Dokle više, Intel Core 14. generacije ponovo poskupljuje

Nova linija Intel Core procesora 14. generacije biće zvanično predstavljena sledeće sedmice i prema prvim informacijama će ponovo poskupeti donoseći veće troškove budućim vlasnicima

Dokle više, Intel Core 14. generacije ponovo poskupljuje

Očekuje se da će “veliki plavi” predstaviti novu liniju Intel Core 14. generacije procesora pod nazivom „Raptor Lake Refresh“ za desktop računare. Ako je suditi po nazivu sve vam je jasno. To će se desiti na Innovation 2023 događaju koji počinje 19. septembra. U prodaji će se naći nedugo zatim tj u drugoj polovini oktobra.

Veliki broj objavljenih informacija u proteklih nekoliko nedelja koji prati ovaj događaj, uveliko je otkrio većinu njihovih ključnih specifikacija , uključujući vrednost radne frekvencije, konfiguracije jezgra, potrošnju energije i još mnogo toga. Najnovije glasine nam sada daju uvid u ništa manje važan podatak koji se tiče cene novih procesora.

Da počnemo sa lošim vestima. Intel Core sledeće generacije bi mogli biti skuplji od postojećih. Dobra vest je, međutim, da povećanje možda neće biti tako veliko koliko su se mnogi plašili. Prema novim podacima o nekoliko modela čipova predstojeće linije koji su objavljeni od strane PC Canada, otkrivaju njihove cene u Severnoj Americi. Navedeni modeli uključuju Core i9-14900K i KF, Core i7-14700K i KF, i Core i5-14600K i KF, i svi redom imaju veću cenu od svojih prethodnika. Oglasi su od tada uklonjeni, ali korisnici su u međuvremenu napravili „screenshot“ snimke.

Kao što se može videti sa priloženih fotografija, 14900K i KF su izlistani po ceni  od 833,99 dolara, što je 25 dolara više od cene 13900K i 58 dolara više od 14900KF. U međuvremenu, 14700K je ponuđen po ceni od 597,99 dolara, dok je 14700KF imao cenu od 559,99 dolara. Radi poređenja, 13700K i 13700KF su trenutno dostupni za 583,99 dolara i 538,99 dolara, respektivno. Konačno, kada dođemo do 14600K i KF, oni su ponuđeni po 453,99 dolara i 415,99 dolara, dok su se njihovi prethodnici prodavali po  436,99 dolara i 402,99 dolara (sve navedene cene su u kanadskim dolarima).

Ovde je vredno napomenuti da ove cene za sada, treba uzeti sa dozom suzdržanosti, pošto onlajn prodavci obično koriste malo veće cene, a koje su po pravilu više od stvarnih cena koje će pratiti lansiranje novih procesora.

Međutim, poznata je praksa kompanije Intel u otkrivanju cena pojedinim prodavcima i to mnogo pre datuma lansiranja, tako da postoji šansa da one zaista budu tačne. U svakom slučaju, Raptor Lake Refresh će verovatno biti samo beznačajna nadogradnja u odnosu na Intel Core liniju 13. generacije, tako da bi se realno mogli nadati kako će Intel „rezrezati“ razumnu cenu kako bi osigurao dovoljnu potražnju i prodaju na tržištu, prenosi xda-developers.

U suprotnom, to je u neku ruku znak priznanja problema u kojima se kompanija iz Santa Klare trenutno nalazi jer je sve jasnije da nedostaje novca za izgradnju novih postrojenja za proizvodnju sa kojima se suočava Intel Foundry divizija. Neprekidno povećanje troškova izgradnji fabrika u Americi i Evropi već nekoliko su puta primorali kompaniju Intel da interveniše kod vlada zemalja domaćina i potraže dodatne subvencije u iznosima od kojih se vrti u glavi zbog razloga sve većih, rastućih troškova.

Shodno logici, lavovski deo tereta podneće krajni kupci kroz poskupljenje novih procesora. Da li ste spremni da finansirate izgradnju novih Intel postrojenja i njegovo nastojanje da povrati lidersku poziciju u proizvodnji silicijuma i čipova kupovinom novog Intel Core procesora 14. generacije?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Sass Drake

    Kako nešto može ponovo poskupiti, a da još nije u prodaji? :unsure:

  2. CountMike

    2 Scenarija:
    1 . Projektovan MSRP kprekxija
    2. Upoređenje sa prethodnim generacijama.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi