SMIC navodno pravi zalihe sirovina uoči potencijalno strožih SAD sankcija

Kineski proizvođač čipova SMIC navodno pravi zalihe sirovina i materijala koji su mu potrebni za proizvodnju, jer predviđa da će stići strože SAD sankcije

SMIC navodno pravi zalihe sirovina uoči potencijalno strožih SAD sankcija

Glasine u poluprovodničkoj industriji sugerišu da se kineski SMIC nedavno obratio svojim partnerima na Tajvanu sa značajno većim porudžbinama materijala koje su ekvivalente nabavci u trajanju od dve godine. Posle isporuka Kirin 9000s čipova koje je napravio za Huawei Mate 60, a zbog očekivanja da će SAD pooštriti aktuelne tehnološke sankcije, sada SMIC navodno pravi zalihe sirovina kako bi mogao da održi stabilnu proizvodnju 7 nm čipova.

Naravno, razlog za veće porudžbine materijala može biti i drugi, ali analitičari veruju da je u pitanju napredni pristup ove kineske kompanije, kako bi sprečio zaostanke u proizvodnji kojom je inače napravio ogroman korak napred u industriji, piše Tom’s Hardware.

Nakon što je Huawei Mate 60 telefon lansiran sa 7 nm Huawei HiSilicon Kirin 9000s čipsetom, reakcije su odjeknule svetom. Među njima su bile i Sjedinjene Američke Države koje su izjavile da je SMIC prekršio sankcije samim tim što je isporučio Kirin 9000s kompaniji Huawei, pošto je u proizvodnji navodno koristio američku opremu.

Zbog toga smo u izjavama američkih zvaničnika čuli da su „šokirani“ potezom i da je to momenat da se okonča sav izvoz američke tehnologije u Huawei i SMIC. Ovo bi jasno stavilo do znanja da će „svaka firma koja krši zakon SAD i podriva njenu nacionalnu bezbednost biti odsečena od američke tehnologije“, rekao je tad američki zvaničnik Majk Galager.

Zbog takvih izjava verovatno je da SMIC hoće da se obezbedi unapred, kao jedan vid proaktivne mere protiv potencijalno novih ograničenja iz SAD. Međutim, drugi smatraju da bi to jednostavno mogao da bude napor kompanije da poveća inventar, predviđajući porast klijentskih zahteva.

Partner ove firme, Huawei, polaže velike nade u svoje pametne telefone serije Mate 60 i očekuje da će ove godine isporučiti čak 20 miliona jedinica ukoliko snabdevanje bude teklo po planu. Ove telefone će firma, međutim, nastaviti da isporučuje i sledeće godine, a njihova prodaja bi tada trebalo da se poveća.

Štaviše, Huawei će verovatno predstaviti i druge pametne telefone zasnovane na sopstvenom dizajnu čipova, što znači da će verovatno povećavati svoje zahteve za njihovom proizvodnjom u SMIC-u.

Kao rezultat svega toga, ima smisla da SMIC povećava nabavku sirovina koje su mu potrebne za 7 nm proizvodnju čipova. Gomilanje zaliha nije novina kada su u pitanju kineski proizvođači čipova, s obzirom na to da u poslednje tri godine rade pod američkim sankcijama koje postepeno postaju sve strože. Stoga, ne čudi ni ovaj SMIC potez.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi