Čišćenje ekrana: šta treba, a šta ne treba da radite da biste sačuvali svoje uređaje?

Iako deluje kao lak i bezazlen posao, čišćenje ekrana krije drugačiju istinu jer ga procesom vrlo lako možete oštetiti, zato je važno znati pravilan način za to

Čišćenje ekrana: šta treba, a šta ne treba da radite da biste sačuvali svoje uređaje?

Pre nego što uronite u čišćenje ekrana elektronskih uređaja koje imate u kući ili koje nosite sa sobom, ne trčite pred rudu kako biste izbegli njegova eventualna oštećenja. S tim u skladu, dobro je da se, ukoliko već niste, informišete o pravilnom načinu ovog procesa, odnosno kako i šta treba, a šta ne treba da radite prilikom čišćenja.

Bilo da je reč o ekranu laptopa, televizora, telefona ili bilo kog drugog uređaja, proces može da deluje lako jer postoji mnoštvo proizvoda koji su u reklamama predstavljeni kao najbolji. Uprkos tome, oni neretko ne rade baš najbolje, ali i dalje postoje jednostavna rešenja koje je u kratkom vodiču istakao portal Engadget.

Šta ne treba da radite prilikom čišćenja ekrana

Pre nego što počnete sa procesom, treba da imate na umu nekoliko načina na koje definitivno ne želite da mu pristupite. Najvažnije je da čisteći ekran ne koristite supstance kao što su izopropil alkohol ili Windex.

Ovakva sredstva na bazi alkohola i amonijaka mogu da oštete antirefleksni premaz ekrana i korišćenje ovakvih susptanci u više navrata može da dovede do zamagljivanja i neujednačenog premaza.

Kompanije kao što je Whoosh proizvode sredstva koja neće oštetiti vaš ekran, ali u procesu jednostavno možete koristiti destilovanu vodu. Ona je jeftinija od specijalizovanih sredstava za čišćenje ekrana i možete je koristiti na različtim površinama. Takođe, ona neće ostaviti nikakav talog na ekranu, što se ponekad dešava kod proizvoda kao što je Whoosh. Destilovanu vodu možete da kupte ili je napravite sami koristeći nekoliko jednostavnih posuda za kuvanje.

U nedostatku bolje opcije, možete da koristiti i vodu iz česme, ali to takođe nije najbolja opcija. Zavisno od tvrdoće vode u vašem području i načina na koji je vaša opština tretira, ona može da sadrži minerale i hemikalije koji će ponovo ostaviti talog ili, još gore, takođe oštetiti premaz na ekranu. Kada imate destilovanu vodu, treba vam i zasebna sprej boca. Jedna opcija je da ponovo koristite onu koju već imate kod kuće, ali ako nemate rezervnu to možete naći u mnoštvu prodavnica.

Takođe, ono što je jako bitno je da obratite pažnju na to šta, odnosno koju tkaninu zapravo koristite za brisanje ekrana. Trebalo bi da izbegavate upotrebu papirnih ubrusa, kuhinjskih krpa i bilo čega što može da ima abrazivnu površinu koja će oštetiti premaz na vašem ekranu.

Možete koristiti rukav od stare, ali čiste majice. Međutim, najbolje rezultate postići ćete koristeći krpe od mikrovlakana. Tkanina od koje su one napravljene je izuzetno mekana i dobra u privlačenju prašine.

Na kraju, izbegavajte prskanje tečnosti direktno na ekran. Imate mnogo više kontrole ako je nanesete na tkaninu kojom ćete brisati ekran, a mnogo je lakše izbeći da bilo šta od tečnosti dospe u osetljive delove ekrana.

Pravilno čišćenje ekrana

Sa svim prethodno izbegnutim stvarima, samo čišćenje ekrana postaje jednostavno. Ako se suočavate samo sa prašinom, možete da koristite komprimovan vazduh ili vetilator da biste je uklonili. U ovom slučaju možete se naravno okrenuti i suvoj krpi od mikrovlakana.

Za bilo šta više od uklanjanja prašine, navlažite svoju krpu sa malom količinom destilovane vode, a zatim nežno pređite preko ekrana. Nakon što ste prešli preko celokupne površine, okrenite krpu i koristite suvu stranu da uklonite višak tečnosti. U ovoj fazi, izbegavajte poliranje ekrana ili upotrebu preteranog pritiska.

To je sve što vam je potrebno da biste pravilno očistili ekran, i taj posao zapravo postaje lak i bezazlen kada ga u stvari pojednostavite, iako vam možda on deluje komplikovanije. Destilovanu vodu je svakako lakše napraviti nego alkohol.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Covered bridge

    Kap običnog tečnog sapuna u vodi(idealno destilovanoj ali može i obična) će stvarno dovesti do stanja ekrana kao u trenutku otpakivanja istog. Svakako nakon prelaska ekrana takvom vodom, odraditi par prolaza čistom vodom a na kraju u suvom krpom

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi