SAD sumnjaju da Kina blefira kada je u pitanju masovna proizvodnja 7 nm čipova

Prema izjavi američke sekretarke Đine Rejmondo u SAD sumnjaju da Kina blefira jer nemaju dokaza za masovnu proizvodnju 7 nm čipova

SAD sumnjaju da Kina blefira kada je u pitanju masovna proizvodnja 7 nm čipova

Zvaničnici u SAD sumnjaju da Kina blefira u vezi sa masovnom proizvodnjom naprednih 7 nm čipova, koji su se inače našli u sveže predstavljenim Huawei Mate 60 Pro telefonima. To je napravilo veliki korak u kineskoj poluprovodničkoj industriji, s obzirom na to da se ova država nalazi pod tehnološkim sankcijama kolektivnog zapada koje predvode SAD. Američka sekretarka Đina Rejmondo tvrdi da nema nikakvih dokaza da „oni mogu da proizvode čipove od sedam nanometara“.

Huawei je nedavno pustio u prodaju pomenuti telefon sa sopstvenim Kirin čipsetom sa 5G podrškom koji je, kako veruju analitičari, nastao u 7 nm proizvodnom procesu kineske SMIC fabrike.

Rejmondo je govoreći u američkom Predstavničkom domu Kongresa izjavila da je „uznemirena izveštajem o novom Huawei naprednom telefonu“ pošto on potencijalno krši trgovinska ograničenja, piše Reuters.

Od 2019. SAD su kineskoj Huawei kompaniji ukinule pristup određenim alatima za pravljenje čipova, nazivajući je bezbednosnim rizikom, što firma negira. Vlada SAD saopštila je da Huawei predstavlja „neprihvatljive“ rizike po nacionalnu bezbednost zbog opasnosti od špijuniranja američkih telekomunikacionih mreža.

Posle toga, SAD je nastavila da pooštrava sankcije kompletnoj kineskoj poluprovodničkoj industriji, što je usporilo njen razvoj. Ipak, jedna od glavnih tehnoloških firmi u Kini iznenadila je sve kada je nedavno objavila Huawei Mate 60 Pro jer njega navodno pokreće kineski 7 nm napredni čip.

Ministarstvo trgovine SAD saopštilo je potom da radi na tome da „dobije više informacija o karakteru i sastavu čipa koji bi mogao da prekrši trgovinska ograničenja“, pošto je čip, kako tvrdi, „sigurno napravljen američkom tehnologijom“.

Odbor za spoljne poslove poziva američko ministarstvo da ukine sve licence firmama Huawei i SMIC, poveća pritisak na Kinu i uvede efikasniju kontrolu izvoza „njihovim protivnicima“. Rejmondo nije želela da komentariše da li će eventualno ispuniti ove zahteve, a ukoliko ih ispuni to bi definitivno dodatno pogoršalo aktuelni trgovinski rat između ove dve države.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. MaliAbner

    Nema opipljivih dokaza osim tog modela telefona koji navodno ima taj cip izradjen u 7nm...

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi