Huawei može sam da pravi 14 nm čipove

Prema izjavama Huawei zvaničnika, ova kompanija je napravila 78 alata potrebnih za razvoj hardvera i softvera, kao i za proizvodnju 14 nm čipova

Huawei može sam da pravi 14 nm čipove

U intervjuu sa jednim kineskim medijem, jedan od glavnih ljudi kompanije Huawei izjavio je da će se testiranja pomenutih alata završiti ove godine, što bi moglo da omogući da ova kompanija sama proizvodi 14 nm i veće čipove, prenosi Reuters.

Ovaj revolucionarni pomak postignut je u saradnji sa drugim kineskim kompanijama, a dolazi pred novu najavu sankcija koje SAD spremaju za kineske kompanije. Da podsetimo, kompanije koje se bave proizvodnjom čipova moraju pre samog procesa proizvodnje da naprave planove, za šta se koristi specijalni EDA softver. Tri ključne kompanije koje prave EDA softver su Cadence Design i Synopsys iz SAD i Mentor Graphics, čiji je vlasnik nemački Siemens. Sve tri kompanije su potpale pod sankcije SAD još 2020. godine. Kina ima svoje proizvođače EDA softvera, ali se oni ne smatraju globalno konkurentnim.

Čipovi napravljeni u 14 nm proizvodnom procesu prvi put su se pojavili u pametnim telefonima pre više od deset godina i sada su tri generacije iza vodećih tehnologija proizvodnje. Primera radi, očekuje se da će se novi Apple A17 Bionic čipset za iPhone 15 Pro generaciju telefona biti prvi koji će koristiti 3 nm proizvodni proces, što je daleko savremeniji, štedljiviji i napredniji proces od pomenutog 14 nm.

Sa druge strane, 3 nm proizvodni proces zahteva specijalne EUV mašine za „štampanje“ poluprovodnika koje danas pravi samo holandska firma ASML, a Holandija i Japan su se nedavno pridružile sankcijama Kini.

Huawei, kompanija koja je jedan od najvećih dobavljača 5G telekomunikacione mreže je još od 2019. godine pod sankcijama SAD, koje im ograničavaju uvoz čipova i kupovinu alata potrebnih za njihovu proizvodnju, kao i naprednog softvera na polju pametnih telefona.

Kada su sankcije stupila na snagu, odeljenje za dizajn čipova kompanije Huawei izgubilo je pristup softveru i ažuriranjima koja bi joj omogućila da dizajnira procesore u potrebnom proizvodnom procesu za svoje pametne telefone, kao i pristup naprednim proizvodnim alatima u fabrikama za proizvodnju čipova. U međuvremenu, Huawei se dovijao različitim 4G verzijama modernih čipova, ali je njihovo odeljenje pametnih telefona doživelo težak udarac.

Da li će Kina u skorije vreme uspeti da nadomesti sve ono što su joj sankcije SAD nametnule ostaje pod znakom pitanja, ali je napredak u 14 nm proizvodnom procesu svakako ozbiljan korak napred.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi