10 promena koje očekujemo na iPhone 15

Iako ćemo sačekati bar još šest meseci dok ne budemo videli novi iPhone 15, informacije koje se pojavljuju sporadično govore nam šta sve možemo da očekujemo

10 promena koje očekujemo na iPhone 15

Mnoge od ovih informacija vezane za iPhone 15 seriju su i dalje nepotvrđene, ali kako to obično biva, tamo gde ima dima, ima i nečega istinitog vezano za iPhone 15. Između onoga što je objavljeno, izdvojili bismo deset najzanimljivijih promena po izboru sajta MacRumors, koje bi trebale da stignu sa novom generacijom Apple telefona.

1. A17 Bionic čipset

Očekuje se da će modeli Apple iPhone 15 Pro telefona biti opremljeni novim Apple A17 Bionic čipsetom naredne generacije, proizvedenim u TSMC 3 nm proizvodnom procesu, od kojeg se očekuju bolje performanse i energetska efikasnost. Očekuje se da će standardni iPhone 15 i iPhone 15 Plus imati A16 Bionic čipset.

2. Titanijumski okvir

Kao i Apple Watch Ultra, očekuje se da modeli iPhone 15 Pro imaju okvir od titanijuma koji će da zameni sadašnji od nerđajućeg čelika.

3. Ultra tanki zakrivljeni okviri

Slično nedavnim modelima Apple Watch pametnog sata, iPhone 15 Pro bi trebao da dođe sa tankim zakrivljenim okvirima oko ekrana, što bi trebalo da bude velika promena u dizajnu, koji je sada znatno drugačiji i „četvrtastiji“.

4. Brži USB-C port

Apple iPhone 15 Pro modeli bi trebalo da stignu sa USB-C portom, pre svega zbog novih pravila koje je uvela EU. Novi telefoni će najverovatnije imati podršku za najmanje USB 3.2 ili Thunderbolt 3, što bi rezultiralo znatno većim brzinama prenosa podataka preko kabla u poređenju sa postojećim iPhone uređajima koji se oslanjaju na Lightning port.

Šuška se i da bi Apple mogao da obezbedi posebne USB-C kablove koji će imati veće brzine od standardnih. Na taj način bi Apple ponovo izdvojio svoje uređaje i omogućio dodatnu profitnu marginu. Standardni USB kablovi bi mogli da imaju ograničenja po pitanju brzina prenosa podataka i punjenja, ali bi svakako radili, tako da niko ne bi mogao da im prigovori.

5. Wi-Fi 6E

Kao i najnoviji Mac i iPad Pro, iPhone 15 Pro će podržavati Wi-Fi 6E za veće brzine bežičnog prenosa, prema šemi koja je procurila. Podsećanja radi, Apple je sa iPhone 11 serijom uveo podršku za Wi-Fi 802.11ax, odnosno popularniji Wi-Fi 6 još 2019. godine.

6. Više RAM-a

Apple bi konačno na iPhone 15 Pro modelima mogao da poveća količinu memorije na 8 GB RAM-a, dok će standardni modeli verovatno nastaviti da imaju 6 GB RAM-a kao i sad. Dodatna memorija može omogućiti aplikacijama kao što je Safari da zadrže više sadržaja aktivnim u pozadini, sprečavajući aplikaciju da ponovo učitava sadržaj kada se ponovo otvori.

7. Vraćanje dugmića

Očekuje se da modeli iPhone 15 Pro vratiti čvrste dugmiće, ali ne one koji se fizički pomeraju, već one koji će na dodir emitovati vibraciju preko dva dodatna Taptic motora unutar telefona. Apple je slično uradio sa Home dugmetom na iPhone 7 ili Force Touch trackpad-u na modernim MacBook računarima.

8. Dugme za isključivanje zvuka

Priča se da bi svi novi iPhone 15 Pro modeli telefona mogli da imaju novo dugme za uključivanje i isključivanje zvona, umesto prekidača koji se sada koristi. Nije jasno kako će ovo da funkcioniše, s obzirom na to da Apple eliminiše sve nepotrebne elemente, ali, ukoliko je zaista tačno, jedva čekamo da vidimo šta su inženjeri ovoga puta spremili.

9. Bolja zum kamera

Apple iPhone 15 Pro Max bi mogao da dođe sa periskopskim telefoto sočivom, kaže Kuo u svom blogu. Sa novim tipom kamere, novi iPhone 15 Pro telefoni bi mogli da obezbede 6x optički zum, u poređenju sa 3x, koliko imaju modeli iPhone 14 Pro serije.

10. Poboljšani LiDAR skener

Efikasnij LiDAR skener je još nešto što se pominje za iPhone 15 Pro. Ovaj skener radi japanska kompanija Sony, a očekuje se da će nova generacija unaprediti performanse 3D dubinskog skeniranja za aplikacije koje koriste proširenu stvarnost i fotografije u noćnom režimu.

Sa približavanjem premijeri nove iPhone 15 serije, verovatno ćemo dobijati nove informacije o dodatnim funkcijama i promenama koje Apple sprema za svoje telefone.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi