Kineski SMIC je navodno prekršio sankcije SAD prodajući Kirin 9000S čipset Huawei-ju, slede oštrije mere

Prema tvrdnji američkog senatora, SMIC nije smeo da prodaje Kirin 9000S čipsetove kompaniji Huawei, jer se u njihovoj proizvodnji koristi tehnologija SAD

Kineski SMIC je navodno prekršio sankcije SAD prodajući Kirin 9000S čipset Huawei-ju, slede oštrije mere

Najveći kineski proizvođač poluprovodnika, kompanija SMIC je napravila ozbiljan tehnološki napredak u proizvodnji, kompletirajući razvoj druge generacije 7 nm (N+2) proizvodnog procesa. Američki senator kaže da je SMIC trebao da zatraži dozvolu od vlade SAD, pre nego što je isporučio Kirin 9000S čipsetove kompaniji Huawei koja je pod sankcijama SAD.

Kako navodi Bloomberg, Majkl Mekol, predsedavajući komiteta spoljnih poslova izjavio je da deluje da je SMIC prekršio sankcije kako bi došao u posed potrebne intelektualne svojine.

SMIC je razvio drugu generaciju svog 7 nm proizvodnog procesa, što je izazvalo upitno podizanje obrve kod nekih američkih zvaničnika koji se brinu da sankcije nisu dovoljno stroge, čim je jedna kineska kompanija uspela da ostvari tako nešto. Predsedavajući komiteta za konkurenciju sa Kinom Majk Galager naglasio je potrebu za strožim sprovođenjem sankcija na tehnologiju SAD. On se zalaže za kompletan prestanak isporuke bilo kakve tehnologije SAD kompanijama Huawei i SMIC, što bi dalje zakomplikovalo već dovoljno zategnute odnose Kine i SAD.

„Ovaj čip verovatno ne bi mogao da se proizvede bez američke tehnologije i stoga je SMIC možda prekršio pravilo o stranim direktnim proizvodima Ministarstva trgovine“, rekao je Galager u izjavi koju je objavio Reuters. „Došlo je vreme da se okonča sav izvoz američke tehnologije u Huawei i SMIC, kako bi se jasno stavilo do znanja da će svaka firma koja krši zakon SAD i podriva našu nacionalnu bezbednost biti odsečena od naše tehnologije.“

Zbog ograničenja izvoza nametnutih 2020. godine, sva američka tehnologija koja se isporučuje za Huawie ili njegove kompanije mora da dobije izvoznu dozvolu od Biroa za industriju i bezbednost američkog Ministarstva trgovine, koji bi je pregledao uz pretpostavku odbijanja. Kao rezultat toga, Huawei je izgubio pristup vodećim kapacitetima za proizvodnju čipova kod kompanija TSMC-a i Samsung Foundry, pa je morao da se oslanja na Qualcomm SoC rešenja za svoje pametne telefone, dok je čekao da SMIC sa sedištem u Kini razvije dovoljno dobru verziju svog 7 nm proizvodnog procesa, koja neki nazivaju proizvodnim procesom klase 5 nm.

Iako je SMIC takođe na crnoj listi u SAD i može da dobije nove proizvodne alate samo ako američko Ministarstvo trgovine odobri odgovarajuću izvoznu dozvolu, kompanija je uspela da nabavi opremu koja joj je bila potrebna od američkih kompanija. Očigledno, ovi alati su korišćeni za pravljenje čipova za Huawei bez odgovarajuće dozvole za izvoz.

Mekol je ukazao na licence vredne 23 milijarde dolara koje je Biro za industriju i bezbednost odobrio američkim kompanijama da prodaju tehnologiju kineskim entitetima u prvom kvartalu 2022, sugerišući da pokazuje preteranu toleranciju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. nino77ns

    Kakvi su amerikanci fasisti ....nadam se skorijem ujedinjenju istocnih zemalja ...i da uvedu njima sve moguce sankcije .kako bi ih stavili na svoje mesto

  2. Moraće da računaju na druga tržišta, a i da im se prilagode, kao što je primera radi, Motorola za par modela ponudila niže zvanične cene kod nas u odnosu na region. Ipak nemaju gapps i Harmony je reverzibilni inženjering Androida, što ih ne stavlja u istu poziciju sa Xiaomi, Realme pa i Honor.

  3. abrakadabra94

    Amerikanci izneverovali! Čim on na sve kaže "možda" i "verovatno", znamo koliko je sati.
    Nisam rob brenda, tako da me raduje napredak bilo koje kompanije.
    Kao kupac, samo sam na dobitku.

  4. Moraće da računaju na druga tržišta, a i da im se prilagode, kao što je primera radi, Motorola za par modela ponudila niže zvanične cene kod nas u odnosu na region. Ipak nemaju gapps i Harmony je reverzibilni inženjering Androida, što ih ne stavlja u istu poziciju sa Xiaomi, Realme pa i Honor.

    Imaju BRICS tržišta, a to je pola čovečanstva. Sigurno nisu računali na USA tržište, kad su pod američkim sankcijama. A i deluje mi da je ovo više da bockaju Amere da im sankcije ne rade posao.

  5. isnogood

    Meni samo nije jasno koji je izgovor da kina ne moze da uvozi tehnologiju za izradu cipa? Ne mogu da se setim da sam negde citao vest sta su "prekrsili"?

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi