Probijanje sankcija: Odakle SMIC-u ASML EUV mašina za Huawei Kirin 9000s 5G čip?

Novi izveštaj tvrdi da je SMIC koristio ASML EUV mašinu kako bi kreirao Huawei Kirin 9000s 5G sistemski čip

Probijanje sankcija: Odakle SMIC-u ASML EUV mašina za Huawei Kirin 9000s 5G čip?

Novi izveštaj ističe kontroverzu oko korišćenja ASML opreme od strane Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) za proizvodnju Huawei-ovog Kirin 9000s 5G čipa. ASML je holandska kompanija poznata po svojim naprednim mašinama za litografiju, koje su ključne za proizvodnju poluprovodnika. Evo nekoliko ključnih tačaka iz izveštaja koji prenosi Phone Arena.

Tvrdi se da je SMIC koristio ASML-ovu mašinu za Ekstremnu ultravioletnu litografiju (EUV) kako bi kreirao obrasce kola na silicijumskim waferima koji čine Kirin 9000s sistemski čip (SoC). EUV tehnologija nije tako napredna kao ASML-ove mašine za ekstremnu ultravioletnu litografiju (EUV), koje se koriste za proizvodnju čipova sa procesnim čvorom od 7nm ili manje. ASML je jedini proizvođač EUV mašina i ne izvozi ih u Kinu.

SMIC je mogao koristiti ASML EUV mašine do januara ove godine

Bajdenova administracija je nametnula restrikcije ASML-u, sprečavajući ga da šalje napredne EUV litografske mašine u Kinu bez dozvole. Međutim, ove restrikcije su trebale stupiti na snagu počevši od januara, što znači da je SMIC mogao koristiti opremu za proizvodnju Kirin 9000s čipa pre nego što su restrikcije stupile na snagu.

Restrikcije nametnute ASML-ovim mašinama bazirale su se na pravilu poznatom kao “de minimis”, koje omogućava Sjedinjenim Američkim Državama kontrolu izvoza litografskih mašina koje sadrže američku tehnologiju. Ovo pravilo se takođe koristilo kako bi se sprečilo korišćenje američke tehnologije u proizvodnji čipova za Huawei bez potrebne dozvole.

Huawei je prethodno dobio dozvolu za korišćenje 4G verzije Qualcomm-ovog Snapdragon 8+ Gen 1 procesora za svoje flagship serije Mate 50 i P60. Međutim, kontroverza se pojavila kada je Huawei koristio Kirin 9000s 5G čip za pokretanje svoje flagship serije Mate 60, što je praktično bilo iznenađenje za industriju pametnih telefona, dok je izazvalo uzbuđenje među potrošačima u Kini.

Izveštaj ističe kompleksnu i evoluirajuću sliku izvoza tehnologije i restrikcija, kao i kontinuirano nadgledanje Huawei-ovog pristupa naprednoj poluprovodničkoj tehnologiji zbog briga o nacionalnoj bezbednosti. Upotreba ASML opreme od strane SMIC u proizvodnji Kirin 9000s SoC dodaje još jedan sloj ovom kontinuiranom geopolitičkom i tehnološkom pitanju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi