DirectX 12 dozvoljava istovremeni CPU i GPU pristup video memoriji

Nova DirectX 12 opcija bi mogla značajnije da smanji količinu potrebne video memorije od strane video igre, ali i redukuje angažovanje potrebnih CPU resrusa.

DirectX 12 dozvoljava istovremeni CPU i GPU pristup video memoriji

Microsoft je objavio novu DirectX 12 funkcionalnost u oblasti optimizacije rada grafičkog procesora koja je u korelaciji sa Resizible-BAR opcijom. Nova funkcija nosi naziv GPU Upload Heaps i dozvoljava centralnom procesoru direktan, istovremeni pristup podacima na grafičkoj karti. Na ovaj način se mogu postići bolje performanse u DirectX 12 igrama i istovremeno smanjiti količina potrebne video memorije od strane pokrenute video igre. Dotična funkcija čini nepotrebnim kopiranje podataka iz sistemske memorije u lokalnu video memoriju na graifčkoj karti. Nova opcija je dostupna u okviru Agility SDK dodatka.

Za sada, nije do kraja poznata detaljna uloga nove funkcije, ali implikacije u pogledu poboljšanja performansi i frejmrejta mogu biti značajne. Količina lokalne memorije na grafičkoj karti i njeno zauzeće od strane video igre su sve veće iz godine u godinu. Kvalitetnije i detaljnije teksture i povećanje rezolucije nameću ovakav trend. Kao rezultat toga centralni procesor mora da prebaci sve više podataka iz sistemske memorije (RAM) u video memoriju (VRAM) i stavi ih na raspolaganju grafičkom procesoru (GPU) na dalju obradu.

DirectX 12 dobija značajnija poboljšanja u pogledu performansi

Uz pomoć nove funkcije, potrebe za angažovanjem dodatne memorije i procesorskim resursima mogle bi se značajnije smanjiti, zahvaljujući manjoj količini podataka koje treba kopirati. To se dešava iz razloga što centralni procesor više ne treba da čuva kopije podataka istovremeno u sistemskoj i video memoriji kako bi baratao njima.

Još jedna korist je ta što zbog razlike u brzini između različitog tipa memorije, nema više velikog kašnjenja prilikom prebacivanja podataka iz jedne u drugi tip memorije. Podsećamo vas da je video memorija (GDDR6X) osetno brži tip memorije od sistemske (DDR4 ili DDR5) memorije. U krajnjem, pretpostavka je da će biti značajnog poboljšanja u pravcu smanjenja vremena pristupa potrebnim podacima od strane centralnog procesora, posebno na skupljim modelima grafičkih karti koje koriste najbrži tip video memorije, prenosi tomshardware.

Očigledno je da će ova funkcija raditi i u sadejstvu sa Direct Storage funkcijom direktnog učitavanja podataka sa SSD uređaja u video memoriju na grafičkoj karti, kada će svi podaci bez ozira da li su potrebni centralnom ili grafičkom procesoru biti brže obrađeni zbog boljih VRAM karakteristika i manjeg kašnjenja u komunikaciji sa brzim procesorima. Dakle nema više potrebe kopirati podatke sa diska preko PCIe magistrale u RAM, pa posle toga angažovati CPU za kopiranje tih istih podataka u lokalnu video memoriju grafičke karte preko PCIe x16 interfejsa. Sada se sve obavlja direktno i mnogo brže bez bespotrebnog pravljenja kopija podataka i dodatnog angažovanja hardvera.

Što se tiče samih korisnika i gejmera, zahtevi nove funkcije su samo u pogledu prisustva aktivne Resizable-BAR funkcije u BIOS-u matične ploče ili Smart Access Memory podrške koju zapravo imaju sve grafičke karte i centralni procesori nove generacije. Resizible-BAR je preduslov za korišćenje GPU Upload Heaps funkcije, pošto omogućava Windows operativnom sistemu da direktno upravlja memorijom na grafičkoj karti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi