Huawei MatePad Pro navodno skriva još jedan misteriozni Kirin procesor

Dok industrijska javnost i dalje obrađuje iznenađenje Huawei Kirin 9000S čipom, Huawei MatePad Pro navodno skriva još misteriozni Kirin procesor

Huawei MatePad Pro navodno skriva još jedan misteriozni Kirin procesor

Misteriozni Kirin procesor mogao bi da bude Kirin 9000W koji se navodno nalazi u Huawei MatePad Pro tabletu koji je usmeren ka visokom segmentu ovog tržišta. Prošlog avgusta, kompanija Huawei iznenadila je svetsku industrijsku javnost lansiranjem naprednog Kirin 9000S čipa za pametne telefone, koji je nastao u Kini uprkos sankcijama zapada koje joj ograničavaju pristup takvoj vrsti tehnologije. Sada je u igri izgleda još jedan takav čip koji bi ponovo mogao da uzburka strasti na ovoj, tehnološko-političkoj sceni.

Kirin 9000W sa osam jezgara pokreće Huawei MatePad Pro tablet dužine dijagonale 13,2 inča, koji se, s obzirom na veličinu ekrana i relativno visoku cenu usmeren ka višoj klasi tržišta. Ovi tableti sa pomenutim čipom trenutno su dostupni u Maleziji, Indoneziji i Saudijskoj Arabiji, piše HuaweiCentral. Uporedo sa njim, postoje i verzije tableta koje su opremljene Kirin 9000S čipom, a trenutno nije sasvim jasno koja je tačno razlika između ova dva čipa i da li je novi misteriozni procesor još jači nego onaj koji je svetlost dana ugledao prošle godine.

Glavna razlika između samih tableta sa ova dva čipa je nedostatak 4G/LTE povezivanja kod onih sa Kirin 9000W i nedostatak mogućnosti za mobilnu mrežu kod drugih. Dakle, moguće je da Kirin 9000W aplikacioni procesor dolazi sa onemogućenim ugrađenim modemom.

Huawei ne otkriva specifikacije svog Kirin 9000W SoC-a, tako da možemo samo nagađati kako se razlikuje od Kirin 9000S čipa. Imajući u vidu da Kirin 9000W ima isti broj opšte namenskih jezgara kao originalni Kirin 9000 (koji je napravio TSMC na svojoj 5 nm proizvodnoj tehnologiji 2020. godine) i Kirin 9000S (koji je napravio SMIC na svojoj 2. generaciji 7 nm proizvodne tehnologije prošle godine), verovatno se radi o procesoru koji potiče od jednog od navedenih čipova.

S obzirom na to da je Huawei MatePad Pro tablet očigledno namenjen zahtevnim korisnicima, ne bi trebalo da je Kirin 9000W značajno redukovana verzija Kirin 9000S ili Kirin 9000 čipa.

Zapravo, razumno je očekivati da Kirin 9000W ima veći termalni omotač od Kirin 9000S ili Kirin 9000, jer je na kraju krajeva dizajniran za tablete (koji obično imaju bolje rasipanje toplote od pametnih telefona). U međuvremenu, ukoliko se ispostavi da je to tačno, to ne objašnjava zašto neke verzije Huawei MatePad Pro tableta pokreće Kirin 9000S koji je napravio kineski SMIC.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi