Zabrana ostaje na snazi, Huawei može da dobije samo Qualcomm 4G, ali ne i 5G procesore

Uprkos konstantnom padu prodaje telefona, zabrana ostaje na snazi najvećem kineskom proizvođaču, zbog čega Huawei može da računa samo 4G, ali ne i Qualcomm 5G procesore

Zabrana ostaje na snazi, Huawei može da dobije samo Qualcomm 4G, ali ne i 5G procesore

Globalna industrija pametnih telefona i dalje je u padu, a najnoviji finansijski izveštaj kompanije Qualcomm samo potvrđuje činjenicu koju svi znamo i oko koje se vode žučne polemike. Prihodi kompanije Qualcomm u trećem tromesečju ove godine, iznosili su 8.451 milijardi dolara, što je smanjenje od 23%, a neto dobit iznosi 1.803 milijardi dolara, što je smanjenje od 52% u odnosu na isti period prošle godine. Uprkos tome prodaja trpi jer zabrana ostaje važeća prema najvećim kineskim kupcima među kojima važno mesto zauzima Huawei, kao najveći igrač na kineskom tržištu smartphone uređaja.

Rukovodioci kompanije Qualcomm su izneli procenu da je vreme oporavka industrije mobilnih telefona još uvek nepredvidivo, i da su kupci veoma oprezni u vezi sa naručivanjem, što sa druge strane znači da problem čišćenja zaliha u industriji mobilnih telefona nije u potpunosti rešen.

Pored toga, čelnici kompanije Qualcomm su odgovorili na vesti o zbivanjima i potencijalnom povratku Huawei 5G proizvoda. Direktan povod za to je što se u poslednje vreme sve više šuška da će Huawei već tokom ove godine ponovo lansirati 5G mobilne telefone. Obzirom da je Qualcomm jedan od onih čiji se procesori ugrađuju u novije Huawei modele, automatski je doveden u vezu oko potencijalne mogućnosti isporuke 5G procesora za sledeći Huawei flešip, a koji bi prema tim nagađanjima pokretao Snapdragon 5G čipset.

Qualcomm je rekao da oni u ovom trenutku imaju dozvolu za isporuku isključivo čipova zasnovanih na 4G tehnologiji najvećoj kineskoj kompaniji, ali ne i 5G čipsetova. Takvo stanje stvari se neće promeniti u skorijoj budućnosti.

Izjava kompanije Qualcomm znači da oni definitivno nisu dobili odobrenje za isporuke 5G čipova kompaniji Huawei i time stavili tačku na bilo kakve špekulacije i nagađanja.

Konkretno, to znači da u ovom trenutku definitivno nije moguće, niti izvesno da će se Snapdragon 5G verzije procesora pojaviti u bilo kom skorijem modelu Huawei telefona. Ova informacija svakako nije iznenađenje. Čak i u najboljem slučaju da Huawei telefoni dobiju 5G čipset ovaj kineski proizvođač se i dalje u najvećoj meri oslanja na domaća tehnološka otkrića, prenosi Kuai Technology .

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. lepi kokan

    evo, plaču ljudi... gorke suze liju.
    "better call MTK dimensity"

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi