefonima, računarima itd.

   Lexar je tada pre svega bio poznata marka za kvalitetne memorijske kartice i USB flešiće. Međutim, sve se menja nakon decenije poslovanja, tačnije u periodu 2017-2020, kada se Intel i Micron Technology razilaze. Intel gasi i prodaje svoju SSD/NAND diviziju južnokorejskom SK Hynix-u koji posluje pod Solidigm brendom, dok Micron Technology, značajno ograničava aktivnost i portfolio Crucial brenda.

   Lexar preuzima kineska kompanija Longsys. Praktično od tog momenta Lexar počinje svoj razvojni put na tržištu SSD uređaja i RAM modula, uz čvrstu saradnju sa najvećom kineskom kompanijom na polju NAND proizvodnje – Yangtze Memory Technology koju smo neretko pominjali u aktuelnim vestima čije su teme američke tehnološke sankcije nametnute Kini.

   Kao što znate dosta dugo, kineska industrija je prilično kaskala za američkim i južnokorejskim proizvođačima NAND i DRAM memorija. U ovoj našoj priči o današnjem proizvodu ćemo se držati NAND memorija. Nastojeći da nadoknadi tehnološki zaostatak i aktivnije se uključi u tržišnu trku, uz svesrdnu pomoć države 2013. godine formira i 2016. godine zvanično registruje i sa radom počinje kineska kompanija Yangtze Memory Technology specijalizovanu za razvoj i proizvodnju NAND memorije.

   Ulaganje i trud su se isplatili

   Ogroman naučno istraživački rad i velike investicije na ovom polju za samo četiri godine su urodile plodom – Yangtze prvi na svetu predstavlja najnapredniju NAND memoriju proizvedenu u 232 sloja, prestigavši američki Micron kao i južnokorejske gigante Samsung i SK Hynix.

   Negde u isto vreme Lexar predstavlja prvi prototip M.2 SSD uređaja na bazi PCIe x4 Gen4 interfejsa sa transferom od 7.5 GB/s koji je u to vreme bio jedan od najbržih uređaja ove vrste na “konzjumer” tržištu. Nesumnjivo se radilo o kombinaciji YTMC 3D TLC NAND memorijama i alternativnom kineskom NAND kontroleru visokih performansi.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   I tada kreću američke sankcije. Yangtze se našao na spisku firmi koje su pod embargom za uvoz savremenih mašina alatki sa zapada potrebnih za proizvodnju NAND memorija naprednih karakteristika. Karma je čudo, obzirom da nekadašnji vlasnik Lexara se našao pod udarom kompanije Yangtze Memory zbog kršenja patentnih prava u vezi korišćenja tehnologije u svojim pogonima instaliranim u Kini.

   Sve to u cilju sticanja povlašćene tržišne pozicije, a što se posle ispostavilo kao veliki udarac za Micron kao kineski odgovor na američke tehnološke sankcije. Zapravo to pokazuje Koliko su u stvarnom životu tehnološke kompanije međusobno povezane konkretnim interesima i daleko od principa na kojima deluje spoljna politika.

   Pokušaji da dođemo do jednog kineskog M.2 SSD-a visokih performansi

   Obzirom da je Yangtze Memory imao veliki broj kineskih partnera u vidu egzotičnih marki pokušali smo da nabavimo jedan takav Hi-speed M.2 SSD preko Ali Expressa u vidu iole poznatijih poput HikVision i sličnih modela. Par pokušaja nam se izjalovilo pre svega zbog dugih rokova isporuke i nemogućnosti kompanija da isporuče proizvod traženih karakteristika, pa su nam uredno vraćali novac na račun uz izvinjenje. Na kraju smo i odustali jer nismo želeli da rizikujemo sa raznoraznim ponudama egzotičnih naziva.

   U međuvremenu Yangtze nastavlja proizvodnju svojih brzih 3D TLC NAND čipova, udružujući snage sa lokalnim proizvođačima kineskih verzija brzih NAND kontrolera za SSD uređaje kao što je Maxio. Koristila je razne kanale i uvozila opremu za kontrolu silicijuma iz Južne Koreje, kako bi delom neutralisala uticaj američkih sankcija.

   Krajnji rezultat ovih napora su bili M.2 SSD uređaji velikog kapaciteta i brzine neodoljivo niskih cena. Ipak na kraju smo odustali i savremena na vreme setno se vraćali na AliExpress prateći situaciju sa nadom da možda “ubodemo” jedan takav primerak.

   Sa druge strane Lexar je otprilike u zadnjem tromesečju ove godine počeo da pravi značajanije udare na tržištu M.2 SSD uređaja nudeći brze modele na bazi PCIe interfejsa  4. generacije velikog kapaciteta po krajnje pristupačnim cenama. Nama je bio van periskopa pažnje jer je još uvek bio za nas ”američka” kompanija i najmanje smo se nadali da će sa te strane stići brza kineska SSD verzija. To se upravo i desilo.

   Lexar NM790 M.2 NVMe Gen4 SSD – karakteristike

   Nadamo se da vam je ova priča kao uvod u današnje predstavljanje zvučala zanimljivo. U suprotnom je možete preskočiti i početi odavde da pratite prikaz ovog uređaja.

   U slučaju Lexar NM790 M.2 SSD uređaja se radi o NVMe modelu koji za komunikaciju sa PC računarom koristi M.2 slot sa magistralom širine četiri PCIe linije sa specifikacijama 4. generacije. Radi se o „dramless“ tipu SSD uređaja koji ne koristi DRAM memorijski čip na samom uređaju u svrhu keširanje podataka radi njihovog bržeg kopiranja.

   Umesto toga koristi HMB 3.0 tj Host Memory Buffer tehnologiju koja izbegava upotrebu dodatnih DRAM čipova na samom uređaju radi nižih troškova izrade i umesto toga koristi deo sistemske memorije računara ili gejming konzole (RAM) kao keš sistem prilikom upisa podataka. Usput ugrađeni NAND kontroler koristi algoritam i deo 3D TLC memorije na samom SSD-u koji funkcioniše kao brzi SLC NAND. To pre svega pomaže kada se prebacivanje podataka vrši u kratkim uzastopnim intervalima, podacima fiksirane veličine (Burst Mode). U tome je jedna od tajni dobrih performansi ovog SSD modela.

   Druga leži u činjenici da Lexar NM790 koristi Yangtze Memory NAND čipove 4. generacije i to najnovijeg i najbržeg tipa X3-9070 na bazi arhitekture sa 232 sloja i Xtacking 3.0 tehnologije. Ovi NAND čipovi imaju veliku gustinu pakovanja i koriste “Copper to Copper” konekciju između čipova. U zavisnosti od tehnike pakovanja NAND memorijskih čipova velikog broja slojeva sa tranzistorima, u opticaju je nekoliko tehnologija od kojih je Yangtze vodeći na polju „Wafer-to-Wafer“ tehnologije koja rezultira vrhunskim performansama u transferu podataka od 2.5 GB/s. Reč je o tzv Hybrid Bonding tehnologiji izrade NAND čipova.

   Sve to omogućuje da Lexar NM790 SSD-u  da postigne natprosečno dobre performanse za jedan „dramless“ tip M.2 SSD uređaja. Vizuelnom inspekcijom primećujemo korist od primene ekstremno sabijenih međuslojeva NAND memorije jer uređaji kapaciteta 2 TB kao i onaj od 4 TB koriste četiri NAND čipa, tako da u kombinaciji sa Maxio MAP1602S kontrolerom rade u četvorokanalnom režimu komunikacije visokih performansi. To znači da bi maksimalni teorijski transfer Lexar NM790 modela iznosi 10 GB/s, na samom teorijskom makismumu specifikacija PCIe 4. Generacije SSD uređaja koja koristi četiri takve putanje.

   Prednost ovakve konfiguracije uređaja sa četiri čipa na jednoj strani štampane pločice 2280 formata je lakša ugradnja SSD uređaja velikog kapaciteta u laptop računare sa manjkom radnog prostora i naravno manja potrošnja energije te relativno manje zagrevanje od sličnih uređaja drugih proizvođača.

   Naša verzija je pak stigla sa pripadajućim hladnjakom, a opticaju je i ona bez njega sa tankim grafenskim hladnjakom na površini.

   Lexar NM790 M.2 NVMe Gen4 SSD – performanse

   MBMSI MEG Z790 Tomahawk MAX Wi-Fi 7
   CPUIntel Core i7 14700K
   CoolerNZXT Kraken X73
   RAM2×16 GB DDR5-6800 CL32 G.Skill Trident Z5
   GPUAMD Radeon RX 7900 XT 20GB
   SSD2 TB & 4 TB Lexar NM790 M.2 NVME PCIe x4 Gen4 2280
   OSWindows 11 2H22
   DriversIntel Chipset Driver 10.1.19376.8374
   Test sistem:

   Dosta priče. Idemo na konkretne rezultate i performanse. SSD smo instalirali u jednu tzv 790 “Refresh” MSI Intel ploču i to u prvi slot koji obezbeđuje i podršku za brze PCIe 5.0 SSD modele. Nedostatak na Intel platformi je što sistemski kontroler u centralnom procesoru koji direktno kontroliše rad prvog SSD uređaj, kada detektuje njegovo prisustvo deli raspoložive PCIe 5.0 putanje i prebacuje prvi PCIe x16 slot u kome se nalazi grafička karta u x8 režim. Ovaj način ponašanja ili nedostatak je svojstven Intel Core procesorima poslednje generacije.

   Performanse smo testirali u sintetičkim benchmarking alatima ali i realnim situacijama pokretanja aplikacija od kojih neke većina vas koristi svakodnevno, kao i igrama. Problem sa sintetičkim testovima je što jednostavno rečeno nisu realni, ali su sa druge strane dobri pokazatelji onog što možemo očekivati i za upoređenje performansi sličnih SSD uređaja. Lakše je testirati i dobiti rezultate.

   Sa druge strane kod realnih aplikacija dobijamo sliku o stvarnoj brzini uređaja u uslovima svakodnevnog korišćenja. Mnogo je teže izmeriti rezultate, ali dobijate verodostojniju sliku o uređaju i koliko stvarno brzo radi. Naime u stvarnim aplikacijama i igrama, one u deliću sekunde povuku ogromnu količinu podataka koju veliki broj klasičnih benchmarking programa ne može ni da registruje obzirom da se to desi u deliću trenutka. Tada SSD isporuči ogromnu količinu podataka u RAM na dalju obradu centralnom procesoru ili u VRAM za obradu na grafičkom procesoru.

   Zapravo to se toliko brzo desi da i ne osetite. To je realna slika onog što se događa jer programima i igrama nije potrebno konstantno povlačenje velike količine podataka koje se mere sa nekoliko gigabyta podataka u sekundi. Ne u programima i igrama koje većina nas koristi. U tim trenucima se na delu vidi i efikasnost naprednih sistema keširanje podataka. Samo mali broj naprednih monitoring alata kod kojih se može podesiti uzorkovanje podataka u najkraćim vremenskim intervalima, mogu zabeležiti stvarne performanse i šta se događa u realnim situacijama.

   Performanse u aplikacijama i Windows sistemu:

   Adobe Premiere Pro

   Veliko iznenđaenje u pozitivnom smislu, Lexar NM790 je priredio u testu obrade video materijala i radu sa Adobe Premiere Pro programom. Kao što možete videti iz grafikona dostigao je u jednom trenutku  vrednost transfera podataka prilikom upisa od 9.8 GB/s i time postigao ubedljivo najbolji rezultat od kada merimo performanse SSD uređaje u ovoj aplikaciji. Potukao je dosadašnjeg rekordera Western Digital SN850X koji je dobacio do 8 GB/s.

   Fantastičan rezultat koji je praktično dotakao performanse prve generacije Gen5 SSD modela i time potvrdio raniju priču da Yangtze ima najbrže 3D TLC NAND čipove. Sa druge strane Lexar NM790 se preporučio kao jedan od najbržih, u kategoriji M.2 Gen4 SSD modela.

   Windows 11 sistem

   U delu sistemskih Windows testova primećujemo malu nekozistentnost performansi prilikom slučajnog čitanja podataka, ali i odlične vrednost kada je u pitanju slučajni upis podataka. Ove vrednosti su važne zbog performansi Windows operativnog sistema koji često koristi “random” podatke.

   Windows File Explorer kopiranje

   Dok kopirate podeatke u Windows File Explorer-u i pratite u Task Manager-u kojom brzinom se prebacuju podaci, imajte na umu da je u pitanju neka prosečna vrednost koja u kratkim intervalima može biti veća ili manja od one koja je prikazana. Uostalom, pogledajte kako to izgleda na grafikonu sa uzorcima uzetim na nivou vremenkog intervala od svega 20 ns.

   Kada je u pitanju priprema, kopiranje i instalacija Windows 11 operativnog sistema, kompletan ovaj postupak je završen za manje od jednog minuta ili tačnije 48.5 sekundi.

   Gejming performance:

   U delu gejming testova i učitavanja detaljnijom analizom se može primetiti da igre najviše opterećuju SSD u jednom kratkom trenutku nakon startovanja kad se učitava endžin same igre i prateće teksture. Tada transfer doseže u pojedinim, zahtevnijim  naslovima vrednosti od 6-7.5 GB/s. Nakon toga igre povlače manje pakete informacija, čak i prilikom učitavanja novih nivoa, dok se u pozadini obavlja gomila sistemskih operacija čije se izvršenje čeka, ali ne i podaci sa SSD-a.

   Sintetički testovi

   IO Meter

    Grejanje

   Tokom testova temperature je kontrolisana, pre svega zahvaljujući prisustvu fabričkih aluminijumskih hladnjaka koji itekako vrše posao, pa se čak i tokom intezivnijeg kopiranja Lexar NM790 uređaji nisu značajnije grejali sa maksimalno zabeleženom vrednosti od 61 stepen Celzijusa.

   Lexar NM790 M.2 NVMe Gen4 SSD – prijatno, neočekivano dobro iznenađenje

   Na samom kraju testa ovog zanimljivog M.2 SSD uređaja, zaključujemo koliko je zdrava konkurencija zapravo korisna po nas male, krajnje korisnike. Dobijete brz uređaj velikog kapaciteta po krajnje pristupačnoj ceni.

   Lexar NM790 u verziji od 2 TB kapaciteta košta oko 120€, dok je onaj od 4 TB nešto više od 200€. Skoro duplo više kapaciteta po istoj ceni u odnosu na neke “top” brendove iz ove klase uređaja. Jednostavno Lexar NM790 je nenadmašan spoj brzine, cene i kapaciteta. Uz to radi i na Sony PS5 konzolama. Defintivino jedan od najzanimljivijih brzih M.2 SSD-ova na tržištu.

   U pitanju je primer koliko je kineska industrija poluprovodnika sposobna i brzo napreduje. Možda se ne može takmičiti na najzahtevnijem polju  centralnih procesora i čipsetova za mobilne telefone, ali zato je u drugim delovima kao što je u ovom primeru NAND memorija i SSD uređaji, prava noćna mora za dosadašnje premijum brendove iz ove branše. Nešto slično se dešava i sa DRAM memorijskim modulima. Uglavnom, zdrava konkurentska borba odgovara nama kupcima jer u krajnjem po povoljnijoj ceni dobijamo bolje proizvode. Samo neka se tako nastavi.

   Pogledaj i druge lexar proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi