Qualcomm bi mogao da izgubi milijarde, Huawei Kirin 9000S čipset glavni krivac

Novi Huawei Mate 60 Pro stiže sa Kirin 9000S čipsetom, što bi moglo da utiče da Qualcomm izgubi 60 miliona porudžbina i zabeleži gubitke u milijardama

Qualcomm bi mogao da izgubi milijarde, Huawei Kirin 9000S čipset glavni krivac

Američke sankcije su imale značajan negativan uticaj na Kinesku tehnološku industriju, posebno na Huawei diviziju koja pravi pametne telefone. Međutim, kineska kompanija je uspela da zaobiđe ta nametnuta ograničenja i vrati Kirin čipsetove nazad u proizvodnju. Tako je, uprkos svim očekivanjima nedavno predstavljeni Mate 60 Pro 5G dobio Kirin 9000S čipset, i zabeležio rekordnu prodaju u kratkom roku.

Iako u ovom trenutku deluje da Kirin 9000S ne može da se meri sa najboljima, kada su u pitanju performanse i efikasnost, ovo je odličan pokazatelj namera kompanije Huawei da se u budućnosti ne oslanja na Qualcomm. Sa druge strane, Huawei je bio ozbiljan kupac Qualcomm čipsetova, pa čuveni analitičar Ming Či Kuo predviđa da će američka kompanija potencijalno da izgubi milijarde zbog novog čipseta.

Uprkos sankcijama koje su uvedene protiv kompanije Huawei, oni su i dalje bili jedan od najvećih kupaca kompanije Qualcomm, koji je kupio između 23-25 ​​miliona čipsetova u 2022. i čak 40-42 miliona u 2023. godini. S obzirom na to da je kineska kompanija rekla da će u potpunosti usvojiti Kirin čipsetove već naredne godine, to znači da će Qualcomm sledeće godine isporučiti oko 50-60 miliona čipsetova manje, što će značajno umanjiti tok prihoda kompanije za celu 2024. godinu

Samsung čeka u prikrajku sa Exynos 2400

Da bi se izborili sa opadajućom prodajom čipsetova, Kuo izveštava da će Qualcomm verovatno morati da koriguje svoje cene, već u četvrtom kvartalu 2023. kako bi održao snažan tržišni udeo u regionu. Sa druge strane, još jedna opasnost koja vreba iza ugla je novi Samsung Exynos 2400 čipset, za koji se kaže da će se naći na nekoliko tržišta na kojima će se prodavati Galaxy S24 serija.

Apple sprema 5G modem

Ako ste mislili da stvari nisu dovoljno loše za Qualcomm, Kuo takođe napominje da će Apple predstaviti svoj 5G modem 2025. godine, tako da bi Qualcomm i tu mogao da izgubi deo tržišta na koje svakako računa godinama unazad. U svakom slučaju, kompanija iz San Dijega će morati da uvede određene promene u narednih nekoliko meseci ili da rizikuje da pretrpi kontinuirane gubitke u svakom kvartalu u bliskoj budućnosti.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi