Pojavile se specifikacije Samsung Exynos 2400 čipseta – stiže CPU sa 10 jezgara

Prema informacijama sa kineskog AnTuTu sajta Samsung izgleda neće odustati od Exynos 2400 čipseta za neke od svojih Galaxy S24 modela naredne godine

Pojavile se specifikacije Samsung Exynos 2400 čipseta – stiže CPU sa 10 jezgara

U trenutku kada se svi bore za nove čipove i slotove kod kompanije TSMC logično je da Samsung želi da nastavi sa razvojem svojih Exynos čipova za svoje premijum telefone. AnTuTu piše (na kineskom) dabi Galaxy S24 serija telefona mogla da se pojavi sa 4 nm Exynos 2400 čipovima na nekim tržištima kao što su Evropa, Afrika i neke od azijskih zemalja.

Iako se radi o nepotvrđenim informacijama, AnTuTu je objavio vrlo detaljne specifikacije o novom Samsung Exynos 2400 čipsetu. Šuška se da će imati 10-jezgarni CPU sa 1+2+3+4 konfiguracijom ARMv9 jezgara. Glavno Cortex X4 jezgro će raditi na 3,1 GHz, dva Cortex-A720 na 2,9 GHz i još tri ista takva, ali na 2,6 GHz. Za manje zahtevne zadatke Samsung je ostavio četiri Cortex-A520 jezgra koja tradicionalno rade na 1,8 GHz.

Kada je GPU u pitanju Exynos 2400 koristi Xclipse 940 GPU napravljen u saradnji sa kompanijom AMD. Novi GPU bi trebalo da dobije duplo više compute jedinica koje se baziraju na AMD RDNA 2 arhitekturi. S obzirom na to da je Xclipse 920 imao tri WGP (worgroup procesora) sa dve compute jedinice po svakom, to znači da bi Xclipse 940 trebalo da stigne sa šest WGP, odnosno ukupno 12 GPU jezgara.

Nije baš najjasnije da li će to biti dovoljno za borbu sa Snapdragon 8 Gen 3 čipsetom ili su u pitanju duplo bolje performanse od Exynos 2200 čipseta koji smo videli u Galaxy S22 seriji telefona.

Isti izvor dodaje i da će novi čip podržavati LPDDR5X RAM i UFS 4.0 tip skladišta podataka, dok će novi čip moći da podržava senzore kamera rezolucije 320 MP (iako se šuška da bi Samsung već naredne mogao da predstavio ISOCELL senzore rezolucije 440 MP) i video snimanje u 8K pri 60 fps.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi