Huawei Mate 80 će imati ultrazvučni čitač otiska prsta

Huawei je razvio patent za ultrazvučni čitač otiska prsta na telefonu koji bi trebalo da se nađe u Huawei Mate 80 modelu, pišu kineski insajderi

Huawei Mate 80 će imati ultrazvučni čitač otiska prsta

S obzirom na to da se Huawei nalazi pod sankcijama zapada, ne može da koristi patente za ultrazvučni čitač otiska prsta na telefonima od kompanija kao što je Qualcomm, pa je navodno razvio sopstveni. Ovakvo rešenje, ukoliko sve prođe glatko, trebalo bi da se nađe u predstojećoj Huawei Mate 80 seriji telefona koju ćemo verovatno na tržištu videti 2025. godine.

Skoro svi kineski proizvođači pametnih telefona koristili su ultrazvučna rešenja iz lanca snabedavanja kompanije Huiding Technology. Međutim, Huding ne može da koristi Qualcomm patent zbog američkih sankcija, pa samim tim ni Huawei neće imati priliku za to, piše kineski portal MyDrivers.

Zbog toga su ove dve kineske kompanije razvile saradnju i napravile sopstvenu ultrazvučnu tehnologiju za skeniranje otiska prstiju. Međutim, Huawei Mate 70 serija telefona najverovatnije neće stići da iskoristi ovaj ultrazvučni čitač otiska prsta, pa bi tek naredna generacija trebalo da dobije priliku za to.

Patent koji su razvili zove se „ultrazvučni modul, sistem i elektronski uređaj za prepoznavanje otiska prsta“, a objavljen je u novembru 2023. godine. On bi klasičnom skeniranju otiska prsta trebalo da doprinese u sferi tačnosti.

Trenutno, postoje dva tipa tehnologije za prepoznavanje otiska prsta ispod ekrana uređaja: optičko i ultrazvučno. Princip ultrazvučne tehnologije deluje tako da kada prst pritisne ekran, senzor ispod ekrana emituje ultrazvučne talase na područje gde je prst pritisnut.

Kada ultrazvuk dođe u kontakt sa „grebenima“ i „dolinama“ otiska prsta, stepen apsorpcije, prodora i refleksije je različit. To stvara eho različitih energija koji senzor prima, čime se konstruiše 3D slika otiska prsta. U poređenju sa optičkim prepoznavanjem otiska prsta, ultrazvučno prepoznavanje otiska prsta ima snažan otpor na vodene mrlje i prljavštinu, visok procenat prepoznavanja i podržava detekciju uživo i navodno garantuje veću sigurnost.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi