Naredne godine možda stižu telefoni s 440 MP kamerama

Južnokorejski gigant Samsung za drugu polovinu sledeće godine navodno priprema tri ISOCELL senzora visoke rezolucije, od kojih će jedan imati čak 440 MP

Naredne godine možda stižu telefoni s 440 MP kamerama

Tri ISOCELL senzora visoke rezolucije koje Samsung navodno priprema za 2024. verovatno će se naći u Galaxy S25 seriji telefona. Iako se Samsung već sada može pohvaliti ISOCELL kamerama sa rezolucijama od 200 megapiksela, za sledeću godinu stižu novi senzori od kojih će jedan imati čak 440 MP, piše Wccftech.

Kako je objavio nalog @Tech_Reve, Samsung će masovno proizvoditi novi 50 MP GN6 senzor veličine piksela 1,6 μm, ali u razvoju je i novi HP7 od 200 MP sa veličinom od 0,6 μm. Međutim, najambiciozniji plan u ovom pogledu je ISOCELL HU1 senzor od 440 MP, sa zasada nepoznatom veličinom piksela.

https://twitter.com/Tech_Reve/status/1692060094241108015

Uprkos tome što piše da će sva tri senzora biti podvrgnuta masovnoj proizvodnji, nisu naznačeni uređaji u kojima će se ovi senzori nalaziti. Ipak, ukoliko je proizvodnja stvarno određena za drugu polovinu sledeće godine, onda bi novi senzor sa 440 MP mogao da bude rezervisan za Samsung Galaxy S25 Ultra telefon. Baš kao što se i ISOCELL HP2 od 200 MP našao u S23 Ultra.

Međutim, s obzirom na to da čipsetovi trenutne generacije premijum telefona trenutno ne mogu da podrže nijedan senzor sa rezolucijom slike od 440 MP, to znači da možemo očekivati i novu generaciju čipova sa jačim performansama i procesorima za obradu slike. U prilog tome, stiže i informacija da Samsung inače radi na svom „čipu iz snova“, odnosno novom silicijumu koji bi trebalo da se suprotstavi vodećim (Snapdragon) poluprovodnicima.

U objavi se ne pominje kako će Samsung uspeti da ubaci senzor rezolucije 440 MP u kućište pametnog telefona, s obzirom na to da kvalitet slike možda uopšte ne dobije poboljšanje ukoliko senzor ne bude imao dovoljno krupne piksele, što sa sobom povlači veću fizičku veličinu.

Pre zvaničnih, pak, moraćemo da sačekamo još koju insajdersku informaciju kako bismo napravili nešto kompletniju sliku o ovim Samsung planovima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. Nikola mJet

    Maloooo.... Cekam 800!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi