Huawei sertifikovao pet novih 5G telefona, uprkos zabrani uvoza Qualcomm 5G čipova

Uprkos američkim sankcijama koje brane kompaniji Qualcomm da isporučuje 5G čipove za Kinu, jedan od najvećih kupaca – Huawei sertifikovao pet novih 5G telefona

Huawei sertifikovao pet novih 5G telefona, uprkos zabrani uvoza Qualcomm 5G čipova

Preko institucija za sertifikaciju, jedan od najvećih proizvođača telefona na svetu, Huawei je sertifikovao pet novih 5G telefona, piše HuaweiCentral. To može da znači da su se glasine o vraćanju ove kompanije na 5G tržište ispostavile kao tačne, iako je njihov dobavljač čipova rekao da američke zabrane ostaju na snazi, odnosno da Qualcomm neće moći da isporučuje 5G čipove u Kinu.

Brojeve modela koji su sertifikovani objavio je nalog DigitalChatStation na kineskoj društvenoj mreži Weibo, a oni su: ADA-AN00, PSD-AN00, ADA-TN00, BLK-AN00 i BLK-TN00.

Sufiksi „AN“ ili „TN“ znači da modeli telefona imaju 5G pristup, dok sa druge strane, Huawei telefoni sa „AL“ u sufisku podrazumevaju 4G podršku.

Od 2020. godine, kineska kompanija je prestala da proizvodi svoje nove čipove. Sa druge strane, sankcije koje je SAD uvela prema Kini znače da Huawei ne može ni da kupuje određene čipove potrebne za 5G u svojim telefonima. Zbog toga su serije Huawei P50, P60, Mate 40 i Mate 50 lansirane bez podrške za 5G mrežu.

Kako je nedavno potvrđeno, najveći dobavljač čipova ovoj kompaniji, američki Qualcomm potvrdio je da zabrane koje ima ostaju na snazi, te da će moći da nastavi sa isporukom samo 4G procesora za Kinu.

Uprkos tome, kineska kompanija je očigledno odlučila da se vrati na 5G tržište, pa makar to značilo da će morati da napusti Snapdragon čipove koje je koristila u prethodnim telefonima. Izveštaji medija ukazuju da će Huawei na razvoju čipsetova raditi sa domaćim partnerima, kako bi rešio aktuelne probleme nametnute sankcijama.

Sledeći vodeći model kompanije Mate 60 se očekuje uskoro , što znači da postoji šansa da i on dođe sa 5G podrškom.

Uz to, neki kineski insajderi još i tvrde da će kompanija ponovo lansirati svoje trenutno vodeće uređaje, samo sa 5G čipsetovima, uključujući tu P60, Mate X3 i druge. Huawei o svojim planovima u ovom pogledu za sada nije objavio ni jedno zvanično soapštenje, ali kada se to desi, definitivno ćemo dobiti više detalja o njegovim predstojećim telefonima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi