Exynos 2400 će izgleda biti i u Samsung Galaxy S24 seriji za Južnu Koreju

Južnokorejska kompanija je navodno 80 posto sigurna da će koristiti Exynos 2400 čipset za predstojeću Samsung Galaxy S24 seriju i na domaćem tržištu

Exynos 2400 će izgleda biti i u Samsung Galaxy S24 seriji za Južnu Koreju

Postoji velika verovatnoća, odnosno čak 80 posto šanse da će tehnološki gigant iz Južne Koreje da upotrebi sopstvene Exynos 2400 čipove za Samsung Galaxy S24 seriju telefona čak i na sopstvenom tržištu. To znači da predstojeća serija Samsung premijum telefona možda uopšte ne vidi Snapdragon čipsetove, osim eventualno na SAD tržištu.

S obzirom na to da je proizvodnja Exynos 2400 čipova navodno porasla zahvaljujući poboljšanim prinosima u 4 nm procesu, sve je verovatnije da će kompanija krenuti protiv svoje originalne strategije lansiranja na domaćem tržištu. Tačnije, da će tamo predstaviti Samsung Galaxy S24 bez Snapdragon varijante, piše Wccftech.

Iako već neko vreme kruže glasine da će Samsung Galaxy S24 koristiti Exynos 2400 na svoja dva velika tržišta – Evropi i nekim delovima Azije, ta teza se dodatno pojačava ukoliko kompanija odluči da to uradi na domaćem tržištu.

Potrošači definitivno neće biti oduševljeni ovakvom odlukom, s obzirom na ne tako sjajnu istoriju Exynos čipsetova. Međutim, taj potez deluje logično posebno kada u kontekst stanu i veće cene Snapdragon 8 Gen 3 kompanije Qualcomm. S tim u skladu, donekle je očekivano da će Samsung koristiti svoje pogone i čipove za svoje uređaje, umesto da njih plaća kompanijama Qualcomm i TSMC.

Akutelni Qualcomm čipset Snapdragon 8 Gen 2 navodno je koštao čak 160 dolara po komadu Qualcomm partnere, uključujući tu i Samsung. Ukoliko se ovih 80 posto šanse za prelazak na sopstveni čipset ostvari, južnokorejska kompanija bi svakako mogla da ostvari veću maržu sa svakim modelom Galaxy S24 serije.

Ipak, ova informacija nije zvanična, a osim toga postoji i 20 posto verovatnoće da će predstavnici kompanije ipak prelomiti u pravcu bolje alternative – Snapdragon 8 Gen 3 čipa.

Specifikacije Exynos 2400 čipseta

Ranije su se pojavile informacije koje ukazuju na vrlo detaljne specifikacije novog Samsung čipseta. On će navodno imati 10 CPU jezgara sa 1+2+3+4 konfiguracijom i ARMv9 arhitekturom. Sadržaće glavno Cortex-X4 jezgro, sa dodatnim Cortex A-720 i Cortex-A520 jezgrima koji će raditi na različitim frekvencijama.

Na GPU strani, Samsung u novom čipu navodno koristi Xclipse 940 jezgro koje je napravljeno u saradnji sa kompanijom AMD. On se bazira na AMD RDNA 2 arhitekturi, što bi trebalo da obezbedi duplo više „compute“ jedinica, a navodno će GPU jezgara biti ukupno 12.

No, ne zaboravimo da su i informacije kako o upotrebi Samsung čipseta, tako i o njegovim specifikacijama nezvanične, te predstojeća Galaxy serija telefona možda ipak iznenadi i okrene se Qualcomm proizvodu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi